Με παρέμβαση εισαγγελέα αποχώρησαν οι ναυτεργάτες από το λιμάνι

Με παρέμβαση εισαγγελέα αποχώρησαν οι ναυτεργάτες από το λιμάνι

Ο εισαγγελέας ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι παραμένουν υπό το καθεστώς της επιστράτευσης και άρα παρανομούν με τις ενέργειές τους

Με παρέμβαση εισαγγελέα αποχώρησαν οι ναυτεργάτες από το λιμάνι
Η παρέμβαση του εισαγγελέα χρειάστηκε προκειμένου να πειστούν να αποχωρήσουν οι ναυτεργάτες που από το πρωί παρέμεναν στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζοντας τον απόπλου πλοίων οι εταιρίες των οποίων δεν κατέβαλαν τα δεδουλευμένα.

Ο εισαγγελέας ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους στον καταπέλτη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Μυτιλήνη» ότι παραμένουν υπό το καθεστώς της επιστράτευσης και άρα παρανομούν με τις ενέργειές τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, απάντησε εκ μέρους των ναυτεργατών λέγοντας στον εισαγγελέα ότι «εσείς είσαστε παράνομοι γιατί εδώ ο κόσμος πεινάει και αν θέλετε να συλλάβετε εμένα».
Κλείσιμο

Ακολούθησε η αποχώρηση του εισαγγελέα ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση της NEL υποσχόταν 
στους ναυτικούς ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβάλλει και δεύτερο μισθό εκτός από τον ένα που έχει ήδη καταβάλλει. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι ναυτεργάτες αποχώρησαν από το σημείο και πλέον όλα τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Το πρωί της Πέμπτης, πάντως, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής για να αποφασίσει για την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Το κλίμα, σε κάθε περίπτωση, είναι έκρυθμο και πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, ζητώντας του να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να φύγουν τα πλοία από τον Πειραιά.

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σημειώνει για τα γεγονότα της Τετάρτης:

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αφού εξέτασε όλες τις σημερινές εξελίξεις επαναβεβαίωσε την αμετάκλητη απόφασή της να συνεχίσει και να κορυφώσει την συνδικαλιστική της παρέμβαση για την διεκδίκηση των οφειλομένων δουλευμένων αποδοχών των Ελλήνων ναυτεργατών και γενικότερα για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κρατικής εξουσίας και της εργοδοσίας οι οποίοι με απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και εξοργιστικό τρόπο προσπάθησαν να λυγίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και εξαθλίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αφού δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών και δεν μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ελάχιστες και βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων σαφώς και δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους αλλά θα πρέπει να στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν ή και καλύπτουν με την στάση τους το όλο πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι σαφές ξεκάθαρο και αμείλικτο : Ποιοι θα πρέπει άραγε να διωχτούν; Αυτοί οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν, δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους ή αυτοί που αρνούνται να τους πληρώσουν επί μήνες; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και μία : Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να παρέμβουν ουσιαστικά και να εφαρμόσουν τον νόμο και την εργατική νομοθεσία.

Η ΠΝΟ δηλώνει και πάλι ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις και τον αγώνα της για την διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών.

Για το σκοπό αυτό το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει και να δρομολογήσει την παραπέρα στάση της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης