Κάνουν «ουρές» οι Έλληνες για σπουδές στην Κύπρο

Κάνουν «ουρές» οι Έλληνες για σπουδές στην Κύπρο

Πάνω από 3.000 Έλληνες φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε κυπριακά δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κάνουν «ουρές» οι Έλληνες για σπουδές στην Κύπρο
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, πάνω από 3.000 Έλληνες φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε κυπριακά δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ιδιαίτερη προτίμηση στις νομικές και πολυτεχνικές σχολές, καθώς και στην ψυχολογία.

Ταυτόχρονα, Έλληνες πτυχιούχοι κυπριακών και ξένων πανεπιστημίων, αναμένουν σε λίστες επετηρίδας για προσλήψεις στην δημόσια κυπριακή εκπαίδευση, η οποία ισχύει για φιλολόγους, δασκάλους, θεολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς και πληροφορικούς. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην επετηρίδα φιλολόγων, όπου βρίσκονται σε λίστα αναμονής περίπου 5.000 άτομα, το 50% είναι Έλληνες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ανώτερης λειτουργού Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Αθανασία Νικολαϊδου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των κυπριακών πανεπιστημίων στην Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες υποψήφιοι δάσκαλοι και καθηγητές είναι απόφοιτοι δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξίσου, σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ελλήνων ακαδημαϊκών που διδάσκουν στα κυπριακά πανεπιστήμια και προέρχονται κυρίως από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η κ.Νικολαϊδου παρατήρησε μία αυξητική τάση Ελλήνων και Ευρωπαίων, που φτάνουν στην Κύπρο, για σπουδές (και μείωση αυτών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, όπως Κίνα, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν κ.α., οι οποίοι αριθμούν φέτος περίπου τους 5.500). Κριτήρια της επιλογής τους είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, τα οποία ακολουθούν τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, αλλά και τις σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. «Στην Κύπρο το 7% του ΑΕΠ διατίθεται στην εκπαίδευση, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 5%» επεσήμανε.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα τρία δημόσια πανεπιστήμια (πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά (Frederick, Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πανεπιστήμιο Νεάπολης), τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα). Το κριτήριο επιλογής για τα προπτυχιακά προγράμματα  στα δημόσια πανεπιστήμια, όπου δίδακτρα καταβάλλονται μόνο σε μεταπτυχιακά (5.000 για όλο τον κύκλο σπουδών) και διδακτορικά, αποτελεί ο γενικός βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Έλληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων. Χορηγούνται 11 υποτροφίες κάθε χρόνο (ύψους 3.840 ευρώ η καθεμία), κουπόνια σίτισης και οικονομική βοήθεια με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κριτήριο αποδοχής είναι το απολυτήριο Λυκείου με βαθμολογική προτεραιότητα, ενώ οι εγγραφές γίνονται Σεπτέμβριο και Ιανουάριο. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά κυμαίνονται περίπου στις 6.000 ευρώ ανά έτος, και στις 8-12.000 ευρώ τα μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τους Έλληνες φοιτητές προσφέρονται μειωμένες τιμές (κατά 2.500 ευρώ το έτος), σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας.

Τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα λειτουργούν και καλοκαιρινά τετράμηνα, κατά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της επιλογής τους και την θερινή περίοδο. Επίσης διαθέτουν εστίες και υπηρεσίες ακαδημαϊκών ανταλλαγών ή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία και από όλα τα κράτη της ΕΕ, ενώ, έχουν κριθεί (τα ιδιωτικά: το Frederick, το Ευρωπαϊκό και της Λευκωσίας), ως ομοταγή  προς τα ελληνικά ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το κόστος ζωής στην Κύπρο είναι αντίστοιχο με αυτό στην Ελλάδα.

    Η παρουσίαση των πανεπιστημίων της Κύπρου (Ευρωπαϊκό, Frederick, Κύπρου, Λευκωσίας και Νεάπολης) θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αύριο στις 17.30-20.30 στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς και στις Σέρρες την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Φίλιππος - Ξενία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης