Περιπολίες, κλειδαριές ασφαλείας και επιπλέον φύλακες στο ΕΚΠΑ

Περιπολίες, κλειδαριές ασφαλείας και επιπλέον φύλακες στο ΕΚΠΑ

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών επεξεργάζεται σχέδιο φύλαξης για να αντιμετωπιστούν οι εισβολείς και οι δολιοφθορές 

Περιπολίες, κλειδαριές ασφαλείας και επιπλέον φύλακες στο ΕΚΠΑ
Με επαρκή φωτισμό, αυτοκίνητα που θα περιπολούν τα βράδια για να αποτρέπουν πιθανούς εισβολείς και 80 επιπλέον φύλακες σκέφτεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να ενισχυθεί το Ίδρυμα. 

Πρόθεση τόσο του προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητή στο ΜΙΤ, Δ. Μπερτσιμά, όσο και του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, μόλις τα οικονομικά το επιτρέψουν, είναι να ενισχυθεί η φύλαξη του Ιδρύματος, με στόχο να μην εκδηλωθούν ξανά δολιοφθορές στο χώρο των Προπυλαίων όσο και στον - δύσκολο από πλευράς φρούρησης - χώρο της Πανεπιστημιούπολης, όπως αναφέρουν τα Νέα.

Mόνο τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι το ίδρυμα ζημιώθηκε κατά περίπου 500.000 ευρώ από τις διάφορες πράξεις βανδαλισμού και κλοπές που έγιναν στους χώρους του.

Κλείσιμο
Θετικός ο Λοβέρδος

Στο ζήτημα αυτό εμφανίζεται θετικός ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «ακριβώς επειδή δεν υπήρχε φύλαξη πριν από τρία χρόνια, σε κατάληψη, σκίστηκαν με μαχαίρια πίνακες, καταστράφηκε η περιουσία και εκτεθήκαμε σε όλη την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ανάμεσα στις προτάσεις που μελετήθηκαν αρχικά, κατά τις πληροφορίες, ήταν μία που ήθελε να τοποθετηθούν κάμερες περιμετρικά στην Πανεπιστημιούπολη στραμμένες προς τα έξω, ώστε να αποτρέπουν κάποιους να εισέλθουν παράνομα, ωστόσο τελικά δεν φαίνεται να προκρίνεται. 

Αντιθέτως, προχωρούν οι προτάσεις να αυξηθεί ο φωτισμός, να τοποθετηθούν κάγκελα σε παράθυρα και κλειδαριές ασφαλείας σε αίθουσες με υλικά και να αυξηθεί το έμψυχο δυναμικό φρούρησης κατά περίπου 80 άτομα - υπαλλήλους και όχι από εταιρεία σεκιούριτι -, εκ των οποίων κάποιοι θα περιπολούν τα βράδια με αυτοκίνητα. Επίσης να ελέγχεται η είσοδος σε ευαίσθητους χώρους του ιδρύματος, όπως στα γραφεία διοίκησης.

«Δε θα το κάνετε μπαχαλο», το μήνυμα Φορτσάκη προς φοιτητές 

«Δεν δέχομαι ύβρεις και απειλές, μπουλούκια δεν ξαναμπαίνουν στην πρυτανεία του ιδρύματος, αλλά μόνο ένας ή δύο φοιτητές κατόπιν συνεννόησης» δήλωσε κατηγορηματικά χθες, ο  κ. Φορτσάκης σε φοιτητές που διέκοψαν συνάντησή του για αναρτήσουν πανό με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», για να φωτογραφηθούν με  αυτό το φόντο. 

Δεν θα το κάνετε μπάχαλο, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους φοιτητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Δεν πρόκειται να μπείτε μπουλούκι, να εκβιάζετε και να βρίζετε» είπε ο κ. Φορτσάκης απευθυνόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο γραφείο του.

Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Αναστάτωση αναμένεται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας καθώς στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μαθητών στα Προπύλαια, στις 16:00 διοικητικοί, φοιτητές και σωματεία θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια προκειμένου να συζητήσουν τρόπους συνέχισης του αγώνα τους και στις 18:00 έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτική πορεία μαζί με ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και φοιτητικούς συλλόγους.
«Ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό για απολύσεις και κλειστό για τους αγώνες φοιτητών και εργαζομένων»

Στην ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ κάνουν λόγο για «ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών».

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην ανακοίνωση «φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, facecontrol, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές». 

Οι απαιτήσεις τους είναι οι εξής: -Άμεση απόσυρση των δυνάμεων από τους χώρους του Πανεπιστημίου
-Άμεση ανακοίνωση για τη διεξαγωγή Συγκλήτου του ΕΚΠΑ
-Παραίτηση της νέας πρυτανικής αρχής του ΕΚΠΑ 
και 
-Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και εργασία με αξιοπρέπεια για όλους 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης