Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
(Α)το(λ)μα
Πολλές φορές μας συμβουλεύουν : Τόλμα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μας λένε ότι δράσαμε Άτολμα. Και όλα αυτά από κάθε λογής Άτομα, που όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό - εμφανίζονται σαν φίλοι αγαπητοί
Χρήστος Κίτσος*
Πολλές φορές μας συμβουλεύουν : Τόλμα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μας λένε ότι δράσαμε Άτολμα. Και όλα αυτά από κάθε λογής Άτομα, που όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό - εμφανίζονται σαν φίλοι αγαπητοί.
Και βέβαια χρειαζόταν τόλμη να δημιουργήσεις κρατικούς φορείς για το ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο κλπ αναιρώντας την δραστηριότητα αυτή από ιδιόρρυθμους ιδιώτες. Και τολμάς να κάνεις ένα βήμα ακόμα και, παρόλο συντηρητικός, κρατικοποιείς τράπεζες, συγκοινωνίες κλπ. Να όμως που τώρα χρειάζεται νέα τόλμη, από τα ίδιας κοπής άτομα, που οφείλουν να ιδιωτικοποιήσουν/αξιοποιήσουν όσα κρατικοποίησαν! Τόλμα, φωνάζουν κάποιοι. Και άτολμα άτομα προφασίζονται τις εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα Δημόσια Διοίκηση, ως αιτία αναβλητικότητας. Όλοι αυτοί έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό – έλλειψη ηγετικών προσόντων: δυσκολεύονται να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, μεταφέρουν τις ευθύνες στους κατωτέρους τους– στον Λαό – και δεν έχουν στρατηγική επίτευξης του στόχου. Πολλές φορές διερωτάσαι αν υπάρχει στόχος, αν τους κρίνουν άξιους να τους γνωστοποιήσουν τον στόχο.
Η ταλαίπωρη Δημόσια Διοίκηση, αγκομαχά, προσπαθεί να μαζέψει (κάποια είναι ανύπαρκτα) ανείσπρακτα καταρρακώνοντας το ηθικό της.
Συγκεντρώνει τις δυνάμεις της να μαζέψει, να υπολογίσει πόσοι είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, μα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι οι «σύμβουλοι». Περίοπτα νομοσχέδια, από άτομα με τόλμη, για την εξυγνίαση του Δημόσιου Τομέα, μα κανείς δεν τολμά να τους παροτρύνει : Δουλέψατε άφοβα, έχετε δικαίωμα υπογραφής, απόφασης, πράξης, αξιοποιήσατε τα – μα κρέμεται η Δαμόκλειος σπάθη: όποιος δουλεύει στο Δημόσιο τον μπελά του βρίσκει. Και έτσι βολεύονται οι άτολμοι εις βάρος των τολμηρών, οι ανάξιοι εις βάρος των άξιων – ας τους να δουλεύουν για όσα συνέβησαν πέντε χρόνια πριν. Το ότι λαοί οργανωμένοι, με στόχο, δράση, απόφαση, προοπτική εργάζονται για τα πέντε χρόνια μπροστά, παραμένει αδιάφορο. Έγινε ηλεκτρονική η καταγραφή των ιατρικών συνταγών, μα κράτα και ένα αρχείο πέντε χρόνων να το δούμε όποτε θέλουμε! Τόσο άξιο ανθρώπινο δυναμικό, με σπουδές, μεταπτυχιακά κρίνεται ανάξιο,
για να συνεισφέρει στην λήψη απόφασης. Στοιβαγμένοι στα αζήτητα εργαζόμενοι με διδακτορικά, περγαμηνές, αποθαρρύνονται, δεν χρειάζεται η γνώμη τους και σε κάποιες περιπτώσεις φεύγουν και ζητούν καταφύγιο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Άλλοι πάνε ακόμη μακρύτερα! Και ξανά θέλουν νέους άξιους, που θα αποδειχθούν πάλι άχρηστοι κλπ κλπ. Και όμως το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο πυρήνας κάθε δραστηριότητος. Ίσως μόνο ο Στρατός το γνωρίζει και επιμορφώνει συνεχώς το δυναμικό του. Δικαίως. Με τόλμη, αποφασιστικότητα κατήργησαν το μεταπτυχιακό επίδομα – 32 Ευρώ πχ στις νοσηλεύτριες τον μήνα. Δεν χρειάζεται Γνώση – ας τον Francis Bacon να λέει. Σιγά….Ευτελίσαμε τον φιλέλληνα Bernand Russel, τι μας σταματά??
Ναι, ναι σωθήκαμε….Πλήρης ισοπέδωση στο δικό μας σύστημα, που μας το παρουσιάζουν Δυτικό, μα είχαμε την τύχη (?) να δούμε ότι κάπως, έως πολύ καλύτερα είναι αλλού, στην Δύση. Θρασείς επιχειρηματίες αρνούνται υπερωρίες, θρασύτεροι απαξιώνουν τα λογιστήριά τους και περιμένουν (αλλά θα…ατυχήσουν) να επιδοτηθούν για να επενδύσουν εκ του ασφαλούς….
Όμως υπάρχουν και περίεργα στατιστικά στοιχεία, για άτομα με …μια άλλη τόλμη. Η τολμηρή λαθρομετανάστευση στην χώρα μας είναι….πολύ μεγαλύτερη από ότι στους γείτονες: περί τους 930000 στην Ελλάδα 31000 στην Ρουμανία, 24000 στην Βουλγαρία. Στους συλληφθέντες είναι πάντα παραπάνω οι Αλβανοί, περί το 60%, για διαφόρους λόγους. Επιπλέον κάποιοι οργανώθηκαν καλλίτερα : ενώ το 2009 συνελήφθησαν περί τα 9000 άτομα στα σύνορα, το 2010 αυτοί ήσαν περί τα 47000.
Οι Πακιστανοί (περί τους 20000) και οι Αφγανοί (περί τους 29000) είναι τα άτομα που το 2011 συνελήφθησαν εντός της Χώρας για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Χώρα – αυτοί αποφάσισαν πολύ μακριά το «..μετακόμιση τώρα…», και για άλλους λόγους. Νέες δραστηριότητες για τους φύλακες του Νόμου, πέρα από την παραδοσιακή και κλασσική απασχόλησή τους. Με τι Μέσα, με ποια Επιμόρφωση?
Τα στατιστικά στοιχεία, που σπάνια χρησιμοποιούμενα στην πολιτική και τον σχεδιασμό της Χώρας, μπορούν να φανούν τόσο χρήσιμα σε διάφορους κλάδους. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία που θα έπρεπε όχι μόνο στην Δημόσια Διοίκηση, μα και στη Παιδεία, την Δικαιοσύνη κλπ. Η περιβόητη μηχανοργάνωση σχεδιάζεται, αναγγέλλεται, μα παραμένει απελπιστικά πίσω. Η σύγκριση με άλλες χώρες είναι απελπιστική, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα, μα άτομα άτολμα δεν αποφασίζουν, ενώ άτομα με τόλμη εργάζονται για να μην πραγματοποιηθούν οι ευρωπαϊκής έμπνευσης αλλαγές, προς ίδιον συμφέρον. Υπάρχουν δυο Ελλάδες φώναζε ο Καζαντζάκης – είναι θέμα απόφασης σε ποια ζεις και ταλαιπωρείσαι. Γιατί η ταλαιπωρία είναι λογική κοινή…Με τον ένα, ή άλλο τρόπο η Χώρα μπορεί με τόλμη να αναφερθεί ότι «.. είμαστε ακόμα ζωντανοί, στην σκηνή…και αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα….». Το φρόνημα είναι υψηλό, η πικρία δεδομένη, η αμφισβήτηση έντονη, το αίσθημα αδικίας παλιό, προΰπήρχε!
Χρειάζεται μια γενική δράση, μια φιλελεύθερη συμμαχία για αντιμετώπιση των δρώμενων, γιατί ενώ υπάρχουν μύριες όσες κατηγορίες για …νέο-φιλελεύθερη στρατηγική, κάποιοι με σκεπτικισμό, ανοίγουμε τα βιβλία, διαβάζουμε και καταλήγουμε ότι πρόκειται μάλλον για άτολμη νέο-σοσιαλιστική ισοπέδωση, κατηγορώντας τον σοσιαλισμό, για συγκάλυψη! Εκείνη η Εθνική Ελλάδος πολιτικών δεν συγκροτήθηκε! Η συνταγή παρέμεινε με τόλμη η ίδια : στόχος οι μισθοί και οι συντάξεις των μικρομεσαίων.
Και η κοινωνία στέλνει τα μηνύματά της. Υπερέβη τα εσκεμμένα, βλέπει με θλίψη τους προσκολλημένους λάτρεις του παρελθόντος, που όταν ήταν νέοι ήθελαν να ανατρέψουν και τώρα το υπερασπίζονται μετά μανίας. Κλασσικό, παράδειγμα η δραχμή της (ιδι/υπ)οτέλειας. Μόνο όφελος, πιστεύουν, ο θόρυβος γύρω από το άγνωστο όνομά τους.
Με τόλμη και περίσκεψη χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα εκείνη η «ανασύσταση του Κράτους» που δεν άρχισε , ο «εκσυγχρονισμός» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, η «αλλαγή» που ξεστράτισε…
Και αν έχουν την τόλμη τα διάφορα άτομα, που μας παρουσιάζονται κατά καιρούς, να κοροϊδέψουν τον Λαό, ξανά, θα το σκεφθούν να παραπλανήσουν τους Άλλους.
*Ο κ. Χ. Κίτσος είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr