Η πρώτη πτήση μετά από 14 χρόνια επιστροφής στη Δαμασκό Σύρων που είχαν αιτηθεί άσυλο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Η πτήση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και περιελάμβανε άτομα που είχαν αιτηθεί να επιστρέψουν στη Συρία οικειοθελώς.
Η διαδικασία εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τον επαναπροσδιορισμό των χωρών προέλευσης και την προώθηση οργανωμένων, ασφαλών επιστροφών καθώς αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεξετάζουν τις πολιτικές τους, επικαλούμενα τη σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία.
Ήδη στην Ελλάδα από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε η έκδοση απορριπτικών αποφάσεων για ορισμένες κατηγορίες Σύρων αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με εσωτερική οδηγία της Υπηρεσίας Ασύλου, υπό τον Διοικητή Μάριο Καλέα.
Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Θάνος Πλεύρης έχει αναδείξει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ως προτεραιότητα το ζήτημα των επιστροφών -ιδίως Σύρων και Αφγανών - επιδιώκοντας ενιαία γραμμή και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υπέβαλε επίσημα αίτηση για την ίδρυση του Deree University - Τι σημαίνει αυτό για τους υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες που θέλουν ένα πτυχίο, το οποίο θα αναγνωρίζει επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη νέα της καμπάνια, η MISKO εμπνέεται από τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας όπου οι άνθρωποι, παρά τις διαφορές τους, βρίσκουν τρόπους να συνδεθούν γύρω από ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δέσιμο που γίνεται και τίτλος της: «Όλη η νοστιμιά είναι στο δέσιμο»