LIVE

Κορωνοϊός

Απαγορεύθηκε προσωρινά το κυνήγι σε όλη τη χώρα

Η προσωρινή διαταγή της κυρίας Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η εν λόγω Ένωση στο ΣτΕ.

Παρά πόδα έθεσε τα δίκαννα των κυνηγών η πρόεδρος το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η οποία με προσωρινή διαταγή της απαγόρευσε προσωρινά πανελλαδικά το κυνήγι για όλα τα είδη των  θηραμάτων.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του αποκαλούμενου και Οικολογικού Τμήματος ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Η προσωρινή διαταγή της κυρίας Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η εν λόγω Ένωση στο ΣτΕ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Ζωοφιλική – Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Η Ένωση αναφέρει ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαιτέρα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Αναλυτικότερα, η ¨Ένωση επισημαίνει ότι  η  επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα  για την  επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου  επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί  της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Απλά, σημειώνει η Ένωση, η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά  και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα,  καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη  και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσας κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Παράλληλα, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι η ίδια για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχειρου την 201.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να είναι κοινή ημερομηνία λήξης της θήρας.

Επιπρόσθετα είναι παράνομή η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού  και μέχρι 15 Οκτωβρίου  συμπίπτει με τον αναπαρωγικό κύκλο  των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Εξάλλου, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο ΝΑΤΟΥRA 2000.

Περαιτέρω, η επίμαχη υπουργική απόφαση, τονίζει η Ένωση, «αποφεύγει  ευσχήμως να χαρακτηρίσει την  αλεπού, το πετροκούναβο, την καρακάξα, την κάργια, την κουρούνα και το ψαρόνι ως επιβλαβή θηράματα», όπως παγίως συνέβαινε κατά το παρελθόν και να κατάταξη αυτά στα θηρεύσιμα, ενώ περιέλαβε τη φλυαρόπαπια και την ασπρομετωπόχηνα στον κατάλογο των θηρεύσιμων ειδών, τα οποία και μέχρι προ δύο ετών ήταν μη θηρεύσιμα.

Τέλος, υποστηρίζει η Ένωση, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση RAMSAR, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει ανάλογες υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν την κυνηγετική περίοδο κατά τα έτη 1993, 1994, 1998, 2000, 2001 και 2009. Μετά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων ο αρμόδιος υπουργός αμέσως εκδίδει ακριβώς όμοια απόφαση και μέχρι να επιληφθεί εκ νέου  το ΣτΕ  έχει περάσει η κυνηγητική περίοδος, καθιστώντας έτσι την δικαστική απόφαση «λευκό χαρτί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (57)

κωστας

τα 154 ευρώ που έδωσα και πήγα μόνο μια φορά ποιός θα μου τα δώσει πίσω . ποιός θα ξαναδώσει 150 ευρώ για άδεια .ποιός απο τους οικολόγους θα δώσει δουλειά σε όσους εργάζονται στο χώρο .ποιός θα δώσει τα εκατομμύρια ευρώ που ακουμπάνε οι χιλιάδες κυνηγοί που οι περισσότεροι γυρίζουν με χόρτα απο το κυνήγι (βενζίνες , όπλα, φυσίγγια , συνεργεία ,οπλουργεία ,εμπόριο κ.λ.π.) σίγουρα όχι οι οικολόγοι αυτοί πουλούν θεωρεία . δεν λέω ότι υπάρχουν και τα ζώα εκείνα που πυροβολούν ότι κινείται , αυτους οφείλουμε όλοι να τους βγάλουμε στο περιθώριο. Μέχρι σήμερα χωρίς τα όπλα με ένα πρόχειρο υπολογισμό έχω ξοδέψει πάνω απο 10.000 ευρώ για τα χρόνια που κυνηγώ . Ποιός οικολόγος έχει δώσει τόσα χρήματα.

Γιωργος Β

εγω δεν ειμαι οικολογος αλλα καλα κανανε και απαγορεψανε το κυνηγι και ελπιζω να μην το επιτρεψουν ποτε ξανα γιατι ερχονται οι κυνηγοι καθε σαβατοκυριακο και ντουφεκανε διπλα στο κοπαδι με τα γιδια και αυτα φοβονται και σκορπανε σε ολο το βουνο και μετα τρωω ολη την ημερα να τα μαζεψω. εχω ηδη χασει και μερικα

planet

Είναι απίστευτη η εικόνα που παρουσιάζει η Ελληνική επαρχία ειδικά τις Κυριακές παντός λογής αρματωμένοι ακόμα και μέσα σε χωριά και κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές πυροβολούν ότι πετάει και κινείτε αδιακρίτως με φόβο να σκοτώσουν κανένα άνθρωπο αναρωτιέμαι όταν τους βλέπω μήπως άρχισε εμφύλιος πόλεμος. Μακάρι να απαγορευτεί αυτό το βάρβαρο άθλημα μπας και γλυτώσουν τα άμοιρα τα ζώα από τους φονιάδες τους και τα άμοιρα τα παιδιά από τις οπλισμένες καραμπίνες που βρίσκονται ως παιχνίδι στα χέρια τους.

τσίου

...και τι κυνηγούν μέσα στα χωριά και στα σπίτια; Σκέψου λίγο πριν αντιγράψεις, αν μπορείς...

makis444

να απαγορευτει το κυνηγι για 2-3 χρονια αλλα οταν θα μπαινουν οι αλεπουδες στις αυλες και στα αμπελια και τρωνε τις κοτες και καταστρεφουν ολα τα σταφυλια και τα πουλια,οι λαγοι και τα γουρουνια αρχιζουν και τρωνε τις σοδιες και κανουν ζημιες στα χωριαφια τοτε εσεις οι εξυπνακιδες των μεγαλουπολεων που θελετε να βλεπετε φασιανους και ζαρκαδια στον δρομο να ερθετε να τα πληρωσετε,οχι μονο να πουλατε πνευμα απο μακρια,το οτι κατεβαινουν ολα αυτα τα ζωα στα σπιτια σημαινει οτι ηδη ειναι υπεραριθμα και οτι τους εχει τελιωσει η τροφη,οι συλλογοι κυνηγων ξερουν ο καθενας τι γινεται στην περιοχη του και οποιος λεει οτι δεν υπαρχουν ζωα στα βουνα ας ερθει να τον παω μια βολτα

Σιγα ρε Κροκοδειλακια

Αν δηλαδη απαγορεψουμε το κηνυγι θα εισβάλουν στην Αθηνα ρινόκεροι. Τι ακούμε σημερα ...

Κατάργηστε τους Νεαντερνταλ

Σε άλλες χώρες βλέπεις πάπιες, χήνες, κορμορανους, Φασιανός, πέρδικες να κυκλοφορούν παντού και να ομορφαίνουν το περιβάλλον.. Εμείς πρέπει να πάμε εξωτερικό για να δούμε πολιτισμό. Στο Καφρισταν ο κάθε κάφρος δίνει 5000 για μια Μπενελι και αμολιεται να σκοτώσει ότι τύχει να βρεθεί στο διάβα του. Κάφροι Έλληνες.

τσίου

...και στην Ελλάδα βλέπεις, αρκεί να σηκωθείς από τον καναπέ και το fb.

ΧΑυγίτης

εγώ θα πάω να κυνηγήσω νομιστεράκια στο κέντρο

αγγελοπουλος

Πιστεύω πώς καλός απαγορεύεται γιατί η πανίδα του τόπου μας έχει επικίνδυνα μειωθεί Ευελπιστώ δε πως όταν επιτραπεί ο χρόνος κυνηγίου θα είναι πολλοί περιορισμένος το πολύ τρις μήνες έτσι ώστε η άγρια ζωή να προστατεύετε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Διομήδης

Να επιτραπεί για όλο το χρόνο το κυνήγι κυνηγών! Η υπομονή έχει και τα όρια της!!! Επιτέλους!!!

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Ωραία απόφαση μπράβο. ποιοι έκαναν την καταγγελία είπαμε? εκείνοι οι ωραίοι τύποι που παίρνουν επιδοτήσεις και έχουν τον κ.... τους σε μια καρέκλα στο κέντρο της Αθήνας και εμφανίζονται στην επαρχία και στο δάσος μια φορά τον χρόνο με τα ακριβά κιάλια τους και κοιτάζουν πως το κάνουν τα πουλάκια μιας και αυτοί δεν μπορούν. Αυτοί που λένε τους επαρχιώτες βλάχους και αμόρφωτους που ζούνε στα βουνά και εμφανίζονται με τα ακριβά τους τζιπ σαν σωτήρες της φύσης. δεν πειράζει εμείς στην επαρχία θα συνεχίσουμε να ζούμε. όταν πεινάσουν όμως θα έρθουν για να φάνε και θα ζητήσουν φαΐ από τους άνεργους στον χώρο του κυνηγίου επαρχιώτες βλάχους και αμόρφωτους. αλλά ποιος νοιάζεται για αυτους

veteran

Τσιμπησατε ΟΛΟΙ ....Αλλο ειναι το θεμα με τα οπλα. Κατι φοβουνται γενικοτερα και βγηκε η απαγορευση.Σιγα μην τους επιασε χειμωνιατικα η οικογογικη και φιλοζωικη ευαισθησια. Μετα θα βγει κατι που θα λεει οτι ΟΛΟΙ να περασουν και να ξαναδηλωσουν στην ΕΛΑΣ τα οπλα τους δινοντας το ''κλειστρο''π.χ .Ο νοων νοειτω. Καλημερα σε ολους..........

στγ2345

πως φαινονται οι χρυσαβγιτες..!!! κανουν μπαμ απο χιλιομετρα

Λάθος

Ρε αρθρογράφε, άλλαξε επίθετο... γίνεται και στο ΚΕΠ, 5 λεπτά υπόθεση... Δηλαδή όταν συστήνεσαι, σου αρέσει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης