Ανησυχία για περιβαλλοντική υποβάθμιση του λιμανιού του Βόλου

Ανησυχία για περιβαλλοντική υποβάθμιση του λιμανιού του Βόλου

Έντονη αντίδραση από τον Δήμαρχο για πρακτικές που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία– Δικαστική διερεύνηση για τη διαχείριση των βυθοκορημάτων

Ανησυχία για περιβαλλοντική υποβάθμιση του λιμανιού του Βόλου
Το λιμάνι του Βόλου, ένας από τους σημαντικότερους κόμβους ναυτιλίας και εμπορίου στη Θεσσαλία, βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών περιβαλλοντικών ανησυχιών, καθώς η διαχείριση των βυθοκορημάτων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος σε μια δυναμική τοποθέτηση, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας, καταγγέλλοντας την ανεξέλεγκτη απόρριψη των υλικών αυτών απευθείας στη θάλασσα, χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αξιολόγηση.

Ο Δήμαρχος καταλόγισε ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι ποσότητες των υλικών βυθοκόρησης, τα οποία – όπως κατήγγειλε – απορρίπτονται απευθείας στη θάλασσα, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη περιβαλλοντική αξιολόγηση. «Ποιος αποφάσισε ότι αυτά τα υλικά πρέπει να καταλήξουν ξανά στο θαλάσσιο περιβάλλον; Ποιος έλεγξε την επικινδυνότητα τους; Υπάρχουν επίσημες μελέτες, πορίσματα ή περιβαλλοντικοί έλεγχοι;» αναρωτήθηκε με έμφαση, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από τέτοιες πρακτικές, κάνοντας λόγο για “επιπολαιότητα στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος” και καλώντας ευθέως τον Εισαγγελέα να παρέμβει. «Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τεχνικές αστοχίες. Μιλάμε για ευθεία απειλή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην υγεία των πολιτών και στην εικόνα του Βόλου ως σύγχρονης, βιώσιμης πόλης», υπογράμμισε.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες, να γίνει αποδεκτή η εναπόθεση των βυθοκορημάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) — μια πρακτική που όχι μόνο είναι εξαιρετικά προβληματική από περιβαλλοντικής άποψης, αλλά ενδέχεται και να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του κοινοτικού δικαίου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα για περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των υλικών. Όπως τόνισε, η μόνη αποδεκτή πρακτική είναι η μεταφορά των υλικών βυθοκόρησης σε νόμιμες ειδικές εγκαταστάσεις και όχι αυτά να καταλήγουν στην θάλασσα.

Η δήλωσή του έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος ερωτημάτων προς όλους τους εμπλεκόμενους. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει απευθυνθεί σε επιστήμονες και ότι είναι αποφασισμένος να φέρει το θέμα μέχρι τέλους, υπερασπιζόμενος – όπως είπε – το φυσικό περιβάλλον και τα συμφέροντα των πολιτών του Βόλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες όλα δείχνουν ότι ο Δήμαρχος προτίθεται να επανέλθει με πρόταση που βασίζεται στην πρακτική που ακολούθησε ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας μας για αντίστοιχο έργο βυθοκόρησης. Σε πλήρη αντίθεση με τη διαχείριση στο Βόλο, το λιμάνι του Πειραιά ακολουθεί μια απόλυτα οργανωμένη και νόμιμη διαδικασία για τα βυθοκορήματα. Σύμφωνα με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τα υλικά δεν απορρίπτονται στη θάλασσα, αλλά μεταφέρονται σε ειδικές χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, διασφαλίζοντας μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Εξάντλησαν τον νόμο στους νόμιμους»: Τι υποστηρίζει ο Φιντιρίκος μετά τη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη

Οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το τραγικό τέλος τους στην ίδια τους την πατρίδα

Το Ελιζέ διέψευσε ότι ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για το Κίεβο - Τα βίντεο που προκάλεσαν τις θεωρίες συνωμοσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης