Παίρνουν πίσω το χαράτσι για τα θύματα του «Norman Atlantic»

Παίρνουν πίσω το χαράτσι για τα θύματα του «Norman Atlantic»

Μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» συνεργάτης της Νάντιας Βαλαβάνη απέδωσε το ζήτημα σε «ασάφεια εκ παραδρομής» και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η αδικία

Παίρνουν πίσω το χαράτσι για τα θύματα του «Norman Atlantic»
Ανέκρουσε πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών και παίρνει πίσω την εξοργιστική απόφασή του, που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», αναφορικά με την επιβολή φόρου δωρεάς ύψους 40% στο βοήθημα των 1.000 ευρώ που έλαβαν οι οικογένειες των θυμάτων του «Norman Atlantic» από την Ομοσπονδία των Φορτηγών Αυτοκινητιστών. 

Συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, μιλώντας στο protothema.gr απέδωσε το ζήτημα σε «ασάφεια εκ παραδρομής», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η αδικία. 

«Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, εκτιμούμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ήταν μία ασάφεια που έγινε εκ παραδρομής και πρέπει να διορθωθεί άμεσα», ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια πηγή. 

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΟΦΑΕ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες των επτά άτυχων μελών της, προσφέροντας σε καθεμία χρηματικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ. Όταν όμως οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, έκπληκτοι άκουσαν να τους ζητούν τα 400 από 1.000 ευρώ ως φόρο δωρεάς. 

«Ο άνδρας μου είναι αγνοούμενος πέντε μήνες και εγώ έχω μείνει να μεγαλώνω τρία ανήλικα παιδιά. Το κράτος δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Ακόμη και τους ψυχολόγους των παιδιών μόνη μου τους πληρώνω. Τα 1.000 ευρώ που έδωσε η ομοσπονδία ήταν για μας μια ανάσα, αλλά έφυγαν εν ριπή οφθαλμού για βασικές ανάγκες. Και τώρα έρχονται να τα φορολογήσουν; Δεν έχω να τους τα δώσω. Ας έρθουν να βάλουν φυλακή εμένα και τα τρία παιδιά μου», είπε στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Καλλιόπη Ανανιάδου, σύζυγος του αγνοούμενου Απόστολου Νικολαρά. 

Οι χαροκαμένες οικογένειες ενημέρωσαν την ομοσπονδία για την αξίωση της Εφορίας να βάλει χαράτσι στο βοήθημα των 1.000 ευρώ και η ΟΦΑΕ επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις. Η υπάλληλος, αφού έψαξε το θέμα επί πέντε ημέρες προσπαθώντας να βρει μια λύση, απάντησε ότι όντως το ποσό υπόκειται σε φορολογία και μάλιστα της τάξεως του 40%. Και η ίδια φαίνεται ότι πνίγηκε στην παλίρροια του φορολογικού νόμου. Δηλαδή από τις 7.000 ευρώ του βοηθήματος που έλαβαν συνολικά οι οικογένειες, τα 2.800 έπρεπε να πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Η ΟΦΑΕ προχώρησε σε καταγγελία στέλνοντας επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονταν: «Η ΟΦΑΕ ως σωματείο δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε και την επιλογή να συναλάσσεται εν κρυπτώ και να μην εγγράφει στα βιβλία της τις δαπάνες στις οποίες προβαίνει, ώστε να μην τις πληροφορούνται οι αρμόδιες ΔΟΥ. Θεωρούμε όμως απαράδεκτο η καταβολή αυτών των χρηματικών βοηθημάτων να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται ως δωρεά και ουσιαστικά να αποσπά από τα χέρια των ανθρώπων αυτών ποσά σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που κατ’ ελάχιστο η Πολιτεία έπρεπε να τους είχε καταβάλει πολλαπλάσια για την αποκατάσταση όσων ζημιών έχουν υποστεί. Πρόκειται για μέγιστο δείγμα κοινωνικής αναλγησίας μιας πολιτείας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί ικανή ούτε ενημέρωση να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς σχετικά με την πορεία των ερευνών και της πραγματογνωμοσύνης στο πλοίο αυτό, που κυριολεκτικά βρίσκεται σε ένα πέπλο σιωπής εδώ και αρκετούς μήνες».

«Μας κορόιδεψαν»

Σε απόγνωση βρίσκεται σήμερα και η οικογένεια του αγνοούμενου Γιάννη Συμεωνίδη, τον οποίο ακόμη περιμένει να επιστρέψει η σύζυγος και τα δύο του παιδιά.

«Είναι μια τρελή κατάσταση. Πέντε μήνες μας κυνηγάει η Εφορία, το ΤΕΒΕ, κανείς δεν έχει βοηθήσει αυτές τις οικογένειες. Και τώρα που η ομοσπονδία των συναδέλφων του προσφέρει 1.000 ευρώ για να βοηθήσει τις οικογένειες, έρχονται και φορολογούν με 40% τον ανθρώπινο πόνο; Μας είχαν πει ότι θα μας επιστρέψουν τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας που είχε πληρώσει ο Γιάννης για το φορτηγό του, αλλά ούτε αυτό έγινε», δήλωσε η κυρία Μαρία Σιδηροπούλου, οικογενειακή φίλη και λογίστρια του άτυχου οδηγού φορτηγού. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης