Στις γειτονιές της Αθήνας: Ο παλαιοπώλης, οι κλοσάρ και το... G-string

Στις γειτονιές της Αθήνας: Ο παλαιοπώλης, οι κλοσάρ και το... G-string

Φωτογραφικό οδοιπορικό - Οι όμορφες και οι άσχημες στιγμές της πόλης, οι ιστορίες της, οι άνθρωποί της... - Σκληρές εικόνες με ένα χρήστη ναρκωτικών εν μέση οδώ - Μικροπωλητές έξω από το Πανεπιστήμιο - Επαιτεία, οι κλοσάρ των Αθηνών και ο περιπλανώμενος παλαιοπώλης

Στις γειτονιές της Αθήνας: Ο παλαιοπώλης, οι κλοσάρ και το... G-string
Αθήνα. Μια αρχαία πόλη που έχει γνωρίσει εποχές δόξας αλλά και παρακμής κατά τη μακραίωνη πορεία της. Η περίοδος των τελευταίων ετών δεν ανήκει, δυστυχώς, στις ευτυχείς περιόδους της ιστορίας της. Η δυστυχία και η οικονομική εξαθλίωση που κυριάρχησαν στον ελλαδικό χώρο την τελευταία πενταετία γίνονται ακόμα πιο έκδηλες στην πρωτεύουσα της χώρας.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Αθήνα παραμένει όρθια, με το αττικό φως να την φωτίζει, αναδεικνύοντας ό,τι πιο άσχημο αλλά και ό,τι πιο όμορφο βρίσκεται σε αυτήν την πόλη.

Ξεκινήσαμε να καταγράφουμε με τον φωτογραφικό φακό όσα συμβαίνουν στους κεντρικούς δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας. Οι ιστορίες του ανθρώπινου πόνου κυριαρχούν. Δεν λείπουν όμως ούτε  οι όμορφες οι εικόνες ούτε οι νότες αισιοδοξίας.

Κλείσιμο
 
Χρήστης

Με τον φωτογραφικό φακό βρεθήκαμε στον πεζόδρομο του Γρηγορίου του Ε΄, που βρίσκεται μεταξύ της Ακαδημίας και της Πανεπιστημίου. Στην μία πλευρά του ο πεζόδρομος συνορεύει με το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο ένα παγκάκι καθόταν ένας εξαθλιωμένος νέος άνθρωπος που έπεσε στον κόσμο των ναρκωτικών.

Ο φακός τον καταγράφει την ώρα που προσπαθεί να βρει μια γερή φλέβα για να βάλει την βελόνα της  σύριγγας.

Η όλη του εμφάνιση δύσκολα περιγράφεται με λόγια.

Λίγο πιο κάτω, μπροστά στο Πανεπιστήμιο και στους γύρω χώρους, ανενόχλητοι οι έμποροι προμηθεύουν στα θύματά τους το αναγκαίο προϊόν. Ναι, πράγματι, υπάρχει υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη χώρα μας.







Σαξόφωνο

Λίγα μέτρα παραπάνω, στον ίδιο πεζόδρομο, ένας άλλος άνθρωπος δίνει τη δική του μάχη, αυτή τη φορά για το μεροκάματο. Είναι ένας μουσικός που παίζει σαξόφωνο. Οι ήχοι του σε γαληνεύουν καθώς τον προσπερνάς βιαστικά μέσα στο άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας.

Η θήκη του σαξοφώνου είναι ανοιγμένη μπροστά στα πόδια του, ώστε, αν κάποιος περαστικός το θελήσει, να μπορέσει καταθέσει τον οβολό του προς ενίσχυση του καλλιτέχνη.

Ο μουσικός είναι αξιοπρεπής, μέσα στα λευκά και καθαρά ρούχα, ενώ στο πόδι του έχει πετσετάκι για να ακουμπάει το σαξόφωνο και να μη λερώνει το παντελόνι του.


 

Αθανασία

Αθανασία την λένε, όπως υποστηρίζει, και η καταγωγή της είναι από τη Σάμο. Μένει στον Άγιο Γιώργη στον Κορυδαλλό και έρχεται κάθε μέρα στην Αθήνα για «εργαστεί». Έχει μαζί της και δείχνει πρόθυμα τις φωτογραφίες των άρρωστων παιδιών της, όπως λέει, ενώ φέρνει και το κολατσό της (ντομάτα και ψωμί). Ζητάει να βοηθήσεις όχι την ίδια, αλλά τα παιδιά της.

Ας βάλει το χέρι του ο Άγιος Γιώργης, αν όλα αυτά είναι αλήθεια.




 

Ταλαιπωρία

Δεν άντεξε τη ζέστη και κάθισε στα σκαλάκια της εισόδου μιας πολυκατοικίας επί της οδού Ιπποκράτους. Εκεί, παρά τον θόρυβο των αυτοκινήτων, αποκοιμήθηκε αδιαφορώντας για τα βλέμματα των περαστικών. Τα ίχνη της ταλαιπωρίας, τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του και η στέρηση καταγράφονται φανερά στο πρόσωπό του. Όταν άνοιξε τα μάτια του και αντίκρισε τη φωτογραφική μηχανή, αρχικά έδειξε να δυσανασχετεί, αμέσως όμως άλλαξε γνώμη και ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του, όπως έδειξε.




Σκίτσο επί τοίχου

Ο Tavi είχε κέφια εκείνη τη μέρα και έκανε ένα σκίτσο σε τοίχο. Βρίσκεται δίπλα στο κτήριο της παλαιάς Βουλής επί της οδού Ανθίμου Γαζή, λίγο πιο κάτω από τα παλαιά ιστορικά γραφεία της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. Προχώρα, Tavi, έχεις καλό χέρι. Και να σε ξαναβρούμε στη γειτονιά αυτή.




Αυτοκινούμενος παλαιοπώλης

Παλιό, ανοιχτό φορτηγάκι μετατράπηκε σε αυτοκινούμενο παλαιοπωλείο. Ο παλαιοπώλης γυρίζει με το φανελάκι στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας για να πουλήσει την πραμάτεια του.

Σε πρώτο πλάνο το κάδρο με τη φωτογραφία του Ηπειρώτη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα. Από την πραμάτεια δεν λείπουν και τα κάδρα  με παλαιούς λαϊκούς τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές.  Πιο κει μια παλιά χειροκίνητη ραπτομηχανή και πολλά μπακιρένια κουζινικά σκεύη. Μία ενδιαφερόμενη ψάχνει κάτι να αγοράσει. Πότε κοιτάζει τον μπρούτζινο δίσκο και πότε ένα μεγάλο τσουκάλι. Τελικά δεν αγοράζει τίποτα. Μπας και ήταν η κυρία κράχτης του παλαιοπώλη;








 

Αντανάκλαση

Η νέα μορφή αρχιτεκτονικής κάνει οπτικά παιχνίδια κάτω από τον αττικό ήλιο. Έτσι, στο κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς με τη γυάλινη πρόσοψη, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αντικατοπτρίζεται το απέναντι κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και το ακριβώς διπλανό κτήριο.

Την ίδια στιγμή γίνεται ο καθαρισμός των τζαμιών με αυτοκινούμενο αναβατήρα.




Ολίγον τροφαντή αλλά αποκαλυπτική

Μέσα τις υψηλές θερμοκρασίες  του Ιουλίου, στο άγχος της καθημερινότητας και  στην πίεση του χρόνου  υπάρχουν στιγμές οπτικής όασης.  Μπορεί η κυρία να είναι ολίγον τροφαντή, αλλά έχει θάρρος και χαρίσματα που δεν διστάζει να τα επιδείξει.

Ο φακός την βρήκε στο φανάρι της Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη. Μάλλον όμως ξέχασε να βάλει φόδρα στο φόρεμα, αλλά βγήκε σε καλό όσων ανδρών βρέθηκαν στον δρόμο της. Πάντως πρόλαβε και έκανε τα σχετικά  ψώνια της και είναι φορτωμένη με τζάντες.




Είναι δυνατή η αποστολή πρόσφατων φωτογραφιών  προς δημοσίευση. Η αποστολή μπορεί να γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση tsimpopan@ath.forthnet.gr  με την ένδειξη  ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Κατά την αποστολή να αναγράφεται η περιοχή λήψης της φωτογραφίας  και προαιρετικά σύντομο σημείωμα έως 80 λέξεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης