Στο εδώλιο ο Π. Ψωμιάδης, για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας
Ξεκίνησε η δίκη του τέως νομάρχη και των πέντε υπαλλήλων- Ο κ Ψωμιάδης κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη
UPD:
Άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας, με κατηγορούμενους τον τέως νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και πέντε υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».
Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.
Οι συγκατηγορούμενοί του, υπάλληλοι την εποχή εκείνη στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.
Κλείσιμο
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο τέως νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ, Μ. Μουστάκα. Να σημειωθεί, ότι για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, και θα συνεχιστεί αύριο.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.
Με περισσότερες από 15 αναχωρήσεις καθημερινά, ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα από τον Πειραιά προς Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι