Ρωσία: Προφυλακίστηκαν 26 ξένοι και 4 ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace

Ρωσία: Προφυλακίστηκαν 26 ξένοι και 4 ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace

Έως δυο μήνες «καμπάνα» για τους ακτιβιστές που πλησίασαν εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική

Ρωσία: Προφυλακίστηκαν 26 ξένοι και 4 ρώσοι ακτιβιστές της Greenpeace

 
Τα 30 μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace, εκ των οποίων 26 ξένοι, προφυλακίστηκαν στη Ρωσία για περίοδο έως δύο μηνών μετά την επιχείρηση των ακτιβιστών για να πλησιάσουν εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Από τους 30, οι 22 θα παραμείνουν υπό κράτηση επί δύο μήνες και οι 8 επί τρεις ημέρες», επισήμανε η Greenpeace International σε ανακοίνωσή της στην οποία δηλώνει ότι θα εφεσιβάλει τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Κλείσιμο
«Η οργάνωση δεν εκφοβίζεται και οι δικηγόροι της θα ασκήσουν έφεση ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσώπων που κρατούνται», υπογραμμίζει η Greenpeace στην ανακοίνωσή της.

Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας που είναι σε εξέλιξη για "πειρατεία", η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών, γιατί αποπειράθηκαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης σε αυτή την περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 26 ακτιβιστές από 18 χώρες και τέσσερις Ρώσοι, μεταξύ τους ο φωτορεπόρτερ Ντενίς Σινιακόφ.

"Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, όπως είναι και η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι ειρηνικοί ακτιβιστές μας είναι στη φυλακή γιατί έφεραν στο φως τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Gazprom", σχολίασε ο Κούμι Ντάιντο, εκτελεστικός διευθυντής Greenpeace International.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε από την πλευρά του χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, ότι η Greenpeace έδρασε "κατά τρόπο τελείως παράνομο".

Η ρωσική επιτροπή έρευνας προειδοποίησε από χθες ότι θέλει τα 30 μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise να παραμείνουν υπό κράτηση έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με εκτίμηση των ανακριτών, τα μέλη του πληρώματος μπορεί να φύγουν από τη Ρωσία αν αφεθούν ελεύθερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης