Έκλεισαν δύο παιδικές χαρές στον Άγιο Δημήτριο λόγω επικινδυνότητας του εδάφους
Πρόκειται για τους παιδικούς χώρους στα σημεία Ξάνθης και Ρίμινι, καθώς και στη συμβολή των οδών Ήρας και Λιδωρικίου, πλησίον της Πικροδάφνης
Δύο παιδικές χαρές σφραγίστηκαν μετά από έκθεση της Πολεοδομίας σε συνδυασμό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και της εκτίμησης επικινδυνότητας. Πρόκειται για τους παιδικούς χώρους στα σημεία Ξάνθης και Ρίμινι, καθώς και στη συμβολή των οδών Ήρας και Λιδωρικίου, πλησίον της Πικροδάφνης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή αναφέρει: «Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε. Η απόφαση για την άμεση σφράγιση των συγκεκριμένων χώρων και την καθολική απαγόρευση εισόδου δεν αποτελεί γραφειοκρατική επιλογή, αλλά επιτακτικό καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Η διοίκηση του Δήμου προέβη στην απόφαση αυτή, με υπευθυνότητα και αφού έλαβε υπόψη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις εκτιμήσεις επικινδυνότητας και το περιεχόμενο της κατεπείγουσας έκθεσης κινδύνου της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης (ΥΔΟΜ, ΑΠ: 2930 και έγγραφο 2574/26-01-2026). Η επίσημη αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών αποκάλυψε εκτεταμένα φαινόμενα υποσκαφής από τα ύδατα, έντονη καθίζηση του εδάφους και κατολισθήσεις πρανών στο ρέμα της Πικροδάφνης, με το οποίο γειτνιάζουν άμεσα οι δύο παιδικές χαρές. Με δεδομένο τον άμεσο κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης των πρανών και τη μειωμένη στατική επάρκεια του εδάφους, η ΥΔΟΜ διέταξε τον άμεσο και αυστηρό αποκλεισμό του όμορου υπαίθριου δημοτικού παιδικού χώρου».
Σχετική δήλωση έκανε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος ανέφερε: «Απέναντι σε όσους επιλέγουν να υποβαθμίζουν την επικινδυνότητα για μικροπολιτικούς λόγους, απαντάμε αιχμηρά. Καμία καθυστέρηση και κανένας συμβιβασμός δεν χωρά όταν απειλούνται ζωές νηπίων και παιδιών. Οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών έργων αντιστήριξης από την Περιφέρεια Αττικής και την οριστική άρση του κινδύνου. Πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι και θα παραμείνει η προστασία των πολιτών μας».
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.