Στα άκρα η αντιπαράθεση Γεωργιάδη – γιατρών ΕΟΠΥΥ

Στα άκρα η αντιπαράθεση Γεωργιάδη – γιατρών ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί τους γιατρούς ότι αδιαφορούν για τους ασθενείς - Προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους γιατρούς που απεργούν - Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Στα άκρα η αντιπαράθεση Γεωργιάδη – γιατρών ΕΟΠΥΥ
Νέο τελεσίγραφο έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, να προσέλθουν για διάλογο για την μεταρρύθμιση στον Οργανισμό.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας έδωσε στους απεργούς του ΕΟΠΥΥ διορία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να λήξουν την απεργία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κλείσιμο
Την συγκεκριμένη ημέρα θα γίνει ενημέρωση για τον ΕΟΠΥΥ στη Βουλή με βάση και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που θα αξιολογήσει συνολικά τον Οργανισμό και θα εισηγηθεί προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ.

Μετά την προθεσμία αυτή, ο υπουργός Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσε ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαθεσιμότητας- κινητικότητας χωρίς μάλιστα να ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις πχ η πριμοδότηση των ιατρών, για τους γιατρούς- απεργούς.

Τόνισε μάλιστα πως έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, και φυσικά του κυβερνητικού εταίρου υποστηρίζοντας πως «όλα τα κόμματα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, δέχθηκαν πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κινητικότητας, ενώ αποδέχθηκαν και την ανάγκη για μια δομή ΠΦΥ, με επικεφαλής το κράτος και όχι τον ΕΟΠΥΥ».

Η μεταβλητή των κλειστών Πολυιατρείων αλλάζει τα δεδομένα της ούτως ή άλλως δύσκολης εξίσωσης που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. «Το δεδομένο των κλειστών πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ μας αναγκάζει να επισπεύσουμε τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» είπε ο υπουργός .


Κατηγορεί τους γιατρούς ότι αδιαφορούν για τους ασθενείς

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε συγκλονισμένος από την εμμονή των γιατρών με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε αυτή τη φάση που τους έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και εξηγήσεις για την κινητικότητα στον ΕΟΠΥΥ. «Με εκπλήσσει η στάση τους. Επιλέγουν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ερήμην τους, μονομερώς. Αλλά με εκπλήσσει και το μέγεθος της αδιαφορίας τους. Δεν τους αφορά καθόλου ο κόσμος, οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται!» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την πρόταση που έγινε στους γιατρούς διά του υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές στα ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρία: «αντί να σεβαστούν την ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασφαλισμένων,δήλωσαν με περηφάνια ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία για τα ΚΕΠΑ φτάνει το 70% και ότι θα το κάνουν 100%» είπε.

Θα υπάρχουν επιπτώσεις για τους γιατρούς που απεργούν

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους απεργούς στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά για τις συμβάσεις με τους 633 γιατρούς που διακόπηκαν -«ότι χάνεται, δεν επιστρέφεται» ήταν η αποστροφή του για το θέμα- έτσι και σήμερα ανέφερε πως οι γιατροί που απεργούν χάνουν τη δυνατότητα μοριοδότησης για το ΕΣΥ και για τις θέσεις που προκηρύσσονται μετά τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν όσοι γιατροί μείνουν εκτός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω αφαίρεσης της ειδικότητας τους, να συνεχίσουν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον όμως όλα είναι στον αέρα για τους γιατρούς του Οργανισμού.

Αντίθετα ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι όλοι οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα μείνουν σε διαθεσιμότητα περίπου για ένα μήνα και στη συνέχεια θα επαναπροσληφθούν στον Οργανισμό  



Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο κ. Κρεμαστινός

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κύριος Δημήτρης Κρεμαστινός «χρεώθηκε» την ανάληψη πρωτοβουλίας για διάλογο του υπουργείου Υγείας και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η παρουσίαση του βασικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ήταν πολύ σημαντική, διότι υπήρξε ομοφωνία ως προς τη δομή που θα έχει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ κανείς δε συμφώνησε να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από το καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους . Οι γιατροί έχουν απορρίψει κάθε έκκληση του Υπουργείου για διάλογο απαιτώντας γραπτή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να υπογράψει τέτοιο έγγραφο αναφέροντας μάλιστα ότι ανάλογη θέση διατύπωσαν ρητά όλα τα κόμμα της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης