Ροκοφύλλου: Το καλοκαίρι ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας Αθηνών

Ροκοφύλλου: Το καλοκαίρι ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας Αθηνών

Η επένδυση στη γνώση σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι μονόδρομος για τα κράτη και τις κοινωνίες που θέλουν να πρωταγωνιστούν και όχι απλά να παρακολουθούν ανέφερε η πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Ροκοφύλλου: Το καλοκαίρι ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας Αθηνών
Τις σύγχρονες διαστάσεις της φοιτητικής ζωής, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που συναντούν οι φοιτητές σήμερα συζητήθηκαν στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του πανεπιστημίου Πατρών.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) Άννα Ροκοφύλλου, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται 17 φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή το 87% του συνόλου στην χώρα, κινείται με βάση 4 προτεραιότητες: εξορθολογισμός δαπανών (το 2024 έκλεισε με πλεόνασμα 7 εκατομμυρίων ευρώ), λειτουργική αναβάθμιση (σε υπηρεσίες όπως σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, στην οποία λειτούργησε προληπτικά), καταγραφή τόσο των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος (που είναι πολύ μεγάλη) όσο και των αναγκών (με κοστολογημένο πρόγραμμα για ευρύτερη ανάπλαση).

Όπως ανακοίνωσε η Α. Ροκοφύλλου, το καλοκαίρι θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την ανακαίνιση της εστίας στην οδό Πατησίων, ενώ η ίδια τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών.

«Τα τελευταία χρόνια το πανεπιστήμιο έχει αποκτήσει πιο ολιστικό ρόλο» σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Κατσής, που ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει περισσότερο το δυναμικό των πανεπιστημίων και να μην τα βλέπει μόνο ως τρόπο για την ενοικίαση ακινήτων. «Τα πανεπιστήμια ήδη προσπαθούν να διασυνδέσουν εκπαίδευση και αγορά εργασίας», είπε αναφέροντας πρωτοβουλίες, όπως η πρόσκληση επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια, η συμμετοχή εξωτερικών συναδέλφων και οι προσπάθειες για μεγαλύτερη εξωστρέφεια, στις οποίες οι φοιτητές ανταποκρίνονται.

Η συντονίστρια της συζήτησης, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, Λένα Αλμπάνη, σημείωσε ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών η ποιότητα της φοιτητικής εμπειρίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που διαθέτει δομές ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί πολλές πολιτιστικές δράσεις και επενδύει σε αθλητικές υποδομές, ενώ έχει εισάγει πρωτοβουλίες υποδοχής και ενσωμάτωσης των νέων φοιτητών.

«Τα πανεπιστήμια έχουν κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνος Κόνσολας, που προσέθεσε ότι τα πανεπιστήμια σε κάθε περιφέρεια πρέπει να αναδειχθούν σε δυνατά σημεία ανάπτυξης, να στηριχθούν από το κράτος και να έχουν αυτονομία ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνλειτουργούν με άλλους θεσμούς και κοινωνικούς εταίρους.

Η ομιλία της Άννας Ροκοφύλλου στο Growth Conference 2025, στο πάνελ με θέμα «Φοιτητική ζωή στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές»

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση στο Regional Growth Conference, στην όμορφη Πάτρα.

Η περιφέρεια και η ισόρροπη ανάπτυξή της, είναι το κλειδί για την αναπτυξιακή προοπτική όλης της χώρας.

Κλείσιμο
Όμως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν ως κράτος δεν επενδύσουμε στη γνώση. Η επένδυση στη γνώση σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι μονόδρομος για τα κράτη και τις κοινωνίες που θέλουν να πρωταγωνιστούν και όχι απλά να παρακολουθούν.

Επένδυση στη γνώση σημαίνει σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης , από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο αλλά και στη συνέχεια στη διαρκή μετεκπαίδευση.

Μοντέλο εκπαίδευσης που όχι απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά και της διαμορφώνει , σε συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Σημαίνει όμως κι αλλά πράγματα.

Σημαίνει πρόνοια ώστε να έχουν ισότιμες δυνατότητες πρόσβασης όλοι οι νέοι, πρόνοια για να διαβιούν οι οικονομικά ασθενέστεροι σε αξιοπρεπείς κι ανθρώπινες συνθήκες .

Σημαίνει επίσης σεβασμός στη δημόσια περιουσία και στο δικαίωμα του κάθε νέου να μπορεί χωρίς εμπόδια και πράξεις βίας να συμμετέχει στην ακαδημαϊκή ζωή.

Σε αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία εμπλέκεται ο οργανισμός που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος.

Σας μιλώ ως πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που έχει 17 φοιτητικές εστίες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, τις οποίες έχω επισκεφθεί μία προς μία. Έχω συνομιλήσει με φοιτητές, με εργαζόμενους, έχω δει τις συνθήκες που επικρατούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται.

Ως Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης κάνουμε στο πλαίσιο των θεσμικών και οικονομικών δυνατοτήτων μας ό,τι μπορούμε, για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και ασφαλούς διαμονής για χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα .

Μιλώντας από την εμπειρία των δύο ετών που έχω την τιμή να ηγούμαι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει πρόοδος και, προφανώς, πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Τι θέλει ένας φοιτητής και οι γονείς του; Και σας μιλώ ως μητέρα γιου που πρόσφατα πήρε το πτυχίο του. Θέλει τις καλύτερα δυνατά εχέγγυα μια αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσα σε ασφαλείς και καθαρές φοιτητικές εστίες. Δεδομένου και το μείζονος στεγαστικού προβλήματος που βιώνουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, η κοινωνική προσφορά των δωρεάν εστιών σε δικαιούχους, αποκτά τεράστια σημασία.

Έχουμε τέτοιες εστίες σήμερα; Απαντώ χωρίς περιστροφές: Όχι.

Μπορούμε να τις αποκτήσουμε; Με το χέρι στην καρδιά απαντώ: Ασφαλώς!

Οφείλω να επαναλάβω εδώ, ότι σας μιλώ για τις 17 εστίες αρμοδιότητας ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Τι κάναμε λοιπόν εμείς αυτά τα δύο χρόνια; Θέσαμε τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον να εξορθολογίσουμε τα οικονομικά μας, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των φοιτητών. Από ελλειμματικό προϋπολογισμό, καταφέραμε με - χρηστή διοίκηση και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων - να πετύχουμε πλεόνασμα 7 εκατομμυρίων ευρώ! Και αυτό το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στους πολίτες με παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που προσφέρουμε .

Δεύτερον, το λειτουργικό. Με ενσυναίσθηση, σκύψαμε πάνω από τα προβλήματα, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες και ικανοποιήσαμε άμεσα και αποτελεσματικά σχεδόν όλα – το 90% -των αιτημάτων των πρυτανικών αρχών που αφορούν στη σίτιση, στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, τις λειτουργικές ανάγκες των εστιών.

Βελτιώσαμε τις συνθήκες και την ποιότητα φαγητού των φοιτητών μας, προκηρύξαμε διαγωνισμούς για την φύλαξη, παρενέβημεν όπου χρειάστηκε σε θέματα ασφαλείας. Ειδικά για την φύλαξη, που είναι και επίκαιρη στις ημέρες μας με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την βία στα Πανεπιστήμια, εμείς είχαμε λειτουργήσει ήδη προληπτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Και εξηγούμαι: Το ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, έχει συμπεριλάβει εδώ και ένα χρόνο στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την φύλαξη των Εστιών ως προϋπόθεση στον ανάδοχο, με έξοδα δικά του, να εγκαταστήσει σε όλες τις εστίες σύστημα αναγνώρισης εισόδου ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος σε μη δικαιούχους φοιτητές, να έχει εκπονήσει σχέδια φύλαξης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όπως βίας, πρόκλησης ζημιών κλπ και να τηρεί βιβλίο εισόδου-εξόδου με πλήρη στοιχεία του επισκέπτη και τον αριθμό του δωματίου που θα επισκεφθεί.

Τρίτον, το στεγαστικό. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ξεκινήσαμε να ξεκαθαρίζουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος γιατί δεν είχαμε καν συνολική εικόνα. Το επόμενο βήμα ήταν να δούμε τις ανάγκες παρεμβάσεων και να τις προτεραιοποιήσουμε. Προφανώς απαιτείται ριζική αναβάθμιση του συνόλου των εστιών, κάτι που ωστόσο απαιτεί χρηματοδότηση. Με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα που διαθέτουμε κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ενώ έχουμε και κοστολογημένο πρόγραμμα για την ευρύτερη ανάπλαση των Φ.Ε.

Ενδεικτικά σας λέω ότι φέτος το καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα: Προκηρύσσουμε διεθνή διαγωνισμό για την ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, στην οδό Πατησίων. Ταυτόχρονα, με παρεμβάσεις οικονομίας κλίμακος, πετύχαμε την εν μέρει ανακαίνιση του εντευκτηρίου της ΦΕ Καλαμαριάς και συνεχίζουμε.

Καταλήγοντας, για να μην καταχρώμαι τον χρόνο σας, θέλω να επισημάνω μόνο το εξής:

Πέρα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια, πέρα από τις μεγάλες κουβέντες, το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, με φοιτητές και φοιτήτριες απερίσπαστους και προσηλωμένους στο αντικείμενό τους για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολλή δουλειά, εν συναίσθηση και συνετή διαχείριση. Σας ευχαριστώ θερμά».

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη για το Ουκρανικό: «Ναι» από τον Ζελένσκι στην έναρξη των συνομιλιών με την αντιπροσωπεία των Ρώσων

Τέλος εποχής για τη Μύκονο: Πέθανε ο Κώστας Ζουγανέλης - Οι θρυλικές «9 Μούσες», ο Πολ Νιούμαν, ο Μορίς Μπεζάρ, ο Ωνάσης και ο Νιάρχος

«Πουλήσαμε την επιχείρηση για $360 εκατ., δεν έχω πια οικονομικό άγχος» είπε κριτής του Dragon’s Den - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης