Προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης

Προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης

Γ. Μπουτάρης: «Το οθωμανικό μνημείο θα παραχωρείται περιστασιακά για την τέλεση μουσουλμανικών τελετών. Δεν πρόκειται να λειτουργεί μονίμως ως τζαμί» - «Ιστορική εξέλιξη η λειτουργία του τζαμιού έστω και για μια μέρα», αναφέρει ιστοσελίδα της τουρκικής τηλεόρασης

Επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που μετά το 1923 λειτουργεί ως μουσείο, άνοιξε τις πύλες του στους Μουσουλμάνους, προκειμένου να γιορτάσουν τη σημερινή λήξη του Ραμαζανιού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα αραβικά από τον νεαρό ιμάμη Ραΐ Φαχρί από την Ξάνθη, απόφοιτο του φημισμένου Πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ του Καΐρου, ο οποίος διάβασε την προσευχή και εκφώνησε στη συνέχεια το κήρυγμα.

Εκτός από Έλληνες και αλλοδαπούς μουσουλμάνους που ζουν στην Θεσσαλονίκη, παρόντες στην τελετή, που ξεκίνησε νωρίς τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, ήταν και πολλοί Τούρκοι εκδρομείς, που εκμεταλλευόμενοι την αργία του Ραμαζανιού, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην πόλη, ενισχύοντας με την παρουσία τους την τοπική οικονομία.

Κλείσιμο
Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στο Γενί Τζαμί για να καλωσορίσει τους μουσουλμάνους προσκυνητές, επανέλαβε πως το οθωμανικό μνημείο θα παραχωρείται περιστασιακά για την τέλεση μουσουλμανικών τελετών, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργεί μονίμως ως τζαμί.

Η απόφαση ωστόσο του δήμου Θεσσαλονίκης, να ορίσει τον ιμάμη της τελετής, προκάλεσε την αντίδραση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, που θέλησε να επιβάλλει, χωρίς επιτυχία, τον δικό του ιμάμη.

Η ιστοσελίδα της τουρκικής τηλεόρασης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θεωρείται ιστορική εξέλιξη η λειτουργία του τζαμιού έστω και για μια μέρα ως χώρος λατρείας»

Το Γενί Τζαμί (Yeni Cami) κατασκευάστηκε το 1902 στη δύση της οθωμανικής κατοχής της Μακεδονίας και από το 1923 λειτουργεί  ως εκθεσιακός χώρος του δήμου Θεσσαλονίκης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης