Πήρε 2.000.000€ από την DEA ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης (γιατί «έδωσε» το κύκλωμα της ηρωίνης)

Πήρε 2.000.000€ από την DEA ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης (γιατί «έδωσε» το κύκλωμα της ηρωίνης)

Κατάφερε να πλευρίσει τους βαρόνους της λευκής σκόνης προκειμένου να τους καρφώσει στις Αρχές μετά από σκληρό παζάρι για την αμοιβή του - Κόντρα Λιμενικού - DEA για τα εύσημα της επιτυχίας

Πήρε 2.000.000€ από την DEA ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης (γιατί «έδωσε» το κύκλωμα της ηρωίνης)
Δύο εκατομμύρια ευρώ πήρε ως αμοιβή ο Ελληνας «πληροφοριοδότης» που κατάφερε να διεισδύσει στο καρτέλ της ηρωίνης και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στις Αρχές ούτως ώστε να ξετυλίξουν το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Οι Αρχές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την ταυτότητα αλλά και οτιδήποτε έχει σχέση με το πρόσωπο που άνοιξε το στόμα του και κάρφωσε με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα γύρω από το μεγαλύτερο καρτέλ διακίνησης λευκής σκόνης.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια υπόγεια κόντρα μεταξύ Λιμενικού και DEA για το ποιος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση προκειμένου να καρπωθεί τα κέρδη από την παγκόσμια αυτή επιτυχία. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η απουσία της Ελληνικής Αστυνομίας από την υπόθεση, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. Βέβαια, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο λένε ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το άδειασμα της ΕΛ.ΑΣ., που σε ανάλογες υποθέσεις άλλοτε θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παρουσία του απόστρατου στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Ραχωβίτσα στο τιμόνι των ερευνών της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Ελλάδα και η πικρία για το γεγονός ότι, αν και προοριζόταν για τη θέση του αρχηγού, αποστρατεύτηκε ως νούμερο 2 με τις έκτακτες κρίσεις του 2011 είναι ίσως η αιτία...

Κλείσιμο



Ο Ελληνας «πληροφοριοδότης» που ξεδόντιασε το καρτέλ

Ακόμα και στη δικογραφία, όπου σε άλλες περιπτώσεις αναφέρονται λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των ιστοριών, σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια μικρή πρόταση: «Σύμφωνα με πληροφορία που έφτασε από αλλοδαπή αρχή...». Μια αιτιολογία που λέει τη μισή αλήθεια καθώς πράγματι το ελληνικό τμήμα της DEA μετέφερε στο Λιμενικό πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε ένα υπαρκτό πρόσωπο που δεν αναφέρεται και δεν υπάρχει πουθενά... Πρόκειται για έναν Ελληνα που ελάχιστοι γνωρίζουν την ταυτότητά του, ο οποίος πλησίασε την Ασφάλεια του Λιμενικού και δέχτηκε να παίξει τον ρόλο του «πράκτορα» προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για τη δομή και τη λειτουργία του ελληνοϊρανοτουρκικού καρτέλ ηρωίνης.

Ο «πληροφοριοδότης» ζήτησε αμοιβή που αρχικά προκάλεσε ίλιγγο στις Αρχές, ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις το deal έκλεισε με ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Με μια προϋπόθεση: να πάει καλά η δουλειά. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ζήτησε μία ακόμη διαβεβαίωση. Το όνομά του να μην υπάρχει πουθενά. Ούτε στη δικογραφία, όπως και να μην κληθεί ποτέ να καταθέσει στο δικαστήριο. Οσον αφορά στο πρόσωπό του, θα λειτουργήσει ένα διαφορετικό πλάνο, το οποίο έχει να κάνει με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Οπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ιστορία, ο σιωπηλός μάρτυρας είναι με τέτοιον τρόπο θωρακισμένος, ώστε να μην μπορεί κανένας να φανταστεί ποιο είναι το πρόσωπο που έδωσε τους βαρόνους στο πιάτο των διωκτών τους. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έδινε το συγκεκριμένο άτομο σε συνάρτηση με τις απόρρητες πηγές που διαθέτει η DEA και φυσικά τις ατέλειωτες ώρες φυσικής παρακολούθησης των λαγωνικών της Ασφάλειας του Λιμενικού είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν όλα τα μεγάλα κεφάλια πλην του Ιρανού που την κοπάνησε τελευταία στιγμή από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Η διαμάχη για την επιτυχία

Με δεδομένο ότι ο πληροφοριοδότης είναι «άνθρωπος του Λιμενικού», την πληροφορία όμως για το βαπόρι του καρτέλ που ξεκίνησε από το επονομαζόμενο και «χρυσό τρίγωνο» της Ανατολής και έριξε άγκυρα στην Ελευσίνα την είχε η DEA, ενώ τα οφέλη από την παγκόσμια επιτυχία είναι μεγάλα, ξεκίνησε μια υπόγεια διαμάχη για την πατρότητα της επιτυχίας. Από τη μία το Λιμενικό έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τις έρευνες, μην αφήνοντας την Αστυνομία αλλά ούτε και το ΣΔΟΕ να πατήσουν στα χωράφια του. Αλλωστε ο μέχρι στιγμής χειρισμός και οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις από τους «ασφαλίτες» του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, των «βατράχων», αλλά και των ΚΕΑ που οδήγησαν στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και φυσικά διείσδυσης άλλων υπηρεσιών στην ιστορία.

Από την άλλη, το ελληνικό κλιμάκιο της DEA που εδρεύει στην αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας αφήνει να εννοηθεί ότι από δικές του πληροφορίες ξεκίνησε η υπόθεση, ενώ και στη συνέχεια είχε άμεση ενημέρωση από τις «πηγές» που διαθέτει στα σύνορα Ιράν - Τουρκίας και βοηθούσε σημαντικά στην εξέλιξη των ερευνών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπεύθυνος ερευνών στην Ελλάδα της DEA έχει πλέον υπό τον έλεγχό του την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ερμηνεύεται ως ισχυροποίηση της θέσης του και αναγνώριση της δουλειάς του.

Επισήμως καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν μπαίνει στη διαδικασία της σύγκρουσης, τηρώντας διακριτική στάση. Ανεπίσημα, τα στόματα ανοίγουν και λένε πολλά για το ποιοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην υπόθεση της εξάρθρωσης του καρτέλ ηρωίνης.






Γιάννης Ραχωβίτσας
Ο «Βλάχος» της ΕΛ.ΑΣ. κορυφαίο στέλεχος της DEA

Ο πρώην υπαρχηγός κυκλοφορεί πια με διπλωματικό διαβατήριο, δίνει αναφορά μόνο στον Αμερικανό πρεσβευτή και έγινε το πρόσωπο-κλειδί στην αποκάλυψη του καρτέλ της ηρωίνης


Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ελάχιστοι γνώριζαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κλιμάκιο της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), επικεφαλής του οποίου είναι Ελληνας απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος κυκλοφορεί με διπλωματικό διαβατήριο, διαθέτει γραφείο στην αμερικανική πρεσβεία, πληρώνεται αδρά και δίνει αναφορά στον Αμερικανό πρεσβευτή. Η υπόθεση με τους 2,2  τόνους ηρωίνης, που βγήκε μετά από πληροφορίες της DEA στα φώτα της δημοσιότητας, έφερε στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ωστόσο αυτό που την έκανε ευρέως γνωστή είναι το πρόσωπο που προΐσταται των ερευνών στην Ελλάδα αυτό τον καιρό. Διότι ο κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και για χρόνια επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών, είναι ο άνθρωπος που από τον Φεβρουάριο του 2012 ανέλαβε τη θέση του υπευθύνου της υπηρεσίας. Ο αξιωματικός που στην Αστυνομία ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Βλάχος» λόγω της καρδιτσιώτικης καταγωγής του, της αδυναμίας του στις γκλίτσες που είχε κρεμασμένες στον τοίχο του γραφείου του, της προφοράς αλλά και του τσιγκελωτού του μουστακιού, κατάφερε όχι μόνο να είναι ο πρώτος που ξαναβγήκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας μέσα από αυτή τη θέση, αλλά και να αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Και αυτό γιατί από την Αθήνα συντονίζει και έχει τον έλεγχο για διεθνείς υποθέσεις ναρκωτικών που ξεφεύγουν από τα ελληνικά σύνορα και φτάνουν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο, τη Σόφια, την Αλβανία και τη Λιβύη. Ο ίδιος μάλιστα πραγματοποιεί συχνά πυκνά ταξίδια στις συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να κάνει επαφές με συνδέσμους και να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι παίζει στα καρτέλ σκληρών ναρκωτικών, κυρίως της κοκαΐνης και της ηρωίνης.



Από το γραφείο του στην αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Γιάννης Ραχωβίτσας συντονίζει διεθνείς υποθέσεις ναρκωτικών που ξεφεύγουν από τα ελληνικά σύνορα και φτάνουν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο, τη Σόφια, την Αλβανία και τη Λιβύη

Στο γραφείο του στην αμερικανική πρεσβεία έχει στον πλήρη έλεγχό του μια ομάδα από είκοσι Αμερικανούς πράκτορες, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά της υπηρεσίας στις ΗΠΑ, τα οποία επισκέπτεται ανελλιπώς προκειμένου να ενημερώνει και να ενημερώνεται. Αλλωστε, ένας από τους ρόλους του είναι να συμβουλεύει τους πράκτορες της DEA για θέματα ναρκωτικών στο λεγόμενο ελληνικό κομμάτι, όπως και να προωθεί τη συνεργασία των Αμερικανών με τις συναρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Ραχωβίτσας επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση μέσα από δέκα υποψηφίους, κυρίως γιατί έχει άριστη γνώση του θέματος που λέγεται «ναρκωτικά», ενώ διατηρεί και άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς, με τους οποίους είχε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν σε κοινές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ραχωβίτσας ήταν ίσως ο πλέον αναγνωρίσιμος Ελληνας αστυνομικός. Δεν είναι μόνο η χαρακτηριστική φιγούρα του με το μεγάλο τσιγκελωτό μουστάκι, την καρδιτσιώτικη προφορά και το βλέμμα που σκανάρει, αλλά και η ιστορία του στην ΕΛ.ΑΣ. που τον ακολουθεί σε κάθε του επαγγελματικό βήμα.

Μετά από 20 χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο «Ελληνας Κάλαχαν» γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια στη μακρινή Κολομβία όπου κυνηγούσε βαρόνους κοκαΐνης. Οι καραβιές κόκας που κατέσχεσε τον έκαναν να περάσει πολλές φορές το κατώφλι της DEA, ενώ για τους παράνομους που συνέλαβε στην καριέρα του χρειάζονται όλα τα κελιά του Κορυδαλλού.

Μετά τη Δίωξη Ναρκωτικών ο κ. Ραχωβίτσας βρέθηκε στην Εύβοια για έναν χρόνο και στη συνέχεια στις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, όπου ακόμα συζητούν τα κατορθώματά του. Ηταν τότε που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση των Ζωνιανών και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έστειλε τον «Βλάχο» να καθαρίσει την κατάσταση. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Λαμία ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ενώ πριν συμπληρώσει χρόνο εκλήθη εσπευσμένα από το υπουργείο Εσωτερικών να σώσει την κατάσταση στην πρωτεύουσα.

Ως Αττικάρχης έστησε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που περιπολούν με τις μηχανές  και έχουν ως κύρια απασχόλησή τους την πάταξη της εγκληματικότητας. Το απίστευτο είναι ότι η ιδέα για τη συγκεκριμένη ομάδα τού ήρθε όταν ήταν στη Λίμα του Περού για μια υπόθεση ναρκωτικών. Οι εκεί συνάδελφοί του τού έδωσαν μοτοσικλετιστές για να τον συνοδεύουν και έτσι λίγους μήνες αργότερα έριξε την ιδέα για τη ΔΙ.ΑΣ., η οποία έγινε αμέσως δεκτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης