Βόμβες» στην εξεταστική για Ρουσόπουλο και Κιλτίδη

Βόμβες» στην εξεταστική για Ρουσόπουλο και Κιλτίδη

Το ρόλο του πρώην υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και τις κινήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη φώτισαν οι νέες καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης υποστήριξε ότι ο κ. Ρουσόπουλος στο ραντεβού του με φορείς της περιοχής «ήταν αρνητικός και κάθετος για το ιδιοκτησιακό που είχ

Το ρόλο του πρώην υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά και τις κινήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη φώτισαν οι νέες καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης υποστήριξε ότι ο κ. Ρουσόπουλος στο ραντεβού του με φορείς της περιοχής «ήταν αρνητικός και κάθετος για το ιδιοκτησιακό που είχε τελειώσει». Οι κύριοι Τσολακίδης και Ξυνίδης (εσκεμμένα, κατά την άποψή τους) είχαν αποκλειστεί από τη συνάντηση και έμαθαν από παριστάμενους για τα αποτελέσματά της. Ο κ. Τσολακίδης κατηγόρησε τον κ. Ρουσόπουλο ότι «προσπάθησε να διασπάσει τον αγώνα» φορέων και κατοίκων και θεωρεί ότι υπάρχει «εμπλοκή» του στην υπόθεση. Χαρακτήρισε, μολαταύτα, την υπόθεση σκάνδαλο με τέσσερα σκέλη: τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη, την παραίτηση από τη δίκη, τις ανταλλαγές και το τέταρτο σκέλος «τώρα, εάν δεν επιστρέψουν τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης Τρύφωνας Μίτιντζης ενέπλεξε τον κ. Κιλτίδη, αλλά και τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, αναφερόμενος στην συμβολαιογραφική πράξη, που η ίδια είχε υπογράψει και σύμφωνα με την οποία «8608 στρέμματα παραδίδονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα στη Μονή Βατοπαιδίου». Είπε ότι «στη συμβολαιογραφική πράξη που συνετάχθη στις 22/5/2007, υπήρχε μέσα και το ένα τρίτο του δομημένου οικισμού της Ουρανούπολης». Ο αποχαρακτηρισμός του δάσους αυτού στην Ουρανούπολη, έγινε κατά τον μάρτυρα, «εντός τεσσάρων ημερών, καθώς στις 18/5/2007, η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απηύθυνε ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιο, για τη φύση της έκτασης.

Η απάντηση του συμβούλου ήρθε αυθημερόν: Η γη είναι αγροτική». Ο κ. Μίτιντζης ανέφερε ότι το Καλοκαίρι του 2007 απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου Χαλκιδικής και όπως είπε, η απάντηση που πήρε ήταν: «Ο χαρακτηρισμός του τεμαχίου ως δάσος είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα της διοίκησης». Ο κ. Μίτιντζης είπε ακόμα ότι τον Φεβρουάριο του 2008, το Ε’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξέδωσε γνωμοδότηση πως η έκταση είναι «θαμνώδης δασική» και όχι δάσος. Ως τέτοια, μπορούσε να αποδοθεί στην αγροτική εκμετάλλευση. «Ήθελαν να τελειώνουν μια και καλή με την υπόθεση - και να την δώσουν καθαρή στις επενδυτικές ορέξεις των καλογήρων» ανέφερε ο μάρτυς. «Εισηγητής της γνωμοδότησης, ήταν ο Χριστόδουλος Μπότσιος και πρόεδρος του Τμήματος, ο Γρηγόριος Κρόμπας, πρόεδρος και του Τμήματος που γνωμοδότησε για το επιτρεπτό των ανταλλαγών μεταξύ Μονής και Δημοσίου». Δυο μέρες αργότερα, οι κάτοικοι της Ουρανούπολης κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Μονής, της ΚΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου, του οποίου συνήγορος στη δίκη, ήταν ο Χρ.Μπότσιος. Τον Απρίλιο του 2008, ο Κώστας Κιλτίδης, αποδέχθηκε και επίσημα την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε όσες καταθέσεις μαρτύρων στην εξεταστική την εμπλέκουν σε παράνομες πράξεις η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη ανέφερε ότι καμία από τις εκτάσεις δεν ήταν δάσος και πως ο νόμος δεν απαγορεύει την μεταβίβαση αρχαιολογικού χώρου, παρά μόνον κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Επίσης τόνισε πως οι εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών επισυνάφθηκαν στα συμβόλαια, αλλά η ίδια δεν είχε την υποχρέωση να τις ελέγξει, όπως και δεν είχε την υποχρέωση να ελέγξει τα τοπογραφικά και να χαρακτηρίσει, ή να αποχαρακτηρίσει αρχαιολογικούς χώρους ή εκτάσεις δάσους. Απειλεί τέλος με αγωγές.

Για «επανειλημμένες επισκέψεις ρασοφόρων στο γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλου Μπότσιου», έκανε λόγο ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου, Βασίλειος Κουρούμαλης, στην κατάθεσή του. Με τον κ.Μπότσιο ο μάρτυς έχει δικαστική αντιπαράθεση, καθώς ο πρώτος του έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης