Ποιοι είναι οι νέοι «Πυρήνες»

Ποιοι είναι οι νέοι «Πυρήνες»

Μία νεαρή γυναίκα παρούσα σε όλα τα χτυπήματα - Μπλόκα στους επαρχιακούς δρόμους για τον εντόπισμό των άλλων τεσσάρων ληστών

Ποιοι είναι οι νέοι «Πυρήνες»
Ένας κύκλος 15 με 20 ατόμων, που στρατολογήθηκαν στην οργάνωση τα τελευταία δυο χρόνια και είναι “καθαρά” εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πως αποτελούν τους νέους «Πυρήνες της Φωτιάς». Οι ηλικίας 20 με 25 ετών νεαροί λειτουργούν σαν ανεξάρτητες ομάδες – έχοντας όμως συνεργασία μεταξύ τους – και προσπαθούν με ληστείες τραπεζών να γεμίσουν το επαναστατικό ταμείο. Τόσο απο τις αναφορές στις προκηρύξεις που έχουν στείλει, όσο και από το βαρύ και ιδιαίτερα μεγάλο οπλισμό που διαθέτουν φαίνεται πως έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με 2 ή 3 άτομα από τον ποινικό χωρο. Αυτοί τους τροφοδοτούν με όπλα που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως από την Αλβανία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών «λένε» πως έχουν  χτυπήσει τον κεντρικό πυρήνα της  νέας γενιάς αντάρτικου πόλης και  είναι βέβαιοι πως από τους 8 που πήραν μέρος στη διπλή  ληστεία, αρκετοί έχουν πάρει  μέρος σε πολλές επιθέσεις στην Αθήνα. Αποκορύφωμα το χτύπημα στο Μall πριν 2 εβδομάδες για το οποίο οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως πιθανότατα πήραν μέρος κάποιοι από τους 8 ληστές της Κοζάνης. Ο 24χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης και ο 22χρονος Δημήτρης Πολίτης αποτελούν στελέχη στο νέο αντάρτικο πόλης, ενώ ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός (φίλος του δολοφονημένου  Αλέξη Γρηγορόπουλου) αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην οργάνωση τα τελευταία δυο χρόνια. Ωστός άγνωστο πρόσωπο προς τις αρχές είναι ο τέταρτος της παρέας, για τον οποίο οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν το παραμικρό. Άλλωστε είναι ο μόνος που κατηγορείται μόνο για τη ληστεία και όχι για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Κλείσιμο
Ο εντοπισμός και οι γιάφκες

Την ίδια ώρα, ο εντοπισμός και η σύλληψη των 4 νεαρών που εξαφανίστηκαν μετά τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής. Που όμως κρύβονται οι 3 άνδρες και η μια γυναίκα που εξαφανίστηκαν με το κλεμμένο τζιπ του οδοντιάτρου; «Πιθανότατα να έχουν λουφάξει σε διαμέρισμα κρησφύγετο  σε πόλη της δυτικής Μακεδονίας. Εκτιμάται πως διαθέτουν τουλάχιστον 2 με 3 σπίτια σε κοντινές πόλεις. Για το λόγο αυτό όποιος έχει δει κάποιον από τους νεαρούς να νοικιάζει κάποιο διαμέρισμα να τηλεφωνήσει στην αστυνομία» λέει πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει «ίσως να μην κατάφεραν να φτάσουν σε γιάφκα και να είναι εγκλωβισμένοι στο Βέρμιο... Γι αυτό υπάρχουν όλο το 24ωρο μπλόκα στους επαρχιακούς δρόμους».

Γιατί επέλεξαν τη Βόρεια Ελλάδα

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι η νέα γενιά ανταρτών πόλης έχει εγκαταλείψει την Αθήνα και βασικός τόπος διαμονής είναι η βόρεια Ελλάδα. Μετά την εξάρθρωση των σημαντικότερων πυρήνων της οργάνωσης, όσοι απέμειναν ασύλληπτοι (οι αναλυτές εκτιμούν πως ένας από αυτούς ήταν ο τοξοβόλος) έφυγαν για την επαρχία. Μέχρι στιγμής, διαπιστωμένα, η οργάνωση έχει απλώσει τη δράση της στη Λαμία, το Αγρίνιο, το Βόλο, τη Φλώρινα και την Κοζάνη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επιλογή να εγκαταστήσουν τα στρατηγεία τους σε επαρχιακές πόλεις έχει να κάνει κυρίως με το ότι ήθελαν οι νεαροί «αντάρτες πόλης» να τραβηχτούν μακριά από τους διώκτες τους.

Η μυστηριώδης γυναίκα
 
Πρόσωπο κλειδί στις τέσσερις τελευταίες εμφανίσεις της νέας γενιάς αντάρτικου πόλης, αποτελεί - σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής -  μια νεαρή γυναίκα. Συγκεκριμένα τόσο στην εμπρηστική  βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι στο συρμό του μετρό στο Αιγάλεω τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο οι κάμερες «έκλεψαν» τη φιγούρα μιας γυναίκας. Το ίδιο και στην προχθεσινή διπλή ληστεία. Επίσης γυναίκα ήταν το κεντρικό πρόσωπο και στη ληστεία που σημειώθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Φιλώτα Φλωρίνης. «Από τα καρέ που έχουμε βλέπουμε μια γυναίκα νεαρής ηλικίας, γύρω στο 1.60 που έχει αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά της να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο... Προσπαθούμε τα ταυτοποιήσουμε το σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά για να διαπιστώσουμε αν σε όλες τις περιπτώσεις είναι το ίδιο άτομο» εξηγεί στο protothema.gr αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

DNA και κινητά

Τα κινητά τηλέφωνα που  βρέθηκαν στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων έχουν μπει στο μικροσκόπιο  των εργαστηρίων σε μια προσπάθεια να γίνει η χαρτογράφηση των κλήσεων  που έκαναν και δέχθηκαν, τα σημεία από τα οποία πραγματοποιούσαν τις  κλήσεις, καθώς και τους κατόχους των άλλων κινητών με τα οποία  έρχονταν σε επαφή. Παράλληλα δείγματα dna  που έχουν ληφθεί και από τους 4 συλληφθέντες προσπαθούν να ταυτοποιηθούν με λεγόμενα «ορφανά». Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως έχει ήδη ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό από τους ληστέςτης Κοζάνης με dna που άφησαν πίσω οι ληστές στο Φιλώτα Φλώρινας στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης