Ιωάννινα: Ξεπέρασε το όριο του συναγερμού η αιθαλομίχλη

Ιωάννινα: Ξεπέρασε το όριο του συναγερμού η αιθαλομίχλη

Στα 167 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με 150 το όριο - Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας καθησυχάζει, διαβεβαιώνοντας για το αντίθετο

Ιωάννινα: Ξεπέρασε το όριο του συναγερμού η αιθαλομίχλη
Υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων που φθάνουν τα 167 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δείχνουν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέση τιμή για την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στην ηπειρωτική πόλη, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής Παύλο Κασωμένο. Πρόκειται για υψηλό δείκτη αιθαλομίχλης και ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων που ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια, όριο το οποίο τέθηκε για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες αγγίζουν και τους -6 βαθμούς, τα τζάκια στα Ιωάννινα καίνε όλη την ημέρα και η πόλη καλύπτεται από πέπλο καπνού. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποιότητα της καύσιμης ύλης.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Υγείας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τα όρια της ρύπανσης που είναι τα 150 μικρογραμμάρια σε ημερήσιο μέσο όρο, δεν έχουν ξεπεραστεί φέτος, ενώ -όπως είπε- πέρυσι τα συγκεκριμένα όρια είχαν ξεπεραστεί για 10 ημέρες. Ασαφές παραμένει αν ο υπουργός δεν είχε ενημερωθεί για το αν τα όρια ξεπεράστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή εάν αναφερόταν μόνο στην Αθήνα.

Στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί πως στα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στο σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην Αριστοτέλους τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 101 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στη Λυκόβρυση μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 90. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν ολόκληρο το 24ωρο του Σαββάτου. Με απλά λόγια, το βράδυ οπότε και το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, οι τιμές των μικροσωματιδίων εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από τον καταγεγραμμένο μέσο όρο.

Τέλος, σύμφωνα με τα όρια που έχουν τεθεί, ο πρώτος συναγερμός ενεργοποιείται όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια και ο κόκκινος συναγερμός «χτυπά» όταν τα μικροσωματίδια υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης