Ελλάδα: «Νο 2»... αιμοδότης του γερμανικού ΕΣΥ!

Ελλάδα: «Νο 2»... αιμοδότης του γερμανικού ΕΣΥ!

Πρώτη η Ρουμανία, τρίτη η Αυστρία - Σε σύνολο 31.500 αλλοδαπών γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία της Γερμανίας, οι 2.500 είναι Έλληνες - Τι λένε στο protothema.gr δύο Έλληνες ιατροί «γκασταρμπάιτερ»

Στο «αρνητικό» βάθρο των τριών ευρωπαϊκών χωρών που «διώχνουν» μαζικά τους γιατρούς τους, τροφοδοτώντας το σύστημα υγείας της Γερμανίας, βρίσκεται η Ελλάδα.

Σε σύνολο 31.500 αλλοδαπών γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία της Γερμανίας, οι 2.500 είναι Έλληνες, αριθμός που δίνει στη χώρα μας τη 2η θέση με τους «γκασταρμπάιτερ» λειτουργούς του Ιπποκράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την «αρνητική» πρωτιά κατέχει η Ρουμανία με 3.215 γιατρούς και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 2.189. Συνολικά, την τελευταία πενταετία έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα περί τους 7.300 γιατρούς -μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, κατευθυνόμενοι κυρίως στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη, «το πρωτοφανές αυτό κύμα ιατρικής μετανάστευσης παρασέρνει πλέον και εκατοντάδες ειδικευμένους ιατρούς, που αναζητούν εργασία και όχι απλώς θέση για ειδικότητα».

Το protothema.gr συνομίλησε με δύο Έλληνες γιατρούς που βρίσκονται στη Γερμανία και κατέγραψε τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τη χώρα, αλλά και την σκληρή νοσοκομειακή καθημερινότητά τους.

Γιώργος Καρκατζούλης, ειδικευόμενος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Alfried Krupp Krankenhaus του Ντίσελντορφ

Ο 36χρονος Γιώργος Καρκατζούλης ζει κι εργάζεται στη Γερμανία από το 2009. Είναι ένας από τους μόλις 750 Έλληνες γιατρούς που άφησαν τη χώρα μας εκείνη τη χρονιά, περισσότερο από επιλογή και όχι εξ ανάγκης.


Πέντε χρόνια αργότερα ο αριθμός των γιατρών που «εγκατέλειψαν» την Ελλάδα, αναζητώντας εργασία και όχι απλώς καλύτερη ειδικότητα, αυξήθηκε κατακόρυφα. Μόνο το 2014 έχουν φύγει από τον ΙΣΑ 830 γιατροί.  

«Ήμουν ειδικευόμενος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο διευθυντής μου συνήθιζε να λέει ότι ένας καλός ΩΡΛ πρέπει να έχει εκπαιδευτεί οπωσδήποτε και στη Γερμανία. Σκέφτηκα απλά "γιατί όχι;"» λέει, μιλώντας μας για τους λόγους που τον οδήγησαν στη βόρεια Ευρώπη πριν από πέντε χρόνια.

Ζώντας την κρίση εξ αποστάσεως

Και παρότι ήταν απών από την Ελλάδα της κρίσης, την βίωσε με τον πιο «ζωντανό» τρόπο: είδε τους συναδέλφους του, ειδικευόμενους, αλλά και ειδικευμένους γιατρούς, να φτάνουν κατά εκατοντάδες στα «ορθάνοιχτα» γερμανικά νοσοκομεία και να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους στερούσε η Ελλάδα.

«Η ιατρική ειδίκευση σε μια ξένη χώρα είναι πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή ιδίως τα πρώτα χρόνια. Θεωρώ πως ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλασιάζεται, εάν δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για μονόδρομο, όπως συνέβη με πολλούς Έλληνες γιατρούς» λέει.

Παραθέτει, δε, τους λόγους που ανέβασαν πολύ το δικό του πήχη δυσκολίας: «Δεν γνώριζα τη γλώσσα, οπότε παρακολούθησα εντατικά μαθήματα για την απόκτηση του βασικού πτυχίου, δεν γνώριζα το σύστημα υγείας, έπρεπε να αποδεχτώ ότι ήμουν ένας γκασταρμπάιτερ για τους Γερμανούς συναδέλφους μου, αλλά και για τους ασθενείς, έπρεπε να προσπαθήσω να αποδείξω ότι αξίζω και στους ασθενείς και στο νοσοκομείο ότι είμαι γιατρός και μάλιστα ένας καλός Έλληνας γιατρός».

Χειρουργική επέμβαση και... πριμ

Από το 2011 εργάζεται στο νοσοκομείο Alfried Krupp Krankenhaus, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κρατιδίου του Ντίσελντορφ. Η κλινική, στην οποία είναι ειδικευόμενος έχει 60 κλίνες, ένα διευθυντή και 12 γιατρούς, ειδικευμένους και ειδικευόμενους.

«Εργάζομαι κάθε μέρα τουλάχιστον δέκα ώρες. Θεωρητικά έχω οκτάωρο, αλλά στην πράξη κανείς ειδικευόμενος δεν διανοείται να φύγει, εάν δεν συμπληρώσει 10ωρο. Το νόμιμο ωράριο είναι 40 ώρες την εβδομάδα συν δύο εφημερίες. Την επομένη κάθε εφημερίας όμως ο γιατρός δεν εργάζεται, έχει ρεπό -κάτι πρωτόγνωρο στην αρχή για τους Έλληνες γιατρούς που έρχονται με ρεκόρ 36 ωρών εφημερίας στο νοσοκομείο» λέει.

Ο καθαρός μισθός του τον πρώτο χρόνο ως ειδικευόμενου ήταν 2.300 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπολογίζονται οι εφημερίες -πληρώνονται με την ώρα. Πλέον, ο μισθός του ανέρχεται στα 5.000 ευρώ το μήνα, καθαρά και χωρίς εφημερίες.

«Κάθε νοσοκομείο είναι μια μικρή ιδιωτική επιχείρηση που θέλει πελάτες γιατί θέλει και έσοδα. Η σύνδεση της εργασίας μας με την αποδοτικότητά μας είναι σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης. Ο μισθός μου ανέβηκε, διότι η κλινική έχει καλές επιδόσεις. Πραγματοποιούμε 6.000 επεμβάσεις το χρόνο, που είναι υψηλός αριθμός. Το νοσοκομείο δίνει μπόνους και στο διευθυντή και σε μας. Προσωπικά, εκτιμώ τα χρήματα που παίρνω, ιδίως αν σκεφτώ πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί μου στο ΕΣΥ. Ωστόσο, αυτά τα πέντε χρόνια άξιζαν για την κλινική εμπειρία, τη γνώση και την εκπαίδευση που απέκτησα» λέει ο κ. Καρκατζούλης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα

Με αυτά τα εφόδια πλέον, ο Μεσσήνιος γιατρός δρομολογεί την επιστροφή του στην Ελλάδα, το ερχόμενο έτος που ολοκληρώνει την ειδικότητα. Η απόφασή του ξενίζει όχι μόνο τους Έλληνες συγγενείς και φίλους του, που αδυνατούν να καταλάβουν «γιατί θέλω να επιστρέψω» αλλά και τους Γερμανούς.

«Οι συνάδελφοί μου προσπαθούν να καταλάβουν, αλλά μάταια...» λέει γελώντας. Πάντως, παραδέχεται πως υπήρχαν στιγμές που δεν ήθελαν όχι να καταλάβουν, αλλά ούτε και να τον ακούσουν, «όπως όταν κυκλοφορούσαν τα πρωτοσέλιδα της BILD με προσβλητικά σχόλια για τους τεμπέληδες Έλληνες, τους κλέφτες Έλληνες, τους Έλληνες που μας χρωστάνε λεφτά και τους πληρώνουμε».

Το κλίμα έχει αλλάξει τώρα, εκτιμά, κάτι που αποδίδει και στον προσωπικό μόχθο και αγώνα που καταβάλλει κάθε ένας από τους χιλιάδες Έλληνες γιατρούς και οι οποίοι απεικονίζουν ζωντανά την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας στο εξωτερικό, ανατρέποντας μελανά στερεότυπα με την επιστημοσύνη, την εργατικότητα, την ικανότητα τους.

Ηρώ Ζάχου, ειδικευόμενη παθολόγος στο νοσοκομείο Klinikum Duisburg

Η 27χρονη Ηρώ Ζάχου βρίσκεται τους τελευταίους οκτώ μήνες ως ειδικευόμενη γιατρός στη Γερμανία -εκπαιδεύεται στην παθολογία στο νοσοκομείο Klinikum Duisburg. «Δεν είχα άλλη επιλογή από το επιλέξω μια ευρωπαϊκή χώρα για ειδικότητα» λέει στο η νεαρή γιατρός.

Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Πάτρας το καλοκαίρι του 2012 -θέση για ειδικότητα στη δερματολογία που αποτελεί το ζητούμενο γι' αυτήν «ανοίγει» σε ελληνικό νοσοκομείο το 2018. Η φυγή είναι διέξοδος και μονόδρομος για την Ηρώ Ζάχου όπως και για εκατοντάδες Έλληνες γιατρούς.«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα περιμένω τόσα χρόνια για την ειδικότητα, το αγροτικό είναι μια εναλλακτική όταν ο χρόνος αναμονής είναι μικρός» λέει.

«Σεπτέμβριο του 2012 άρχισα εντατικά μαθήματα γερμανικής για να πάρω το πρώτο πτυχίο, όπως κι έγινε μέσα σε έξι μήνες, στη συνέχεια ζήτησα κι έλαβα άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Γερμανία και ξεκίνησα την αποστολή αιτήσεων» περιγράφει τη διαδικασία που ακολούθησε.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η κυρία Ζάχου γίνεται δεκτή στο νοσοκομείο του Klinikum Duisburg.

Εφημερία με δέκα ασθενείς

«Έπεσα στα βαθιά» παραδέχεται, «αλλά το προτιμώ από την απραξία». Το ωράριο της είναι κάθε μέρα δεκάωρο -παρότι η σύμβαση που υπέγραψε προβλέπει 40 ώρες την εβδομάδα- συν δυο εφημερίες. Ο μισθός της είναι 2.300 ευρώ το μήνα χωρίς τις εφημερίες.

«Τα καθήκοντά μου είναι πολλά, πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που γνώριζα από την πρακτική μου ως γιατρός σε ελληνικό νοσοκομείο. Πρέπει να βρίσκομαι στο νοσοκομείο στις 8 πμ. Το πρόγραμμα ξεκινά με σύσκεψη του τμήματος, ενημέρωση για τα περιστατικά, οδηγίες του διευθυντή. Πριν την επίσκεψη στους θαλάμους κάνουμε όποιες εργασίες αφορούν τους ασθενείς, όπως αιμοληψίες, αλλαγές κ.ά. εργασίες που στην Ελλάδα γίνονται από νοσηλευτές. Μετά την επίσκεψη στους ασθενείς γίνεται πάλι σύσκεψη. Ακολουθεί πρόγραμμα μελέτης, έχουμε επίσης πολλή δουλειά για τη συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενή. Πρέπει να αναγράφεται για ποιο λόγο νοσηλεύεται, τι συμπτώματα είχε, σε ποιες εξετάσεις υποβλήθηκε, ποια θεραπεία ακολουθεί και γιατί κοκ. Το εξιτήριο κάθε ασθενή είναι μια πολυσέλιδη αναφορά που αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί» εξηγεί.
 
Στις εφημερίες της, η κυρία Ζάχου έχει την ευθύνη για όλο τον Παθολογικό τομέα, δηλαδή για καρδιολογικά, πνευμονολογικά, ογκολογικά, γηριατρικά και γαστρεντερολογικά περιστατικά. Ο επιμελητής γιατρός είναι σε ετοιμότητα από το σπίτι του και τον καλούν όταν προκύψει μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.

«Φαίνεται πολύ αγχωτικό αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις εφημερίες στο ΕΣΥ. Οι ασθενείς που προέρχονται είναι λίγοι και είναι πράγματι επείγοντα περιστατικά» λέει, κι αναφέρει ότι στην πιο πρόσφατη εφημερία της είδε δέκα ασθενείς!

Εργασία και μπόνους αποδοτικότητας

Η απόδοση της είναι συνδεδεμένη με την αμοιβή της -ξέρει ότι η εργατικότητα και η σωστή διαχείριση περιστατικών ανταμείβεται. Όπως και ότι θα την επιπλήξουν αν συνταγογραφήσει εξέταση ή φάρμακο χωρίς να τεκμηριώνει την απόφαση της εγγράφως.

«Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν όπως οι ιδιωτικές Μονάδες Υγείας»  λέει. Η σύμβαση της τελειώνει σε λίγους ξένες και πρέπει να αναζητήσει άλλο νοσοκομείο. Θα ήθελε να μείνει στο Ντίσελντορφ, αλλά δεν είναι εύκολο: «τις καλές θέσεις τις κυνηγούν όλοι, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ίσως επιχειρήσω να βρω θέση στην ειδικότητα μου έστω σε κάποια περιοχή που δεν είναι πρώτης επιλογής, πχ στην πρώην ανατολική Γερμανία ή σε κάποια νησιά της βόρειας θάλασσας, και μετά να διεκδικήσω θέση σε καλύτερο νοσοκομείο».

Πάντως, μέχρι το 2018, χρονολογία που θα άνοιγε θέση ειδικευομένου στο ΕΣΥ,  θα έχει ολοκληρώσει την ειδικότητά της και θα σχεδιάζει το επόμενο βήμα της στην ιατρική σταδιοδρομία της.

ΣΧΟΛΙΑ (112)

alegro637

Καλό είναι να μην εξιδανικεύουμε τα πράγματα. Όπως τα περιγράφουν οι 2 ειδικευόμενοι ιατροί στην Γερμανία τα πράγματα είναι το ίδιο χάλια με την Ελλάδα. Δουλεύουν 10 ώρες ημερησίως με τις 2 εξτρά ώρες (του 8ωρου) απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης, η παθολόγος λέει ότι κάνουν δουλειές νοσηλευτή! Τέλος, ο επιμελητής εφημερεύει και εκεί από το σπίτι του! Οπότε το μοναδικό κίνητρο για μετανάστευση στην Γερμανία είναι ο μισθός, αν και δεν τονίζεται ότι και εκεί υπάρχει ακρίβεια (ενοίκια, κτλ).

Ιατρος Γερμανια

Κυριε Καρκατζούλη,όσο και να εκφυλίζετε το μέχρι τώρα ευγενικό σας τρόπο έκφρασης δεν θα ενδώσω στη λεκτική κατρακύλα... Πραγματικά πιστεύετε πως ο λόγος που δεν σχολίασα τα περι χειρουργείων ήταν οτι υπήρξατε αποστομωτικός...?! Εκτιμάτε ειλικρινά, ότι οποιοσδήποτε σχετικός με το αντικείμενο θα αντιμετώπιζε με σοβαρότητα τη λογική ότι ο αριθμός των χειρουργείων αντιστοιχεί στον αριθμό των OPS-Prozeduren...? Μα με συγχωρείτε, τότε ο αριθμός που αναφέρατε ήταν όντως μικρός... Αν δε προσμετρήσετε και τα Zusatzcoden (5-983, 5.985, 5-984) δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα φτάνατε και σε 26.000 χειρουργεία... Αλλά δυστυχώς δεν κατανοήσατε πως κανείς δεν θέλει να σας συκοφαντήσει γιατί απλά δεν συντρέχουν λόγοι.. Σας εύχομαι να καταγράψετε σύντομα τόσο μεγάλη πρόοδο ώστε να μπορείτε όντως να εκλαμβάνετε οποιοδήποτε σχόλιο σαν προιόν μόχθου και μη υγιούς ανταγωνιστικότητας...Όταν κάποτε φτάσετε στο σημείο να μπορείτε να παραδεχθείτε δημόσια ότι έστω και ένας εκ των επαγγελματικών σας σταθμών μπορεί και να μην συγγαταλεγόταν απαραίτητα στους ιερούς ναούς της ειδικότητας μπορείτε με χαρά να το εκλάβετε σα σημάδι ωρίμανσης. Εως τότε φροντίστε απλά να διατηρείτε χαμηλούς τόνους... Η μετριοφροσύνη δεν έβλαψε ως τώρα κανέναν, το αντίθετο...

Γεώργιος Καρκατζουλης

Το γεγονός οτι επιμένετε στην ανωνυμία σας και επιμένετε να ασχολείται ως Τρόλ μαζί μου δε μου αφήνει άλλο περιθώριο παρά να υπερασπιστώ την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου με κάθε έννομο μέσο. Θεωρείστε αυτο το πόστ ως επίσημη προειδοποίηση.

Iατρος Γερμανια

Αν θεωρείτε σκόπιμο να κινήσετε νομικές διαδικασίες κατά της έκφρασης καλώς εννοούμενων συμβουλών, τι να πω, όπως νομίζετε... Απο μέρους μου πάντως, επειδή δεν έχω, όσο κι αν πιστεύετε το αντίθετο, καμία απολύτως διάθεση να σας αναστατώσω δεν θα δώσω καμία πλέον συνέχεια στη ακούσια και άσκοπη κατα τη γνώμη μου αυτή διένεξη. Καλό σας βράδυ und ein frohes Gelingen bei all Ihren Anstrebungen.

stavrogin

Την ιδια στιγμή, πάνω από 15000 Γερμανοί ιατροί εργάζονται εκτός Γερμανίας...

VP

Αν το θέμα σας είναι μόνο ο μισθός και όχι οι προοπτικές εξέλιξης, η ποιότητα ζωής, οι εκπαιδευτικές δυνατότητες, η κοινωνική αναγνώριση, η σχέση του μισθού ενός ιατρού με εκείνο άλλων εργαζομένων στην ίδια κοινωνία τότε εδώ θα βρείτε τους βασικούς μισθούς στη Γερμανία:  .Καταλαβαίνω την αγωνία όσων ζουν Ελλάδα για επιβίωση όμως το θέμα είναι πιο σύνθετο και η τράπουλα σημαδεμένη. Εννοώ ότι για λαικιστικούς λόγους δημιουργήθηκε μια ολόκληρη γενία Ελλήνων που πλέον δεν έχει αντικείμενο εργασίας. Αν το σύστημα δούλευε αποδοτικά, τότε θα χρειάζονταν το 1/3 των ιατρών που έχει τωρα η Ελλάδα. Ακόμα και αν χρειάζονται ιατροί σε απομακρισμένες περιοχές τότε αυτοί είναι γενικοί ιατροί και παθολόγοι και όχι η πληθώρα των υποειδικευμένων ειδικών νευροχειρουργών, καρδιοχειρουργών και λοιπών που αυτοί τη στιγμή παράγει η χώρα. Χωρίς υγειονομικό χάρτη και εξετάσεις στην ειδικότητα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου στο ιατρικό λειτούργημα, οι συνθήκες εργασίας, η εκπαίδευση και η σχέση απόδοσης/μισθού στην Ελλάδα μπορεί να βελτιωθεί.

Πολύ σωστά!

Το πρόβλημα είναι οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις μας, τα λαϊκιστικά μας ΜΜΕ (δραματοποιημένοι τίτλοι π.χ. "σφαγή στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ") και όλα τα λαϊκιστικά κόμματά μας των τελευταίων 35 ετών. Κατασπατάλιση δημόσιου χρήματος για εξαγορά ψήφων (δημιουργία υπεράριθμων ΑΕΙ και ΤΕΙ, τοπικοί βουλευτές και ψήφοι, τζίρος σουβλατζίδικων και γκαρσονιέρες για πιο πολλές ψήφους, υπεράριθμες θέσεις πανεπιστημιακών κι αποτυχόντες πολιτευτές για τακτοποίηση, κλπ) - δηλ. καραμπινάτη κατάχρηση δημόσιου χρήματος για παραγωγή στρατιών ανέργων πτυχιούχων που δεν χρειάζονται στην οικονομία. Και η υπερπαραγωγή υπεράριθμων από το υστέρημα των φορολογουμένων (και εργαζομένων στον ταλαίπωρο ιδιωτικό τομέα) συνεχίζεται...

Μιχαλης Augsburg

Πολυ σωστος!

Οχι η χώρα δεν διώχνει κανέναν.

Απλά είναι απαραίτητο, επιστημονικά, να πάνε στο εξωτερικό. Οσοι πάνε στην Ευρώπη δεν φεύγουν καν απο την ΕΕ. Οι υπόλοιποι δεν πάνε γιατί δεν γουστάρουν να πιεσθούν, να κάνουν προσπάθεια να διακριθούν δουλεύοντας και μαθαίνοντας παραπάνω. Οσοι τιμούν την αξιοκρατία, την άμιλλα, την πρόοδο και την αριστεία πρέπει να φύγουν. Θα μείνουν εδώ όσοι πιστεύουν οτι το κράτος πρέπει να τους τρέφει για να κάθονται και αυτοί έχουν ΜΙΑ ειδίκευση που καλλιεργούν: Πως να υπονομεύσουν και να μειώσουν αυτούς τους αριστείς που κάνουν το λάθος και επανέρχονται στη χώρα τους για να προσφέρουν. Φεύγοντας για Γερμανία κάνουν εντατικά να μάθουν Γερμανικά, επανερχόμενοι χρειάζονται εντατικά σεμινάρια επαγρύπνισης, τρόπων διαφυγής και υποψιασμού εναντίον αυτών που έμειναν και θέλουν να έιναι "άνετοι κρατικοδίαιτοι" - και άθικτοι αν τους πεθάνει κανένας ασθενής απο αμέλεια.

φαγωμάρα

τι φαγωμάρα είναι αυτή ρε ρωμηοί;Μπράβο στους γιατρούς αυτούς αλλά και γενικότερα σε όσους βγάζουν το ψωμί τους τίμια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

bayern/,παναθηναικος

Πρώτα από όλα με στεναχωρεί το γεγονος που βγαίνει πολύ "χολη" εναντίον ενός Έλληνα επιστήμονα ο οποιος παλεύει στο εξωτερικό, γιατί περί πάλης προκειται.Αν ήθελε η Ελλάδα θα μπορούσε ΌΧΙ να κρατήσει όλους εμάς στην Ελλάδα αλλά να μας δώσει το ερέθισμα να γυρίσουμε πίσω ώστε να επενδύσουμε, είτε με τις γνώσεις μας αλλά και με τα χρήματα μας. Δεν το κάνει ομως....Να ξεκαθαρίσω και κάτι ευθύς εξ αρχής :Ο Έλληνας πρεπει να βγαίνει στο εξωτερικό. Πρεπει να συγκριθεί, να ψηθεί, να ανακτήσει την ελληνικότητα του.Η Ελλάδα προσπαθεί να μιζεριασει τους νέους της(λες και το κάνει επιτηδες).Η ελληνική νεολαία είναι από τις ωραιότερες και ικανοτερες του. κοσμου.Συμβουλευω όλους τους νέους να μην διστασουνε να φύγουν από την Ελλάδα. Εγώ δεν το μετάνιωσα ποτε και ειλικρινά σας το λέω έγινα φανατικοτερος Έλληνας, έδωσα -πηρα,εμαθα-αλλα και διδαξα. Δεν είναι μόνο τα χρηματα,ειναι και οι παραστάσεις...Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το δημοσίευμα, όποιος θέλει συζήτηση είμαι στο τουιτερ @heraklit3

κακα

απο τις φυτειες φιλαρακο

ελα ρε φιλε σοβαρα?

ελα ρε φιλε. πες μας πληροφοριες για τα λεφτα στο παγνη, εγω ειμαι ειδικευομενος στην αθηνα κ παιρνω 1000 ευρω κ τις εφημερις καθε αγιου τζουλιου!!! εχω τρελλαθει,,,πως τα κανονισες εσυ εκει??? πες μας που να απευθυνθουμε?

φακελακιας ειδικευομενος

ελεος πλεον!!! γερμανιες κ πρασινα αλογα!!! ελατε εδω στο ηρακλειο, στο παγνη να δειτε πως βγαινει το ευκολο χρημα... εμεις οι ειδικευομενοι περνουμε 2100 ευρω καθαρα συν 600 ευρω οι εφημεριες τις οποιες τις πληρωνομαστε παντα πρωτη του μηνα!!! εδω ειναι ο παραδεισος οχι το ψοφοκρυο κ τα λεφτα των τοκογλυφων!!! μονο ΠΑΓΝΗ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kethea12

Τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018 παρουσιάστηκαν σήμερα - Στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, απευθύνονται χρήστες ηρωίνης,  κάνναβης, κοκαΐνης αλλά και εξαρτημένοι από το αλκοοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

Kws-kazino

Μεταξύ των 11 ανδρών και των δυο γυναικών ηλικίας 30 ως 67 χρόνων που συνελήφθησαν, ήταν μία 25χρονη αλλοδαπή εργαζόμενη και ο 53χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος