Ξενάγηση στους στάβλους της Αθηνάς

Ξενάγηση στους στάβλους της Αθηνάς

Τα δάκρυά της για την αγαπημένη της φοράδα και τα επιχειρηματικά οράματα της ίδιας και του συζύζου της για τα ιπποφορβεία και τα καθαρόαιμα

Ξενάγηση στους στάβλους της Αθηνάς
Η Αθηνά Ωνάση λέγεται ότι έδωσε τουλάχιστον 4,8 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το άλογο Ashleigh Drossel Dan, με το οποίο η Αυστραλία είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Ενα δραματικό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τον συναισθηματικό κόσμο που η Αθηνά Ωνάση κρύβει ερμητικά πίσω από μια παγωμένη θωράκιση, μη επιτρέποντας ποτέ στον εαυτό της να αποκαλυφθεί δημόσια. Το ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια ιππικών αγώνων στη Γενεύη οδήγησε το αγαπημένο της άλογο στην ευθανασία - και την ίδια την Αθηνά στην απόγνωση.

Κλείσιμο
Η 11χρονη φοράδα AD Camille Z, μια κανονική τετράποδη και χρυσοπληρωμένη σούπερ σταρ, θανατώθηκε από τους κτηνιάτρους προκειμένου να απαλλαγεί από μια μαρτυρική επιβίωση μετά τον βαρύ τραυματισμό της. Για την 29χρονη Αθηνά, η οποία λατρεύει τα άλογα, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μαζί τους και, βέβαια, επενδύει σε αυτά εκατομμύρια δολάρια, το γεγονός δεν διέφερε από μια οικογενειακή τραγωδία. Απαρηγόρητη, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, λίγα μόλις λεπτά από την πτώση της με την AD Camille Z στους αγώνες της Γενεύης την προηγούμενη Πέμπτη, έπεσε στην αγκαλιά του συζύγου της Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο κλαίγοντας γοερά. Η Αθηνά είχε καταλάβει ήδη από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο χώμα πως η AD Camille Z-Zang είχε τραυματιστεί πάρα πολύ σοβαρά. Ωστόσο δεν μπορούσε να πιστέψει πως θα έχανε για πάντα το αγαπημένο της άλογο, μια υπέροχη φοράδα, στη σέλα της οποίας τον Απρίλιο του 2013 είχε κατακτήσει τη μεγαλύτερη διάκριση στη μέχρι στιγμής ιππική σταδιοδρομία της: το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα υπερπήδησης εμποδίων στο χειμερινό φεστιβάλ ιππασίας, στο Γουέλινγκτον των ΗΠΑ.

Παρ’ όλο που τότε προερχόταν από βαρύ τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, η Αθηνά Ωνάση κατάφερε να κάνει μια διπλή άπταιστη διαδρομή. Στο ίδιο αγώνισμα, ο σύζυγός της, ο Βραζιλιάνος Αλβάρο, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο πάθος για την αγωνιστική ιππασία και γενικότερα τον κόσμο των εκλεκτών αλόγων, είχε αναδειχτεί νικητής. Βέβαια, με δεδομένο ότι η Αθηνά και ο Αλβάρο είναι ιδιοκτήτες μερικών από τα κορυφαία ιπποφορβεία στον πλανήτη, είναι βέβαιο ότι η AD Camille Z-Zang δεν ήταν η μοναδική φοράδα στους στάβλους του βαθύπλουτου ζεύγους.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στη βίλα των Ντε Μιράντα, μόνο για τις εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη φιλοξενία και τη φροντίδα αλόγων έχουν δαπανηθεί 3,4 εκατ. δολάρια.  


Μια τραγωδία για την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση

Εκατομμύρια στα πόδια των αλόγων

Την τελευταία δεκαετία η Αθηνά Ωνάση δραστηριοποιείται όλο και πιο συστηματικά και ολοκληρωμένα στον ιππικό τομέα, με αγοραπωλησίες και εκτροφή ίππων και φυσικά με συμμετοχή σε αγώνες και τουρνουά ιππασίας. Μάλιστα, μια πολύ σημαντική για τον ειδικό χώρο διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, φέρει το διάσημο όνομά της: Athina Onassis Horse Show, το οποίο ξεκίνησε ως τμήμα του φημισμένου Global Champions Tour, όπου συμμετέχει η αφρόκρεμα των πρωταθλητών στην παγκόσμια ιππασία επιδείξεων.

Από την πρώτη στιγμή που η Αθηνά εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του Αλβάρο, τη Βραζιλία, άρχισε να επενδύει σεβαστά ποσά από την αμύθητη προσωπική της περιουσία, βοηθώντας τον Αλβάρο να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του οράματα. Κάποια από τα πρώτα εκατομμύρια που εκταμίευσε η Αθηνά διατέθηκαν για την ενίσχυση της εταιρείας εκτροφής αγωνιστικών αλόγων AD, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του Αλβάρο. Σήμερα η AD, την οποία διοικούν από κοινού η Αθηνά και ο σύζυγός της, υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 13 άλογα σε κατάσταση πλήρους αγωνιστικής ετοιμότητας, αρσενικά και θηλυκά (επιβήτορες και φοράδες) - εκτός όσων εκτρέφονται.

Περί το μέσον του 2011 και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Αθηνά προχώρησε σε μία από τις πιο πολυδάπανες αγοραπωλησίες αλόγων που έγιναν ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τουλάχιστον 4,8 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το άλογο Ashleigh Drossel Dan, με το οποίο η ομάδα ιππασίας της Αυστραλίας είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τα χρήματα, ως γνωστόν, δεν αγοράζουν τις επιδόσεις και η Αθηνά Ωνάση πιθανότατα να μην είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που κράτησε ποτέ τα γκέμια ενός καθαρόαιμου. Παρ’ όλα αυτά, οι συναλλαγές της διεγείρουν τα πνεύματα των ειδικών και γίνονται αντικείμενο έντονων συζητήσεων στους αντίστοιχους κύκλους. Μια τέτοια περίπτωση φαντασμαγορικής αγοράς υπήρξε πριν από μερικά χρόνια, όταν η Αθηνά και ο Αλβάρο έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν ένα νεαρό άλογο με το όνομα Enter Picolien. Το συγκεκριμένο ζώο ανήκε στον Αμερικανό ιππέα Φράνκι Τσέλσερ, ο οποίος πείστηκε να το παραχωρήσει αντί 2,5 εκατ. δολαρίων.

Οι «μετοχές» του Enter Picolien στο ιππικό χρηματιστήριο ανέβηκαν ύστερα από κάποιον αγωνιστικό του θρίαμβο και έκτοτε η αριστοκρατία των εκτροφέων αλόγων από όλο τον πλανήτη έδιναν γην και ύδωρ στον Αμερικανό ιδιοκτήτη για να το κάνουν δικό τους. Το άλογο, το οποίο χαρακτηριζόταν «αψεγάδιαστο, πρόθυμο να μάθει και απίστευτα θαρραλέο», έγινε αντικείμενο σκληρής διεκδίκησης καθώς θεωρήθηκε απόκτημα που μπορεί να εμφανιστεί μία και μόνη φορά στη ζωή ενός φιλίππου. Ο Φράνκι απέρριψε βροχή προσφορών, ακόμη και εκείνες που ξεκινούσαν από τα 400.000 δολάρια και άγγιζαν το 1 εκατ. δολάρια. Τελικά όμως ήρθε η πρόταση της Αθηνάς και του Αλβάρο - λέγεται μάλιστα πως το ζευγάρι πήγε στον Αμερικανό ιδιοκτήτη και ενώ ο Αλβάρο ίππευε δοκιμαστικά το άλογο, η Αθηνά υπέγραφε τα έγγραφα της αγοραπωλησίας.

Σε τιμή παραπλήσια με αυτήν του Enter Picolien, μετρώντας δηλαδή εκατομμύρια δολάρια, εκτιμάται και η, μακαρίτισσα πλέον, AD Camille Z, ένα άλογο που προκαλούσε τον θαυμασμό τόσο για τις επιδόσεις όσο και για τη χάρη και την γοητεία του.



Ο Σκορπιός έγινε στάβλος

Το «big bang» στις ιππικές επενδύσεις της Αθηνάς έγινε λίγο καιρό αφότου προχώρησε στη μεταβίβαση του Σκορπιού στους Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση έλαβε περίπου 120 εκατ. δολάρια, ένα ποσό ικανό για να της δώσει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στην αγορά των αγωνιστικών αλόγων. Μόλις λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ενός ελληνικού νησιού, το οποίο ο Αριστοτέλης Ωνάσης προόριζε για ιδιωτικό επίγειο παράδεισο, η Αθηνά προχώρησε στην αγορά ενός από τους πιο οργανωμένους σύγχρονους στάβλους, στο περίφημο Grand Prix Village του Γουέλινγκτον, στις ΗΠΑ. Ο πολυτελής στάβλος έχει έκταση 23 στρ. και βρίσκεται στην καρδιά του πιο διάσημου ιππικού χωριού στον κόσμο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται εκεί οι μεγαλύτεροι αθλητές της ιππασίας, λαμβάνοντας μέρος στο χειμερινό ιππικό φεστιβάλ. Αν και η αντικειμενική αξία του ιπποφορβείου είχε εκτιμηθεί στα 3,8 εκατ. δολάρια, η Αθηνά δεν δίστασε να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 12 εκατ. για να γίνει ιδιοκτήτριά του. Στο Γουέλινγκτον η Αθηνά και ο Αλβάρο εκτρέφουν άλογα, τα οποία όταν φτάσουν σε ηλικία ώριμη για αγώνες είτε τα ιππεύσουν οι ίδιοι, είτε τα πουλούν. Ενδεικτικά, μόνο τον Νοέμβριο του 2013 η Αθηνά Ωνάση και ο Αλβάρο Ντε Μιράντα αγόρασαν έξι άλογα για εκτροφή.

Στον ίδιο αυτό στάβλο των ΗΠΑ, εκτός από τους ίππους που εκτρέφονται, η Αθηνά και ο Αλβάρο έχουν εγκαταστήσει επίσης τα υπόλοιπα εννέα νέα άλογα τα οποία αγόρασαν μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που παραχώρησαν τον Σκορπιό. Ανάμεσα σε αυτά τα τετράποδα αστέρια ξεχωρίζει ο 5χρονος Den Ham Blue R, ένα άλογο το οποίο κατ’ εκτίμηση ειδικών κόστισε 780.000 δολάρια. Το τελευταίο απόκτημα των Ντε Μιράντα, καθώς το αγόρασαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2013, ακούει στο όνομα Clowni, ηλικίας 10 ετών, ένα άλογο που έχει ήδη σημειώσει εντυπωσιακές επιτυχίες σε αγώνες και κόστισε περίπου 900.000 δολάρια. Περίπου την ίδια περίοδο, τον Νοέμβριο του 2013, η Αθηνά είχε προσθέσει επίσης στον στάβλο της την οκτάχρονη Rose Valon, μία ακόμη φοράδα-πρωταθλήτρια.

Τα ετήσια έξοδα της Αθηνάς και του Αλβάρο για την εκτροφή, τη συντήρηση κ.λπ. των δεκάδων αλόγων που διαθέτουν σε Βραζιλία και Αμερική ξεπερνούν τα 5,5 εκατ. δολάρια, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το Bloomberg, η Αθηνά Ωνάση πληρώνει 1,3 εκατ. δολάρια ετησίως για να μεταφέρει άλογα στη Βραζιλία ειδικά για το ιππικό τουρνουά που διοργανώνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο και φέρει το όνομά της.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Αλβάρο είχε πει για τη σύζυγό του ότι: «Η Αθηνά λατρεύει τα άλογα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ η σκέψη της είναι σε αυτά. Αγωνιστικά βελτιώνεται καθημερινά με σκληρή προπόνηση». Η χρυσή κληρονόμος φιλοδοξούσε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, κάτι που όμως δεν κατάφερε, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρόκρισης. Στόχος της πλέον είναι να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στην πατρίδα του αγαπημένου της Αλβάρο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης