Κοπανατζής για το... βιβλίο Γκίνες στο ΕΚΑΒ Πέλλας

Κοπανατζής για το... βιβλίο Γκίνες στο ΕΚΑΒ Πέλλας

Έχει να πάει στη δουλειά του... πέντε χρόνια!  - Πώς ανακάλυψαν τον «αόρατο» υπάλληλο μετά από ένα μαραθώνιο καταγγελιών, ΕΔΕ και ερευνών

Κοπανατζής για το... βιβλίο Γκίνες στο ΕΚΑΒ Πέλλας
Η εποχή της ατιμωρησίας στο δημόσιο έχει περάσει ανεπιστρεπτί, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι πολιτικοί άνδρες που κυβερνούν τη χώρα, κάθε χρόνο περί τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου που ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής δημοσιοποιεί την ετήσια έκθεσή του για τον ελεγκτικό μηχανισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο Ν.Τ., εργαζόμενος του ΕΚΑΒ Πέλλας, εκλεκτός «φιλοξενούμενος» της φετινής έκθεσης έχει σίγουρα πολλούς λόγους για να μειδιά ακούγοντας τέτοιες πολιτικές μεγαλοστομίες.

Αδικαιολογήτως απών για πέντε ολόκληρα από την υπηρεσία του -πλήρωμα ασθενοφόρου στη μονάδα του ΕΚΑΒ Πέλλας- ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του εθνικού… κοπανατζή, καθώς κατά το διάστημα της απουσίας του ουδείς επισήμως και εγγράφως τον αναζήτησε. Μαζί του όμως στο βάθρο αυτής της αρνητικής πρωτιάς για το ΕΚΑΒ και το δημόσιο τομέα ενδεχομένως θα έπρεπε να βρίσκονται και πλείστοι άλλοι, που «υποστήριξαν» με πράξεις ή παραλείψεις τους την «προσπάθεια» του όχι μόνο για την 5ετία της απουσίας του αλλά και για επιπλέον τρία έτη. Διότι χρειάστηκαν δεκάδες ανώνυμες αναφορές, τέσσερις επώνυμες καταγγελίες, δύο ΕΔΕ, μία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) και μία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ για να διαπιστωθεί ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ως πλήρωμα ασθενοφόρου στη μονάδα Πέλλας ήταν… αόρατος. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έγγραφα, ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ απουσίαζε από την 1η Δεκεμβρίου του 2006 έως και την 9η Νοεμβρίου 2011. Τέθηκε ωστόσο σε αργία μόλις τον περασμένο Νοέμβριο -σημειωτέον ότι πρόκειται για αργία που διαρκεί όσο παραμένει ανοιχτή η πειθαρχική διαδικασία και ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για το ΔΣ του ΕΚΑΒ μετά την ένσταση που άσκησε κατά της τελευταίας απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου ο γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. 

Κλείσιμο
Κατά το διάστημα από το 2006 έως το 2011 το όνομα του δεν υπήρχε στα προγράμματα εργασίας (βάρδιες) της υπηρεσίας του αλλά ούτε και ο ίδιος εμφανίστηκε στην εργασία του εάν υποτεθεί ότι επρόκειτο για… τυπογραφικό λάθος. Τακτική, σχεδόν σε ημερήσια βάση αντίθετα ήταν η παρουσία του σε καφετέρια που διατηρούσε η αδελφή του στην Έδεσσα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες η πρώτη επώνυμη καταγγελία στο ΕΚΑΒ έγινε από «ανταγωνιστή» στον χώρο της διασκέδασης, από τον ιδιοκτήτη όμορης επιχείρησης που διαπίστωσε ότι ο συντοπίτης ΕΚΑΒίτης αφιέρωνε μέρες και νύχτες ολόκληρες στην επιχείρηση της αδελφής του. 


Εργαζόταν στη... Βουλγαρία

Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η δραστηριότητα που τον κρατούσε μακριά από τα ασθενοφόρα και τα πιεστικά δρομολόγια που διεκπεραίωνε η υπηρεσία του. Πολυπράγμων ο 45χρονος είχε αναπτύξει και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία ασχολούμενος με την εκμετάλλευση και την εισαγωγή βιομάζας. Επίσης, γνωστή ήταν στην ευρύτερη περιοχή Πέλλας και η φανατική του ενασχόληση με το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου -ήταν για κάποιο διάστημα και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας. 

Το παζλ των δραστηριοτήτων του συμπληρώνεται επίσης με βάση τα έγγραφα του πειθαρχικού του φακέλου και με συνδικαλιστική δράση. Κληθείσα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απουσία του η υπάλληλος που ήταν επιφορτισμένη με την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας στο ΕΚΑΒ, ανέφερε πως όλοι γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν, κάποιοι και επειδή φοβούνταν γιατί είχε συνδικαλιστική κάλυψη. 

Εκ του αποτελέσματος της έρευνας του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, διαφάνηκε ότι ακόμη κι αν κάποιοι μίλησαν ο λόγος τους έπεσε στο κενό. Οι τέσσερις καταγγελίες οδήγησαν μεν σε πειθαρχική διαδικασία με την ποινή πανομοιότυπη κάθε φορά να μην ξεπερνά τη στέρηση αποδοχών για 10 ημέρες! 

Κάποιες καταγγελίες ξεπέρασαν τα σύνορα του νομού Πέλλας και έφτασαν μέχρι την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, όπου φέρεται να έμειναν σε συρτάρια διοικητικών στελεχών τουλάχιστον για έξι μήνες παρέχοντας σιωπηρά προστασία στον κοπανατζή εργαζόμενο της Πέλλας. Όταν όμως έφτασαν στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), η κατάσταση ανατράπηκε για τον προκλητικό υπάλληλο, συμπαρασύροντας όμως και όσους εκ της θέσεως τους τον κάλυπταν με τη σιωπή τους ή την αδράνειά τους. 


Στο ΕΚΑΒ έχουν κάνει την κοπάνα... επάγγελμα!

Κι αν η συγκεκριμένη περίπτωση ξεσκεπάστηκε, δεν έχει συμβεί το ίδιο με ανάλογες δεκάδες περιπτώσεις στο ΕΚΑΒ ανά την περιφέρεια. Πηγές του ΕΚΑΒ επισημαίνουν ότι η απουσία εργαζομένων είναι πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον και συνδυάζεται με την πληρωμή άλλων συναδέλφων τους προκειμένου αυτοί να κάνουν τις βάρδιες των απόντων. Καταλυτικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία παίζουν όσοι καταρτίζουν τα προγράμματα με τις βάρδιες – συνήθως πρόκειται για τους συνδικαλιστές της υπηρεσίας οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενους και ψήφους. 

Το ΣΕΥΥΠ «υποχρέωσε» τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να ασχοληθεί με τον κοπανατζή υπάλληλο. Στο μεταξύ, ο έλεγχος είχε αναδείξει ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε υποβάλλει ως όφειλε δήλωση μεταβολής της περιουσιακής του κατάστασης επί 10 και πλέον έτη – στη διάρκεια των οποίων ωστόσο είχαν επέλθει σημαντικές μεταβολές λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ασκούσε. 

Το ΔΣ του ΕΚΑΒ «μετατράπηκε» σε πειθαρχικό -κατά πληροφορίες ήταν ο μόνος τρόπος για να μην παραπέμψει την υπόθεση σε πειθαρχικό όργανο του υπουργείου Υγείας και χάσει τον έλεγχό της- και αφού διαπίστωσε ότι πράγματι ο υπάλληλος του απουσίαζε αδικαιολογήτως επί 5 χρόνια, τον τιμώρησε με τρίμηνη στέρηση αποδοχών! Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο παράπτωμα συνεπάγεται ακόμη και την ποινή της οριστικής παύσης για τον επίορκο υπάλληλο. 

Ο συγκεκριμένος βέβαια -που μόλις η υπόθεση έφτασε στο ΣΕΥΥΠ είχε σπεύσει να εμφανιστεί στην υπηρεσία του- αρνήθηκε την απουσία του και επέρριψε την ευθύνη σε όσους κατήρτιζαν τα προγράμματα εργασίας των πληρωμάτων. Το νήμα της τιμωρίας άρχισε να ξετυλίγεται ουσιαστικά από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή επτά χρόνια μετά την απαρχή της κολάσιμης συμπεριφοράς του υπαλλήλου, με την ένσταση που άσκησε ο κ. Ρακιντζής, κατά της απόφασης του ΔΣ του ΕΚΑΒ. Πλέον, η υπόθεση θα εξεταστεί από πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας. Εφόσον, του επιβληθεί ποινή ανάλογη βαρύτητας με τα παραπτώματα τα οποία αποδεδειγμένα τέλεσε, τότε είναι πολύ πιθανή η έξοδός του από το ΕΚΑΒ και η υποχρέωση του να επιστρέψει το ποσό των 120.000 ευρώ που αντιστοιχεί στις αποδοχές της περίφημης 5ετίας που απουσίαζε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης