Αποστολή «Ροζέτα»: Την προσεδάφιση είδε από... κοντά ο Έλληνας μαθητής

Αποστολή «Ροζέτα»: Την προσεδάφιση είδε από... κοντά ο Έλληνας μαθητής

Τι λέει ο Ελληνας μαθητής και ο καθηγητής του που βρέθηκαν στην Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία

Αποστολή «Ροζέτα»: Την προσεδάφιση είδε από... κοντά ο Έλληνας μαθητής
Οι πανηγυρισμοί στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) μετά από μια δεκαετία μελέτης, αγωνίας και ελπίδας, είχαν έναν εντεκάχρονο... μάρτυρα, ένα αγόρι που έζησε μια από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της ζωής του με τη «Ροζέτα», η ευρωπαϊκή διαστημική μηχανή που αναζητάει ήδη τα μυστικά του διαστήματος έφτασε στον προορισμό της, τον παγωμένο κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Δημήτρης Γρύλλης είναι ο τυχερός Έλληνας μαθητής της Στ΄τάξης δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής που παρακολούθησε από κοντά, λεπτό προς λεπτό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, την προσεδάφιση της Ροζέτα.



Η διαστημική συσκευή, που επί 31 μήνες ταξίδευε απενεργοποιημένη στο διάστημα, «ξύπνησε» στις 20 Ιανουαρίου 2014, μετά από τους 31 μήνες αδρανοποίησης, από τις φωνές των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν διασκεδαστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο.
Κλείσιμο



Η συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κέρδισε 10.508 ψήφους, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές. Ο Δημήτρης Γρύλλης βρέθηκε έτσι, στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, συνοδεία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Εκεί γνωρίστηκε με τους υπόλοιπους νικητές και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Στις 10:00 και σε ζωντανή μετάδοση παρακολούθησε την πρώτη πολύ κρίσιμη στιγμή του εγχειρήματος, το διαχωρισμό του οχήματος Philiae που μετέφερε η «Ροζέτα» από τη διαστημική μηχανή. Την ίδια στιγμή οι συμμαθητές του Δημήτρη παρακολουθούσαν κι εκείνοι στο σχολείο τους από τους διαδραστικούς πίνακες της τάξης τους τη ζωντανή αναμετάδοση της ESA. Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν τις αίθουσες.



Στη συνέχεια ο Δημήτρης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μέλος του τμήματος επικοινωνίας της ESA, με τον education manager καθώς και να φωτογραφηθεί με τον κ. Matt Taylor, project manager της ESA.



«Νιώθω φανταστικά, είναι απίθανο να βρίσκομαι εδώ σήμερα, δεν το πίστευα ότι θα είχα αυτή την τύχη, αυτό που παρακολούθησα ήταν μοναδικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης. «Εκπροσώπησα το σχολείο μου και συγκινήθηκα όταν συνδέθηκα μέσω skype από την ESA με τους συμμαθητές μου στο σχολείο. Ανυπομονώ να μοιραστώ ότι έζησα με τους συμμαθητές μου» συνέχισε ο Δημήτρης.



Στις 12.00 μ. ακριβώς ο Δημήτρης ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους υπόλοιπους νικητές των διαγωνισμών. Μάλιστα, ο εντεκάχρονος Δημήτρης εκπροσώπησε τους συμμαθητές του και το σχολείο του στη συνέντευξη από το κανάλι της ESA που μεταδίδεται σε όλη την υφήλιο. Λίγο αργότερα ο Δημήτρης μοιράστηκε μέσω Skype τη χαρά και τον ενθουσιασμό του με τους συμμαθητές του στο σχολείο.



Τον εντεκάχρονο Δημήτρη συνόδευε ο καθηγητή της Φυσικής του, κ. Σπύρος Κόσκος. Οι δυο εκπρόσωποι της Ελληνογερμανικής Αγωγής γνώρισαν μάλιστα, τον καθηγητή κ. Κλίμ Τσουργιούμοφ, από τον οποίο ονομάστηκε ο κομήτης στον οποίο προσεδαφίστηκε ο «Ροζέτα» (67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο).



«Μοναδική στιγμή, δεν υπάρχουν λόγια, κάτι τέτοιες στιγμές μας υπενθυμίζουν πόσο μαγική και συναρπαστική είναι η επιστήμη, και όταν αυτές τις στιγμές τις μοιράζεσαι με ένα εντεκάχρονο μαθητή μπορείς να βλέπεις το μέλλον με αισιοδοξία» δήλωσε ο κ. Κόσκος.



Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.



Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης