Στο κυνήγι των Σομαλών πειρατών το Πολεμικό Ναυτικό

Στο κυνήγι των Σομαλών πειρατών το Πολεμικό Ναυτικό

Τη διοίκηση της επιχείρησης «Eunavfor Atalanta» που θα ξεκινήσει επισήμως από το Δεκέμβριο, αναλαμβάνει η Ελλάδα με απόφαση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής του ευρωπαϊκού στολίσκου (τακτικός διοικητής) που θα αποτελείται από περίπου 10 πλοία τίθεται ο αρχιπλοίαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου. Επιχειρησιακός διοικητής της δύναμης ορίστηκε ο βρετανός υποναύαρχος Φίλιπ Τζόουνς, με έδρα στο Northwood του Ηνωμένου Βασ

Τη διοίκηση της επιχείρησης «Eunavfor Atalanta» που θα ξεκινήσει επισήμως από το Δεκέμβριο, αναλαμβάνει η Ελλάδα με απόφαση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής του ευρωπαϊκού στολίσκου (τακτικός διοικητής) που θα αποτελείται από περίπου 10 πλοία τίθεται ο αρχιπλοίαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου. Επιχειρησιακός διοικητής της δύναμης ορίστηκε ο βρετανός υποναύαρχος Φίλιπ Τζόουνς, με έδρα στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποστείλει στα ανοικτά της Σομαλίας τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», με ένα οργανικό ελικόπτερο και ομάδα κομάντος, ενώ θα στελεχώσει με περίπου 10 επιτελείς τη διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης.

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή δύναμη για τη Σομαλία, μετά και το σχετικό ψήφισμα  του ΟΗΕ», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων από τους πειρατές της Σομαλίας με τη φρεγάτα Θεμιστοκλής, η οποία πλέει στα χωρικά ύδατα μεταξύ της Σομαλίας και της Υεμένης, νοτίως των στενών του Μπαμπ ελ Μάντεμπ με τη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2). Η φρεγάτα Θεμιστοκλής θα παραμείνει στον κόλπο του Άντεν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε ουσιαστικά θα αντικατασταθεί από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.  

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η επιχείρηση «Αταλάντα» θα επικεντρωθεί στην επιτήρηση συγκεκριμένων περιοχών όπου έχει εντοπισθεί αυξημένη δράση πειρατών, και θα διατίθεται ένα πλοίο το οποίο θα συνοδεύει εμπορικά πλοία. Η περιοχή επιχειρήσεων είναι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και της Κένυας σε απόσταση μέχρι και 500 νμ από τις ακτές, συμπεριλαμβάνοντας τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Το καινούριο στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ, ο ευρωπαϊκός στολίσκος δεν θα αναλάβει να προστατεύει μόνο τα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος, αλλά επίσης εμπορικά πλοία νηολογίου κρατών EE και άλλα πλοία.

Είναι προφανές ότι η αποστολή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης διευρύνεται με την ανάληψη επιχειρήσεων συνοδείας ουσιαστικά όλων των εμπορικών πλοίων που κινούνται νοτίως των στενών του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, μιας περιοχής που θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους διαύλους ναυσιπλοϊας στον κόσμο.

 

Η επιχείρηση «Αταλάντα» προγραμματίζεται να διαρκέσει 12 μήνες και το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Άμυνας προϋπολογίζεται στα 8,3 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης