Στα ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγουν οι πρυτάνεις

Στα ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγουν οι πρυτάνεις

Απαράδεκτη η μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση - Το υπουργείο Παιδείας να λύσει το θέμα των Πανεπιστημίων

Έρχεται η Frontex στον Έβρο
Στα ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγουν οι πρυτάνεις
Στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα θα προσφύγουν οι πρυτάνεις προκειμένου να  προασπισθούν τα Πανεπιστήμια τονίζουν οι πρυτάνεις σε ομόφωνη απόφασή τους μετά το τέλος των εργασιών της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων.

Καλούν επίσης την πολιτεία να μην προχωρήσει  σε κάποια απόφαση  όσο  εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας για να βρει λύση στο θέμα των Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:

Κλείσιμο
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων (ΣτΠ) διαπιστώνει με αγωνία την ανεπανόρθωτη βλάβη που υφίστανται το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, που αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς και την επαπειλούμενη υποβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που προκαλεί η εφαρμογή από το ΥΠΑΙΘ των μέτρων διαθεσιμότητας διοικητικώνυπαλλήλων. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν ερήμην των Πανεπιστημίων που τα υφίστανται και για τις συνέπειες τους οι Πρυτανικές Αρχές δεν φέρουν ευθύνη».

Επίσης η «ΣτΠ ενημερώνει την ελληνική κοινωνία ότι το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος αυτών των μέτρων είναι μηδαμινό καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 0,8 τοις χιλίοις (δηλ. 8 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ) της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, έναντι της υπερπολλαπλάσιας βλάβης από την απώλεια ερευνητικών εσόδων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Για το λόγο αυτό η ΣτΠ θα καταφύγει επιπρόσθετα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οι Πρυτανικές Αρχές, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εργάζονται για την λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια και οι διοικήσεις τους, στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας, έχουν εγκαίρως και κατ' επανάληψη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τα τεκταινόμενα σε αυτά. Η μετατόπιση συνεπώς της ευθύνης από την κυβέρνηση προς τους Πρυτάνεις είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Στο πλαίσιο άσκησης όλων των ένδικων βοηθημάτων, τα Πανεπιστήμια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από το οποίο αναμένεται η σχετική απόφαση. Η ΣτΠ καλεί την Πολιτεία να σεβαστεί την διαδικασία προσωρινής δικαστικής προστασίας που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και να μην προχωρήσει σε εκδόσεις διοικητικών πράξεων οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένες καταστάσεις πριν την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας διαδικασίας».

Η ΣτΠ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την ανεύρεση λύσης
στα ζητήματα που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ώστε να
αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί η
εκπαιδευτική διαδικασία (εγγραφές, εξετάσεις, εξάμηνο φοίτησης) για την προάσπιση του μείζονος διακυβεύματος, αυτού του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σε ψήφισμά τους οι πρυτάνεις τονίζουν ότι «Οι απαξιωτικές και υβριστικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε βάρος του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και στρέφονται συνολικά εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα».

Σε άλλο ψήφισμα η  Σύνοδος των Πρυτάνεων με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί την κλιμακούμενη βία και το νέο κύκλο αίματος που έχει ως θύματα νέους ανθρώπους. Πέρα από την αυτονόητη καταγγελία των φαινομένων βίας, καθώς και την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων, η Σύνοδος των Πρυτάνεων κάνει σαφές ότι μόνο μέσα από μία γενναία επένδυση στην Παιδεία θα μπορέσει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης