Ρέθυμνο: Ο «Σήφης» κατάγεται από το Νείλο και είναι... καλοταϊσμένος

Ρέθυμνο: Ο «Σήφης» κατάγεται από το Νείλο και είναι... καλοταϊσμένος

Δείτε νέες φωτογραφίες - Κάποιοι δεν θέλουν να «συλληφθεί» ο κροκόδειλος - Καρέ-καρέ η επιχείρηση

Ρέθυμνο: Ο «Σήφης» κατάγεται από το Νείλο και είναι... καλοταϊσμένος
Τις λεπτομέρειες γύρω από την προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης του «Σήφη» στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου, έδωσε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, περιγράφοντας αναλυτικά τα όσα διαδραματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στη τεχνητή λίμνη όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η επιχείρηση με τη συνδρομή του διάσημου ερπετολόγου, Ο. Μπεχρά.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην ανακοίνωση περιγράφεται επίσης η προσπάθεια αγνώστου να παρεμποδίσει την επιχείρηση των ειδικών, επιβεβαιώνοντας ότι κάποιοι δεν θέλουν τη σύλληψη του Σήφη, που έγινε τουριστική ατραξιόν, αγνοώντας τις συνέπειες και τους κινδύνους για την ασφάλεια του κροκόδειλου και της περιοχής.

Κλείσιμο


Επιπρόσθετα, κάποια από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είναι πως οι διαστάσεις του ζώου είναι γύρω στο 1,70 μέτρα, κάτι που κάνουν τον ερπετολόγο να εικάζει πως ο Σήφης είναι 4 μέχρι και 7 ετών. Το γένος του ζώου είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί πριν τη σύλληψή του, ενώ έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία.



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά από τη σχετική απόφαση της ορισθείσας από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, στις 26-27-28 Αυγούστου 2014, επιχειρήθηκε η σύλληψη του κροκοδείλου που ζεί στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου Κρήτης. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν ο κος Olivier Behra (ειδικευμένος στην σύλληψη των κροκοδείλων) και η συνεργάτης του κα Martine Velitch, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης (όπως έχει ορισθεί από τον ΓΓΑΔΚ), υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και εθελοντές.



Στις αρχικές αυτοψίες στην περιοχή αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του ζώου, οι χώροι στους οποίους κινείται και ξεκουράζεται και αποφασίστηκε ο χρόνος, ο τρόπος και τα αναγκαία μέσα για την επιχείρηση σύλληψης. O Olivier Behra, εξ αρχής επέλεξε να επιχειρήσει κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή τονίσθηκε η ανάγκη για συνθήκες απόλυτης ησυχίας και σκότους καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, προκειμένου να αφεθεί το ζώο σε ηρεμία και να μπορέσει να το ακινητοποιήσει με τη χρήση φακού και να το συλλάβει με ειδικά σκοινιά.



Η μορφολογία της περιοχής (12 χιλιόμετρα ακτογραμμών), του πυθμένα με τις απότομες εναλλαγές βάθους (μέγιστο βάθος 50 μ.), όπως και η ύπαρξη παλαιότερων δένδρων σε κατάκλιση και νεώτερης υδροχαρούς βλάστησης που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο του ζώου, δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την επιχείρηση. Ο τρόπος που επελέγη τελικά ήταν η χρήση μικρής πλαστικής βάρκας, με μηχανή 5 ίππων και κουπιά, για την ανίχνευση της ακτογραμμής και τον εντοπισμό του ζώου. Στην ακτή υπήρχε εφεδρική λέμβος μεγαλύτερου κυβισμού με έμπειρους χειριστές – ναυαγοσώστες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εάν η πλαστική βάρκα είχε προβλήματα λόγω της βλάστησης στην προσέγγιση του ζώου, θα χρησιμοποιούνταν κανό με κουπιά. Εκτός από τον Olivier Behra, στις βάρκες επέβαινε και ο ερπετολόγος και μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης, κος Πέτρος Λυμπεράκης.



Από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ. Α.Ε. γύρω από το φράγμα έγινε πλήρης συσκότιση. Επίσης, η περιοχή επιτηρείτο από υπαλλήλους της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, όπως και από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να επιτευχθούν ιδιαίτερες συνθήκες ησυχίας μειώνοντας στο ελάχιστο την όχληση του ζώου. 

Την πρώτη νύχτα (26 Αυγούστου), η επιχείρηση εντοπισμού διήρκεσε από τις 20.00 μέχρι 24.00. Έγινε αναγνώριση του μικροπεριβάλλοντος των ακτογραμμών χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του ζώου.



Στις 27 Αυγούστου, το ζώο εντοπίσθηκε από εθελοντή κάτοικο της περιοχής στις 8.00 π.μ. Ο κος Behra, όλο το πρωί μελετούσε τη συμπεριφορά του ζώου στη συγκεκριμένη περιοχή για να προσαρμόσει τη μέθοδο σύλληψης, γνωρίζοντας ότι το ζώο συνήθως επιστρέφει το βράδυ. Το ζώο εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή αργά το απόγευμα. Γνωρίζοντας την τοποθεσία που βρίσκεται, επελέγη η χρήση διθέσιου κανό για την καλύτερη προσέγγιση.

Γύρω στις 21.00, ενώ η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά και ο Olivier Behra με τον Π. Λυμπεράκη ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο κανό, κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο, μη συμμορφούμενος στις συστάσεις αστυνομικών και υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου, προσέγγισε στη λίμνη απέναντι από την περιοχή που εμφανίστηκε ο κροκόδειλος, με αναμμένους ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει περαιτέρω όχληση με σφυρίγματα και φωνές. Η σοβαρότατη αυτή διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί.



Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της νεότερης κατάστασης, αφού αφέθηκε εύλογος χρόνος για την ηρεμία του ζώου, ο Olivier Behra με τον Π. Λυμπεράκη επιβιβάστηκαν ξανά στο κανό γύρω στις 22.30 προς την περιοχή που είχε νωρίτερα εντοπισθεί το ζώο. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια, πλησίασαν δύο φορές το ζώο για να το αιχμαλωτίσουν στα ρηχά νερά του φράγματος. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, ο Behra έπιασε το ζώο με τα χέρια του από τον κορμό του, αλλά αυτό αντέδρασε ξεφεύγοντας και απομακρύνθηκε στα βαθειά. Βλέποντας ότι το ζώο δεν εμφανίζεται ξανά, αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια την επόμενη νύχτα, καθώς η περαιτέρω ενόχληση του πιθανόν να το οδηγούσε σε άλλη περιοχή του φράγματος.

Την τελευταία ημέρα (28η Αυγούστου) εντάθηκε ο έλεγχος της περιοχής με τη συμμετοχή Ελληνικής Αστυνομίας και Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου για την αποφυγή οποιασδήποτε όχλησης. Παρ’ όλη την προσπάθεια εντοπισμού του κροκοδείλου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτός έγινε αντιληπτός στις 20.00. Η επιχείρηση με την ίδια σύνθεση ξεκίνησε στις 21.00. Αυτή τη φορά έγινε προσπάθεια σύλληψής με θηλιά, αλλά ο κροκόδειλος κατάφερε να απομακρυνθεί στα βαθειά του φράγματος, χωρίς να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του εκ νέου έως τις 2.00 π.μ. Στις 2.30 π.μ. αποφασίστηκε η λήξη της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του ζώου.



Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

1. Στο φράγμα Ποταμών διαβιεί κροκόδειλος που ταυτοποιήθηκε σαν κροκόδειλος του Νείλου (Crocodylus niloticus). 
2. Το γένος του ζώου είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί πριν τη σύλληψή του. 
3. Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μ. που σύμφωνα με τον Behra παραπέμπουν σε μια ηλικία 4-7 ετών. 
4. Το ζώο έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία.
5. Η τροφή που υπάρχει στο φράγμα (πάπιες, νερόκοτες, κλπ.) είναι πλούσια με αποτέλεσμα να θεωρείται σχετικά παχύς. 
6. Ο τρόπος και ο τόπος τοποθέτησης των παγίδων ήταν σωστός, αλλά λόγω της αφθονίας της τροφής, το ζώο δεν εισήλθε σε αυτές μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που τις πλησίασε πολλές φορές.
7. Έγιναν συστάσεις για βελτιστοποίηση των παγίδων (Τύπος, δόλωμα, θέση, κλπ).
8. Η ύπαρξη δεύτερου ζώου δεν κατέστη δυνατόν να ανιχνευθεί στην παρούσα επιχείρηση.
9. Στις επόμενες μέρες, ο Behra θα αποστείλει στην Ομάδα σχετική αναφορά με διαπιστώσεις και συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες. 
10. Οι απαγορεύσεις για προσέγγιση της λίμνης του φράγματος εξακολουθούν να ισχύουν.

Πηγή flashnews.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης