Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών

Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας και το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων -Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στην Ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και της κλασικής παιδείας, εστιάζοντας στη βιωματική διδασκαλία και στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα, καθώς και να επαναφέρει τη συζήτηση για την επανίδρυση των κλασικών Λυκείων.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Τιβέριος και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γραμματέα Επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας κ.
Αντωνίου Ρεγκάκου.
Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών
Μιχάλης Τιβέριος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών


Χαιρετισμό απηύθυναν οι εξής: ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ισίδωρος Κάτσος, η Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Σοφία Παπαϊωάννου. Οι ομιλητές, καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέπτυξαν το θέμα της κλασικής παιδείας, τονίζοντας τη σημασία της βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας και του ρόλου της στην προετοιμασία των νέων για το μέλλον.
Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών
Αντώνης Ρεγκάκος ακαδημαϊκός Γραμματέας Επί των Δημοσιευμάτων


Κλείσιμο
Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Ακαδημαϊκός) αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της κλασικής παιδείας στα σχολεία, ο Mauro Agosto (Pontificia Università Lateranense) παρουσίασε την επιτυχημένη εμπειρία των Κλασικών Λυκείων στην Ιταλία, ενώ ο Steven Hunt (University of Cambridge) και ο Joseph Conlon (Ralston College) αναφέρθηκαν στις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Η Μαρία Ευθυμίου (ΕΚΠΑ) επισήμανε τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας και την επίδρασή της στην ανάπτυξη της δυτικής σκέψης, ενώ ο Γιάννης Καργάκος (Αρσάκεια Σχολεία) αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η Σοφία Γούλα (Ελληνική Αγωγή) παρουσίασε τις βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας στα παιδιά του Δημοτικού, ενώ η Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου

(Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) παρουσίασε προτάσεις για την αναβάθμιση της κλασικής παιδείας σήμερα. Ο Ευάγγελος Αλεξίου (ΑΠΘ) τόνισε τη σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων κειμένων και της σύνδεσης των αρχαίων συγγραφέων με τη σύγχρονη σκέψη. Η Νικολέττα Κοκοσιούλη, φιλόλογος και εκπρόσωπος του Paideia Institute, παρουσίασε τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, επισημαίνοντας τη σημασία της βιωματικής προσέγγισης για την εμπέδωση της γλώσσας στους μαθητές. Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου μίλησε για την κλασική παιδεία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ο Giorgio Filieri από τη Στερνατία, ένα από τα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας, μίλησε για τη διάλεκτο Griko και τη σημασία της διατήρησης αυτής της ζωντανής γλωσσικής κληρονομιάς, η οποία συνδέει τις σύγχρονες ελληνικές κοινότητες με την αρχαία Ελλάδα και την παράδοση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα συγκινητικό δρώμενο από μία ομάδα μαθητών Δημοτικού της Ελληνικής Αγωγής, οι οποίοι τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, παρουσίασαν τη διαχρονία της γλώσσας στους αιώνες μέσα από αρχαία και νέα ελληνικά κείμενα, συνοδευόμενοι από την αρχαία λύρα του Νίκου Ξανθούλη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, με σκοπό να τιμήσει τη διαχρονική αξία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας που έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτισμό και τη σκέψη παγκοσμίως.

Την ημερίδα, η οποία διήρκεσε περίπου 7 ώρες, παρακολούθησε πλήθος κόσμου δια ζώσης, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκπαιδευτηρίων από όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή και από χώρες όπως η Ουρουγουάη και η Κίνα μέσω διαδικτύου, αποδεικνύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Παρουσία Πιερρακάκη η ημερίδα «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» στην Ακαδημία Αθηνών
Ευγενία Μανωλίδου Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών «Ελληνική Αγωγή»


Την ημερίδα συντόνισε η Ευγενία Μανωλίδου και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας «Ευρώπη Ασφαλιστική».
Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης λέει ο Λέκκας - Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες, σεισμός 4,4 ρίχτερ το απόγευμα

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» - Δείτε φωτογραφίες

Ο Τραμπ λέει πως δεν θα απελάσει τον πρίγκιπα Χάρι από τις ΗΠΑ και καρφώνει την Μέγκαν Μαρκλ: Είναι απαίσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης