Το Κίνημα Δεν Πληρώνω επανασυνδέει κομμένες παροχές ρεύματος

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω επανασυνδέει κομμένες παροχές ρεύματος

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν σε παράνομες επανασυνδέσεις παροχών – Πάνω από 700 εκατ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς

Τακτικές από τριτοκοσμικές χώρες αναπτύσσονται στις γειτονιές της Αθήνας καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, έχουν ανακαλύψει νέους τρόπους προκειμένου να μην ζουν στο σκοτάδι. Με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου της «γειτονιάς», μόνοι τους ή και με τη βοήθεια του Κινήματος Δεν Πληρώνω, επανασυνδέουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι τα χρέη από τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. στο ποσό αυτό αναφέρονται είτε τα ποσά που οφείλονται σε καθυστέρηση της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε στα ποσά που δεν πληρώνονται καθόλου.

Η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι όσοι πολίτες καταφεύγουν σε παράνομες επανασυνδέσεις αφενός κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους καθώς δεν είναι γνώστες του αντικειμένου και αφετέρου να πάρει φωτιά το σπίτι από τη μη σωστή επανασύνδεση των καλωδίων. 

Επίσης εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλεται σε εκείνους που καταφεύγουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, πρόκειται για μία πράξη που διώκεται ποινικά και η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.    

Κάποιοι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν το φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ λόγω των πρόσθετων φόρων ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης του ποσού. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν συνήθως άνεργες οικογένειες αλλά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν  προβλήματα υγείας και έχουν ως πηγή εισοδήματος την αναπηρική τους σύνταξη.

Το χαράτσι που προστέθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ δυσκόλεψε χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς προστέθηκαν επιπλέον έξοδα στα ήδη μειωμένα έσοδά τους.

Αγανακτισμένες οικογένειες που αναζητούν λύση στα προβλήματα τους στρέφονται προς διάφορες ομάδες όπως το Κίνημα Δεν Πληρώνω και τους ζητούν βοήθεια προκειμένου να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Μέχρι στιγμής το κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει επανασυνδέσει το ρεύμα σε πάνω από χίλια νοικοκυριά πανελλαδικά.
Την ώρα που κάποιες οικογένειες επιλέγουν να μην πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ κάποιες άλλες παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, σφίγγουν το ζωνάρι τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι δίκαιο κάποιοι πολίτες να είναι νομοταγείς ενώ κάποιοι άλλοι να ζουν υπό το καθεστώς της παρανομίας;

Το «ΘΕΜΑ» φιλοξενεί σήμερα τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν πλέον ρεύμα σπίτι τους χάρη στο κίνημα των ακτιβιστών. Πρόκειται για τον 68χρονο κ. Λευτέρη Καρβούνη, ο οποίος είναι τυφλός και ζει μόνος του. Την κυρία Εφη Μπαλτά, η οποία είναι άνεργη και τον ιδιοκτήτη καφέ κ. Σταύρο Μ.      
Εκοψαν το ηλεκτρικό σε τυφλό
Εχασε το φως του σε ηλικία 12 ετών, όταν παιδί ακόμα έπαιζε στα βράχια της Πειραϊκής με άλλους δυο φίλους του. Η γερμανική νάρκη που βρέθηκε θαμμένη σε εκείνο το σημείο ήταν η αιτία ο 68χρονος σήμερα Λευτέρης Καρβούνης να χάσει εκτός από τους φίλους του και  τα μάτια του. Επέζησε από τους πολέμους και τις κακουχίες της εποχής, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έγινε συγγραφέας. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι τα μοναδικά μέσα ενημέρωσης για εκείνον.

  Η αναπηρική του σύνταξη είναι 820 ευρώ μηνιαίως και με αυτήν δεν μπόρεσε να πληρώσει το χαράτσι. Η ΔΕΗ του έκοψε το ρεύμα. «Πριν από έναν μήνα μου έκοψαν το ηλεκτρικό. Θα ήμουν στο σκοτάδι αν δεν το είχε επανασυνδέσει το κίνημα “Δεν πληρώνω”. Είμαι τυφλός και το ρεύμα για μένα είναι άμεση ανάγκη. Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση είναι η μοναδική μου παρέα. Εμεινα χωρίς ψυγείο και κουζίνα. Ζήτησα από τη ΔΕΗ να κάνουν λίγο υπομονή αλλά δεν με εξυπηρέτησαν. Ηρθαν όμως τα παιδιά από το κίνημα και το επανασύνδεσαν αμέσως. Εχω καταβάλει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που οφείλω και σκοπεύω να το αποπληρώσω άμεσα», λέει ο κ. Καρβούνης.        
Ανεργη οικογένεια χωρίς ρεύμα
Η κυρία Εφη Μπαλτά χρωστάει στη ΔΕΗ περίπου 2.500 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι δόσεις του χαρατσιού για την ιδιόκτητη οικία της). Πριν από δύο εβδομάδες πήγε στη ΔΕΗ προκειμένου να δώσει τα πρώτα 200 ευρώ, αφού τόσα μπορούσε να διαθέσει η ίδια και ο σύζυγός της, όντας και οι δύο άνεργοι. Τότε η υπάλληλος της ΔΕΗ της είπε ότι θα πρέπει να καταβάλει το 80% του αναγραφόμενου ποσού και ότι τα υπόλοιπα μπορεί να τα πληρώσει με δόσεις. Οπως λέει η κυρία Μπαλτά «τους είπα ότι δεν τα έχω αυτά τα χρήματα, προθυμοποιήθηκα όμως να τα δίνω λίγα- λίγα. Αρνήθηκαν και την άλλη μέρα ήρθαν και μου έκοψαν το ρεύμα. Σπουδάζω δύο παιδιά και ζούμε με δύο δικά μου μεροκάματα τον μήνα. Τον άντρα μου, 22 χρόνια υπάλληλος σε υποδηματοποιία, τον απέλυσαν. Το σπίτι μου είναι προίκα, δεν το αγόρασα. Δηλαδή να το πουλήσω και να βρεθώ στους δρόμους επειδή δεν έχω χρήματα για το χαράτσι; Είμαστε νομοταγείς πολίτες, αλλά χωρίς εργασία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Δηλαδή, η ΔΕΗ θέλει να μας αφήσει χωρίς ρεύμα από το να δέχεται μικροποσά κάθε μήνα; Θέλουν να πατήσουν την αξιοπρέπειά μας.
Ιδιοκτήτης καφετέριας χωρίς ρεύμα
Ο κ. Σταύρος Μ. είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής καφετέριας. Τα έξοδα για τη συντήρηση του μαγαζιού ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα της επιχείρησης. Η μειωμένη κίνηση του κόσμου σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής έχουν πνίξει τον κ. Σταύρο ο οποίος εξυπηρετεί μόνος του τους πελάτες του.

«Αυτό το μαγαζί είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για μένα και την οικογένειά μου. Θα το έκλεινα ευχαρίστως εάν η Πολιτεία μου έβρισκε δουλειά. Επομένως χωρίς ρεύμα στο μαγαζί δεν θα έχω δουλειά, συνεπώς δεν θα πληρώνω κανέναν λογαριασμό. Αυτό θέλει το κράτος; Ετσι θα συγκεντρώσει φόρους; Από εμάς που δεν έχουμε μάς ζητάει να πληρώσουμε χωρίς καμία διευκόλυνση στην πληρωμή; Δηλαδή μας οδηγεί στην απόγνωση. Απευθύνθηκα στο κίνημα “Δεν Πληρώνω” και λίγη ώρα αργότερα είχα και πάλι ρεύμα. Εβαλα και λουκέτο στον πίνακα του ηλεκτρικού για να εμποδίσω τη διακοπή του ρεύματος από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Ηρθαν πάλι σήμερα για να μου κόψουν το ρεύμα. Δεν θα τους κάνω τη χάρη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2333861

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου η απόφαση  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους «Φακέλους Μαθητή», για τα οποία Εκκλησία και Πολιτεία συνεχίζουν τον διάλογο