Ακόμα μια νύχτα στον πάγο όλη η χώρα

Ακόμα μια νύχτα στον πάγο όλη η χώρα

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα - Βυθισμένες στο χιόνι και τα προβλήματα Τήνος, Άνδρος και ορεινή Κρήτη - Παγοδρόμια οι δρόμοι στην Αττική - Ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια Ελλάδα τη νύχτα της Πέμπτης - Νέο κύμα κακοκαιρίας Δευτέρα και Τρίτη με βροχές και καταιγίδες

Ακόμα μια νύχτα στον πάγο όλη η χώρα
Για τουλάχιστον ένα ακόμα εικοσιτετράωρο θα παραμείνει στην «κατάψυξη» όλη η Ελλάδα, καθώς σταδιακά υποχωρεί ο χιονιάς και παραμένει ο παγετός.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα της Πέμπτης στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Κλείσιμο
Λίγες και τοπικές χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν την Παρασκευή σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, αλλά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όμως δεν φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα.

Αντίθετα, ο ολικός παγετός που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα προκαλεί δυσκολία στις μετακινήσεις, καθώς οι δρόμοι μετατρέπονται σε παγοδρόμια. Χαρκατηριστικά στη βόρεια Ελλάδα τα ξημερώματα οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το θερμόμετρο θα είναι οριακά κάτω από το μηδέν. Ο μερικός παγετός θα συνεχιστεί στις Κυκλάδες και την Κρήτη, που άλλωστε έχουν δεχθεί και τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού. 

Πάντως, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη Δευτέρα προς Τρίτη, με βροχές και καταιγίδες, και πάντως όχι με τόσο κρύο. 


Κλειστά σχολεία στην Αττική
Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία σε περιοχές της Αττικής αύριο Παρασκευή, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. 
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας από Δήμους της Αττικής μέχρι αυτή τη στιγμή, θα διακοπούν τα μαθήματα στα ακόλουθα σχολεία:
Ανατολική Αττική
Στον Δήμο Αχαρνών: το 28ο Δημοτικό σχολείο (περιοχή Στρατοπέδου Καποτά), το 19ο Δημοτικό σχολείο (περιοχή Πανόραμα), καθώς και τα σχολεία που βρίσκονται στους οικισμούς Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Ολυμπιακό Χωριό.
Στη Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, τα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Διονύσου θα ανοίξουν στις 9:00 π.μ. λόγω παγετού κατά τις πρωινές ώρες.
Βόρειος Τομέας Αθηνών
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης
Στις 9:00 θα ανοίξουν τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας
Δυτική Αττική
Δήμος Φυλής: Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωφριάς της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Δήμος Κυθήρων: Οι παρακάτω σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν τις ώρες 8:00-10:00:
Γυμνάσιο Χώρας Κυθήρων
Λύκειο Χώρας Κυθήρων
Δημοτικό Σχολείο Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων (και τα 2 διδακτήρια)
Νηπιαγωγείο Λιβαδίου Κυθήρων
Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κυθήρων
Νηπιαγωγείο Ποταμού Κυθήρων
Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φρατσίων

Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κάθε Δήμος μπορεί να εκτιμήσει, κατά περίπτωση, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία, ενδέχεται με αποφάσεις των οικείων Δημάρχων να διακοπούν τα μαθήματα και σε άλλα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες για την καλύτερη ενημέρωσή τους να πρέπει να ενημερώνονται από τους Δήμους.


Παραμένουν τα προβλήματα από το χιονιά σε Τήνο και Άνδρο
Σταδιακά άρχισε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Τήνο, καθώς το συνεργείο των τεχνικών του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που μετέβη με ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι στην Ανδρο, όπου και εντοπίστηκε η βλάβη, που έχει οδηγήσει σε μπλακ άουτ την Τήνο για δεύτερο 24ωρο και κατάφερε να την επιδιορθώσει. Η ηλεκτροδότηση του νησιού υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.

Νωρίτερα από τα μεσάνυχτα αναμένεται στο λιμάνι της Τήνου το αρματαγωγό ΧΙΟΣ, προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που χρήζουν βοηθείας μετά τη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία και έχει ως αποτέλεσμα το νησί να έχει μείνει χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα.

Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο NH-90 του Στρατού Ξηράς, αναμένοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να μεταφέρει στο νησί τεχνικούς της ΔΕΗ για τον έλεγχο του δικτύου ηλεκτροδότησης. 

Στην Άνδρο, η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί. Ωστόσο, ζητείται να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις. Χιόνι ύψους δύο μέτρων έχει καλύψει και το οδικό δίκτυο της Άνδρου. Οι μετακινήσεις απαιτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία. 


Περιφερειάρχης Κρήτης: Να κηρυχθεί το Οροπέδιο Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την κήρυξη του Οροπεδίου Λασιθίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης κάνει αναφορά στα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία σε επίπεδο προσβασιμότητας αλλά και στους εγκλωβισμούς ιδιαίτερα στις κτηνοτροφικές περιοχές, στην πτώση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές ενώ τονίζει την αποτελεσματική συνεργασία της Περιφέρειας-Περιφερειακών Ενοτήτων με τους δήμους του νησιού για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

«Ο Δήμος», αναφέρει ο Σταύρος Αρναουτάκης, στον οποίο παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, «είναι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου όπου το σύνολο του χιονιού που δέχθηκε σε πολλές περιοχές υπερβαίνει το ένα μέτρο. 

»Έχουμε ήδη αποστείλει σημαντική βοήθεια σε μηχανήματα έργου και σε προσωπικό προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό πολλών χωριών. Για αυτούς τους λόγους συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για τον καλύτερο συντονισμό και στήριξη του Δήμου».


Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο
Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, λόγω παγετού και ψύχους.
Πρόκειται για τα σχολεία των παρακάτω περιοχών:

Νηπιαγωγεία: Δαφνών, Αγίου Σύλλα, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Βενεράτου.

Δημοτικά: Δαφνών, Αγίου Σύλλα, Καρκαδιώτισσας, Βενεράτου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Προφήτη Ηλία.

Γυμνάσια: Προφήτη Ηλία, Βενεράτου, Αγίου Μύρωνα

Λύκειο: Αγίου Μύρωνα.


Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα
Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους δήμους Φλώρινας, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού Καστοριάς και Σουφλίου Έβρου, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Στους δήμους Βοΐου, Εορδαίας και Σερβίων - Βελβεντού Κοζάνης, τα σχολεία θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης