Ξεφεύγει η κατάσταση στην εξεταστική

Ξεφεύγει η κατάσταση στην εξεταστική

Στο σημείο να ζητήσουν την κράτηση μίας μάρτυρος, με την αιτιολογία της ψευδορκίας, έφτασαν βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στην εξεταστικής επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο εκνευρισμός στην κυβερνητική παράταξη είναι πλέον εμφανής, καθώς οι καταθέσεις μαρτύρων φέρνουν σε δύσκολη θέση πολιτικά και άλλα πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξ

Στο σημείο να ζητήσουν την κράτηση μίας μάρτυρος, με την αιτιολογία της ψευδορκίας, έφτασαν βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στην εξεταστικής επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο εκνευρισμός στην κυβερνητική παράταξη είναι πλέον εμφανής, καθώς οι καταθέσεις μαρτύρων φέρνουν σε δύσκολη θέση πολιτικά και άλλα πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης με επιστολή του στην επιτροπή ζήτησε να καταθέσει το συντομότερο για να διαφωτίσει τα μέλη της, σχετικά με τις δικές του ενέργειες. Ο κ. Κιλτίδης έχει επικριθεί για τον αποχαρακτηρισμό δάσους και δασικής έκτασης στην Ουρανούπολη, η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία της Μονής Βατοπαιδίου, ως άρτια και οικοδομήσιμη, με συμβόλαιο της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη.

Το πιο έντονο επεισόδιο υπήρξε κατά την κατάθεση της πρώην προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κυρίας Σωτηρίας Ζαφείρη. Βουλευτές της ΝΔ επικαλούμενοι πλαιότερες δηλώσεις της, στις οποίες ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και τις οποίες δηλώσεις ανασκεύασε πλήρως κατά την κατάθεσή της στην επιτροπή, την κατηγόρησαν για ψευδορκία. Εκεί παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ζήτησε την κράτησή της, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο. Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των κομμάτων και τη σχετική φασαρία ο κ. Τζαβάρας ανακάλεσε.

Κατά τα λοιπά ξεχώρισε η κατάθεση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστόδουλου Μπότσιου, ο οποίος ανέφερε ότι συνάντησε πολλά πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα στις επισκέψεις του στη Μονή Βατοπαιδίου το Πάσχα του 2007, δηλαδή την επίμαχη περίοδο των ανταλλαγών. Μεταξύ αυτών ήταν οι κύριοι Θόδωρος Ρουσόπουλος, Γιάννης Αγγέλου, Πέτρος Δούκας, Νίκος Τσιαρτσιώνης, Γιώργος Ορφανός, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Λινός, ο εισαγγελέας Λευτέρης Βορτσέλας (ο οποίος είχε θέσει στο αρχείο την έρευνα για το Βατοπαίδι).
Ο κ. Μπότσιος άδειασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τη χρήση των γνωμοδοτήσεων, τις οποίες είχε κάνει για την έκταση στην Ουρανούπολη. Δήλωσε έκπληξη και άγνοια για το πώς συμπεριλήφθηκαν οι γνωμοδοτήσεις του στα συμβόλαια της κυρίας Πελέκη. Υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση προέκυψε μετά από ερώτημα του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκιαδά και δόθηκε στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολιτικής Γης, κυρία Σταματούλα Μαντέλη. Στη συνέχεια -όπως είπε- ενεκρίθη από τον υφυπουργό κ. Κώστα Κιλτίδη, διότι υπήρχε διάσταση απόψεων με το τοπικό δασαρχείο.
Ο διευθυντής Δασών Χαλκιδικής κ. Νικήτας Φραντζεσκάκης κατέθεσε ότι η έκταση χαρακτηρίστηκε διαδοχικά από δάσος, δασική έκταση και τέλος… κληροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, αφήνοντας αιχμές για ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της κυρίας Πελέκη (επειδή συνέταξε το συμβόλαιο χωρίς βεβαίωση του δασαρχείου).

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekav_main

Την ώρα που το ΕΚΑΒ βρίσκεται στην «εντατική», λόγω των τραγικών ελλείψεων σε πληρώματα ασθενοφόρου, η Διοίκηση της υπηρεσίας εισηγείται μετάταξη των μάχιμων διασωστών… στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας και των παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα

epeisodia_main01

Περίπου πενήντα άτομα κατευθύνονται από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και αφού ανάβουν τις μολότοφ που κρατούν στα χέρια τους στρίβουν στη οδό Βερανζέρου όπου βρίσκεται το ΑΤ Ομονοίας