Βανδαλισμοί, μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας

Βανδαλισμοί, μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας

Πετροπόλεμος ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ με τη συμπλήρωση έξι ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε καταστήματα, περίπτερα, αυτοκίνητα - Γεμάτοι οι δρόμοι από τζάμια και πέτρες - 211 προσαγωγές

Βανδαλισμοί, μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας
Πεδίο μάχης στη... Μέση Ανατολή θύμισε για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας το Σάββατο, μετά την πορεία για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι αντιεξουσιαστές παρά την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών που είχαν μετατρέψει την περιοχή σε φρούριο, κατάφεραν να βρουν τρόπο δράσης και με ορμητήριο την πλατεία Εξαρχείων επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς και κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατμόσφαιρα στο κέντρο από τα δακρυγόνα και τις φωτιές που προκάλεσαν οι μολότοφ ήταν ασφυκτική, ενώ και οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης θύμιζαν... Γάζα.

Κλείσιμο
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν από το μπλοκ των διαδηλωτών άρχισαν να βγαίνουν κουκουλοφόροι που έσπαγαν όποια τζαμαρία έβρισκαν μπροστά τους.



Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου, με τους αντιεξουσιαστές να σπάνε και να καταστρέφουν από κάμερες ασφαλείας μέχρι βιτρίνες, να πυρπολούν αυτοκίνητα ενώ έβαλαν και φωτιά σε ρούχα που είχαν κλέψει από κατάστημα στη μέση του δρόμου.

Οι ταραξίες λειτουργούσαν βάση στρατηγικού σχεδίου, καθώς κατά ομάδες είχαν ακροβολιστεί σε ταράτσες πολυκατοικιών και κτηρίων και από εκεί πετούσαν μολότοφ, σπασμένα πλακάκια και κεραίες στους αστυνομικούς που αναγκάζονταν να υποχωρούν.



Η αστυνομία στις 23:30 το βράδυ ξεκίνησε και νέα επιχείρηση με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), αλλά και με τις αύρες, τους λεγόμενους «Αίαντες» προκειμένου να διαλυθούν. Έγιναν συνολικά 211 προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο οποίος έπαθε εξάρθρωση ώμου λόγω πτώσης από τη μηχανή του.

Το κέντρο της Αθήνας το πρωί της Κυριακής θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο με καταστήματα και περίπτερα σπασμένα, κάμερες και φανάρια κατεστραμμένα, κάδους απορριμμάτων και αυτοκίνητα καμμένα, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πέτρες, πλακάκια και τζάμια. 















Αντιδήμαρχος Αθηναίων: Λανθασμένο το στρατηγικό σχέδιο της Αστυνομίας

Ευθύνες στην αστυνομία έριξε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος το σχέδιο της Αστυνομίας να οδηγήσει τους αντιεξουσιαστές στην πλατεία Εξαρχείων ήταν λανθασμένο, ενώ υπογράμμισε ότι από τα μέσα της εβδομάδας είχαν ειδοποιήσει τις αρχές για το τι επρόκειτο να συμβεί καθώς έβλεπαν ιδιαίτερη κινητικότητα.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις μολότοφ που έριχναν οι αντιεξουσιαστές από τις ταράτσες. «Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως σε πολλές ταράτσες κτιρίων βίσκονταν ομάδες 20 - 30 ατόμων που πετούσαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους, από σπασμένα πλακάκια, κεραίες και βόμβες μολότοφ». 









Κουκουλοφόροι επιτίθενται με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια:






Η αύρα της αστυνομίας επιχειρεί στα Εξάρχεια:







Δείτε τις αύρες της αστυνομίας να δέχονται βροχή από μολότοφ:











Μολότοφ κατά αστυνομικών







Δείτε στο βίντεο τη στιγμή της έντασης με μολότοφ να πέφτουν κατά των αστυνομικών:












































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης