Επιδίδονται τα φύλλα επίταξης στους απεργούς της ΔΕΗ

Επιδίδονται τα φύλλα επίταξης στους απεργούς της ΔΕΗ

Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» - Επιστρέφουν στα πόστα τους οι εργαζόμενοι της ΔΕη στη δυτική Μακεδονία - Εκτός λειτουργίας παραμένουν 14 μονάδες παραγωγής ρεύματος - Τα μεσάνυχτα λήγει τυπικά η απεργία της ΓΕΝΟΠ 

Επιδίδονται τα φύλλα επίταξης στους απεργούς της ΔΕΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επίδοσης των ατομικών φύλλων επίταξης στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι αστυνομικοί δίνουν τα ατομικά φύλλα στους απεργούς σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως εκεί όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Στη δυτική Μακεδονία παραδόθηκαν όλα τα ατομικά «φύλλα πορείας» και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους. 



Αυτή την ώρα μόνο έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη, οι διαδηλωτές υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους εργαζόμενους που έχουν επιταχθεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Κλείσιμο


«Κάτι τέτοιο όμως είναι παράνομο και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν», ανέφερε ο κ.Αδαμίδης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και διευκρίνισε ότι σταδιακά αναμένεται η πλήρης λειτουργία όλων των μονάδων.


 
Αυτή την ώρα εκτός λειτουργίας βρίσκονται 14 θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι αυτή την ώρα από το σύστημα λείπουν 3.700 MW από τις εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) και επιπλέον 900 MW από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, δεν προγραμματίζονται νέες διακοπές ρεύματος. Αυτό οφείλεται στο ότι λόγω Σαββατοκύριακου οι απαιτήσεις της βιομηχανίας για ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένες αλλά και στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι τέτοιες που να επιβάλλουν τη χρήση κλιματιστικών.



 Η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ τυπικά λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το μεσημέρι για αποτίμηση της κατάστασης αλλά η συνεδρίαση, εφόσον γίνει, θα πραγματοποιηθεί απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων από την Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη-Φλώρινα) οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που προγραμματίζεται έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη.



Στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες, για πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη. Αναμένεται, επίσης, να τεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης από τους εργαζόμενους των ατομικών φύλλων επίταξης των υπηρεσιών τους, που αναμένεται να επιδοθούν απόψε, ύστερα από τις προτάσεις που ακούστηκαν (όπως από τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο) «να τα σκίσουν οι εργαζόμενοι».



«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν» επισημαίνει στον αντίποδα με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», που είναι το μεγαλύτερο Σωματείο της ΓΕΝΟΠ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.



Όπως διευκρινίστηκε, δεν απαιτείται απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες που είχαν προκηρυχθεί αρχικά, η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε μία 48ωρη που λήγει απόψε. Στο μεταξύ έχουν ήδη επιταχθεί κτίρια και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. 

Τη Δευτέρα το κρίσιμο «crash test» λένε στη διοίκηση της ΔΕΗ 

Από τη διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνεται ανεπισήμως ότι η κρίσιμη μέρα θα είναι αύριο. Κι αυτό διότι μετά την παρέλευση του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα θα είναι και πάλι αυξημένες οι ανάγκες για ηλεκτροδότηση. «Τα φορτία θα είναι μεγάλα, περιμένουμε να δούμε τη στάση των εργαζομένων ώστε να αποφασιστεί η σταδιακή επανασύνδεση με το σύστημα των μονάδων παραγωγής που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», λέει στο protothema.gr στέλεχος της ΔΕΗ.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης