Ελάχιστες οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ελάχιστες οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Πόλεμος» φοιτητικών παρατάξεων για το άνοιγμα της Νομικής- Μαθήματα γίνονται σε Φαρμακευτική, Ιατρική και Γυμναστική Ακαδημία - Ο Πελεγρίνης συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα τη Σύγκλητο

Ελάχιστες οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιμένουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κόντρα στην απόφαση της Ομοσπονδίας τους που αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων.
Ετσι για σήμερα Τρίτη και αύριο οι διοικητικοί  του ΕΚΠΑ αποφάσισαν δύο νέες 24ωρες απεργίες, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο διαχώρισε τη θέση της ανακοινώνοντας ότι «η συνέχιση της απεργίας που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια του εξαμήνου, θα είναι και για μάς απώλεια κάθε διαπραγματευτικού όπλου. Το φαινόμενο των τραμπουκισμών και κάθε είδους απειλών, στις τελευταίες  συνελεύσεις μας, οδηγεί σε αδιέξοδα από τα οποία εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας».
Κλείσιμο

Η Νομική παραμένει κλειστή, ενώ όπως ισχυρίζεται η ΔΑΠ κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής χθες, υπερψηφίστηκε το δικό τους πλαίσιο. Αλλες φοιτητικές παρατάξεις ωστόσο λένε ότι υπερψηφίστηκε το δικό τους πλαίσιο και η κατάληψη θα συνεχιστεί. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΠ, «για μία ακόμα φορά οργανωμένες μειοψηφίες δεν δέχονται το αποτέλεσμα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσουν τη Νομική σχολή κλειστή, ενάντια στην απόφαση των πολλών. Η Συνέλευση είχε νικητή τις ανοιχτές σχολές και το Πανεπιστήμιο σε ομαλή λειτουργία όπως προκύπτει από τη βούληση των φοιτητών και της κοινωνίας.
Κάποιοι,   επιμένουν να αδιαφορούν για την εντολή που έδωσε η πλειοψηφία και στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Όταν όλα τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς και η συνομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ζητούν να ανοίξει το Πανεπιστήμιο,   είναι αδιανόητο κάποιοι να επιμένουν να κρατούν ομήρους χιλιάδες φοιτητές και να μην ανοίγει το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή με την απόφαση των αρμοδίων οργάνων».

Την ίδια ώρα οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι  του ΕΚΠΑ καλούν τους φοιτητές «σε μια σειρά ανοιχτών μαθημάτων/συζητήσεων με στόχο να σκεφτούμε  μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις  πάνω σε θέματα  που αφορούν τις ραγδαίες εξελίξεις  στις επιστήμες, στην κοινωνία, στη ζωή μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που το πανεπιστήμιό μας  περνά μία κρίσιμη φάση (πειθαρχική δίωξη εναντίον του Πρύτανη, απεργιακός αγώνας διοικητικών) η κριτική γνώση και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι ακόμα πιο αναγκαίες.»

Και στη Φαρμακευτική, την Ιατρική και τη Γυμναστική Ακαδημία, άρχισαν οι παραδόσεις μαθημάτων.
 
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θ. Πελεγρίνης συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 9.30 τη Σύγκλητο με θέμα τη λειτουργία του Ε.Κ.Π.Α.. Χθες, πάντως,  ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα από τον εισαγγελέα, για τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελέας κ. Ιωαννίδης με αφορμή αναφορά του υπουργού Παιδείας, αλλά και ανακοίνωση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου που του καταλόγιζε ευθύνες για την κατάσταση του Ιδρύματος.
 
Επίσης, Σύνοδος πρυτάνεων  πραγματοποιείται την Πέμπτη   στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της Συνόδου θα ζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα  με αιχμή του δόρατος,  το επίμαχο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, τα οικονομικά, τα διοικητικά και η φοιτητική μέριμνα.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λειτουργεί κανονικά από χθες, προσπαθώντας να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.
 
Στην  ανακοίνωση του ΔΣ της Ομοσπονδίας που αποφάσισε την αναστολή τονίζεται: «Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις δεσμεύσεις της στην κατεύθυνση εκείνη που ακριβώς προσδιορίστηκαν:
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι πρέπει:
 
«1. Nα διασφαλιστεί ότι, δεν θα χάσει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος από αυτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα την εργασία του, ότι θα εργάζονται δηλαδή  στα ιδρύματα με ενδο-ιδρυματική  ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, κάτι που εξαρχής ετέθη ως βασικό αίτημα μας (καμιά απόλυση).
 
2.  Να διασφαλιστεί ότι, κανείς από τους συναδέλφους που δεν απογράφηκαν δεν θα τεθεί σε αργία, δεν θα παραπεμφθεί σε πειθαρχικό και ότι θα τεθεί σε  κινητικότητα (εφόσον συντρέχει λόγος) επί ίσοις όροις με τους άλλους υπό διαθεσιμότητα συναδέλφους, χωρίς μηδενική ή αρνητική μοριοδότηση.
 
3. Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων μέσα από την επαρκή και αναγκαία στελέχωση τους.
 
4. Να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον πίνακα κατάταξης (διαπιστωτική πράξη) λαμβανομένων υπόψη των πινάκων με τα πραγματικά στοιχεία μοριοδότησης που θα στείλουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αλλά και των ενστάσεων που υποβλήθηκαν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης