Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Χρειάζονται 26 μήνες μόνο για να συζητηθεί μια υπόθεση!
Στοιχεία - σοκ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια της πρωτεύουσας παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με αυτά, για να συζητηθεί μια αίτηση που κατατίθεται σήμερα θα χρειαστεί να περάσουν 26 μήνες (!) δηλαδή 2 χρόνια και 2 μήνες, ενώ ο χρόνος δημοσίευσης απόφασης επί ασφαλιστικών αγγίζει κατά μέσο όρο το 8μηνο από την ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης.
Στοιχεία - σοκ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια της πρωτεύουσας παρουσίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με αυτά, για να συζητηθεί μια αίτηση που κατατίθεται σήμερα θα χρειαστεί να περάσουν 26 μήνες (!) δηλαδή 2 χρόνια και 2 μήνες, ενώ ο χρόνος δημοσίευσης απόφασης επί ασφαλιστικών αγγίζει κατά μέσο όρο το 8μηνο από την ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης. Και όλα αυτά τη στιγμή, που στα δικαστήρια της Ευελπίδων εν έτη 2009 οι δικογραφίες στοιβάζονται στους διαδρόμους και μεταφέρονται με καρότσια από Super Market, ενώ δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!
Εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά το υπουργού Δικαιοσύνη κ. Νίκου Δένδια ο οποίος άμα τη ανάληψη των καθηκόντων του είχε μιλήσει για κατάσταση «αρνησιδικίας» στην Ελλάδα και για καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, ο ΔΣΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Ενώ η κατάσταση παραμένει εκρηκτική καμιά πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από την ηγεσία του Αρείου Πάγου στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κατάστασης» επισημάνθηκε στη συνέντευξη. Στο πνεύμα αυτό, οι δικηγόροι ζητούν μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, να ανακληθούν οι αποσπάσεις των δικαστικών γραμματέων και να εργασθούν στις γραμματείες του Πρωτοδικείου (προσδιορισμός), να υπάρξει δέσμευση για κάλυψη των οργανικών κενών σε γραμματείς και δικαστές, να προωθηθεί η διαδικασία για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και αιτήσεων και να δοθούν κονδύλια για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Σε διαφορετική περίπτωση, η ηγεσία του ΔΣΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έντονες κινητοποιήσεις με το νέο δικαστικό έτος.
Στοιχεία – σοκ
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η εικόνα που παρουσιάζουν τα δικαστήρια της πρωτεύουσας είναι τουλάχιστον απελπιστική. Ενδεικτικά, κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας:
- Με βάση στοιχεία της 26ης Ιουνίου 2009 (εάν δηλαδή κάποιος κατέθεσε δικόγραφο στις 26.06.2009) στη τακτική διαδικασία Μονομελούς με αντικείμενο ενοχικό, ο προσδιορισμός της συζήτησης θα ορίζετο για τις 24.03.2011, ήτοι μετά από 21 μήνες. Τον Ιούνιο 2008, ο προσδιορισμός γινόταν στις 14.01.2010, ήτοι μετά από 19 μήνες.
- Στη τακτική διαδικασία Πολυμελούς με το ίδιο αντικείμενο (ενοχικό), ο προσδιορισμός θα ορίζετο για τις 24.03.2001, ήτοι μετά από 21 μήνες. Τον Ιούνιο 2008, ο προσδιορισμός γινόταν στις 28.01.2010, ήτοι μετά από 19 μήνες.
- Στη τακτική διαδικασία Μονομελούς με αντικείμενο εμπράγματο, ο προσδιορισμός της συζήτησης θα οριζόταν για τις 25.10.2011, ήτοι μετά από 26 μήνες. Τον Ιούνιο 2008 θα γινόταν στις 2.2.2010, ήτοι μετά από 19 μήνες.
- Στη τακτική διαδικασία Μονομελούς με αντικείμενο εμπορικό, ο προσδιορισμός της συζήτησης θα οριζόταν για τις 13.10.2010, ήτοι μετά από 16 μήνες. Τον Ιούνιο 2008 θα γινόταν στις 16.9.2009, ήτοι μετά από 15 μήνες.
Από τα ίδια στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, προκύπτει επίσης ότι από τις υποθέσεις που εισάγονται προς συζήτηση ποσοστό μεγαλύτερο του 45% θα αναβληθεί για μεγάλο διάστημα. Έτσι, όπως επισημάνθηκε, θεωρείται «τύχη να συζητηθεί υπόθεση τακτικής διαδικασίας Πολυμελούς ενοχικό μετά από 3,5 χρόνια από τη κατάθεση του δικογράφου».
Τραγική είναι όμως η εικόνα και στα Ειρηνοδικεία της Αττικής. Παντού υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ειρηνοδίκες και γραμματείς, έλλειψη ακροατηρίων και γενικά κτιριακών υποδομών. Όσον αφορά τις δικασίμους οι ημερομηνίες που δίνονται είναι ακόμη και μετά από 17 μήνες
Ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς σε σύνολο 421 οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών υπηρετούν μόλις 397 (67 οργανικά κενά).
Ακόμη, σε σύνολο 767 οργανικών θέσεων γραμματέων υπάρχουν 219 κενά, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι 16 υπάλληλοι της γραμματείας είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις!
Οι δικηγόροι κατήγγειλαν ότι καθημερινά συνωστίζονται και περιμένουν επί δυο και τρεις ώρες στο κτίριο 2 της Ευελπίδων για το προσδιορισμό των υποθέσεων τους, χωρίς κλιματισμό, εξ’ αιτίας της ελλείψεως του αναγκαίου αριθμού γραμματέων για τη παραλαβή των δικογράφων. Το ίδιο συμβαίνει και στο κτίριο των ασφαλιστικών μέτρων.
Ο ΔΣΑ από 2007 είχε ολοκληρώσει μελέτη για την ηλεκτρονική κατάθεση του δικογράφου και την εν γένει αξιοπιστία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα του δικηγόρου και του πολίτη, από τότε όμως μέχρι σήμερα, το θέμα παραμένει σε στασιμότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κονδύλια στο Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.
Ακόμη, όπως τονίστηκε:
- Στο Πρωτοδικείο δεν υπάρχει ούτε τηλεφωνικό κέντρο με αποτέλεσμα η ενδοεπικοινωνία των υπηρεσιών να είναι αδύνατη.
- Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου «επαιτεί» 900 και 1200 ευρώ για την επισκευή κλιματιστικών μηχανημάτων και για την αγορά γραφικής ύλης.
- Δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
- Για να αποκατασταθεί η λειτουργία των ανελκυστήρων έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια και
Οι δικογραφίες στοιβάζονται στους διαδρόμους, μεταφέρονται με γάντζους και καρότσια από Super Market
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr