ΕΟΠΥΥ: Από εβδομάδα η κινητικότητα-διαθεσιμότητα για 10.000 άτομα

ΕΟΠΥΥ: Από εβδομάδα η κινητικότητα-διαθεσιμότητα για 10.000 άτομα

Το υπουργείο περιμένει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης - Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα των γιατρών - Ποιοι οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης του Οργανισμού

 ΕΟΠΥΥ: Από εβδομάδα η κινητικότητα-διαθεσιμότητα για 10.000 άτομα
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ στον εθνικό ασφαλιστικό φορέα της χώρας άρχισε.

Στο υπουργείο Υγείας είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν από την επόμενη εβδομάδα τη διαθεσιμότητα- κινητικότητα του προσωπικού του Οργανισμού, μόλις δοθεί το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης –το τελευταίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, με θέμα τον ΕΟΠΥΥ.
 
Από την κυβέρνηση έχει δοθεί εντολή να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες αλλαγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να περατωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
 
Συνολικά η διαθεσιμότητα - κινητικότητα θα αφορά σε περίπου 10.000 άτομα, διοικητικών και υγειονομικών. Η διαδικασία, όπως ανέφερε την Τετάρτη στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, θα είναι σύντομη: «σε 15 με 20 ημέρες μπορεί να γίνει η μετακίνηση του προσωπικού» και με τρόπο που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα ή κενά στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στους γιατρούς.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, όλες οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα  μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες στο ΕΣΥ. Άμεσα θα ξεκινήσει, με βάση το διαθέσιμο προσωπικό αλλά και την κατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν μονάδες υγείας, πχ ιδιόκτητα ή μισθωμένα, ο ανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
Οι 5.500 γιατροί του Οργανισμού βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το δίλημμα «ένταξη στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή ιδιωτικό ιατρείο», δίλημμα, ωστόσο που χαρακτηρίζουν προσχηματικό. Παραδέχονται, βεβαίως, πως ο υπουργός Υγείας δεν μίλησε για απολύσεις γιατρών, σημείο που αποτελούσε την δική τους κόκκινη γραμμή και αιτία των κινητοποιήσεων. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις τους η απεργία συνεχίζεται έως τις 19 Δεκεμβρίου.
 
Ωστόσο, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει νέα συνεδρίαση σήμερα ή αύριο προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της μετά και την παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στον Οργανισμό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης