Πανώλη αιγοπροβάτων: Δύο νέα κρούσματα σε μικρές εκτροφές στη Δυτική Ελλάδα
Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μικρές εκτροφές αιγών στις περιοχές της Γαστούνης και του Δοκιμίου - Θανατώθηκαν συνολικά 14 ζώα
Ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες η δεύτερη φάση της κλινικής εξέτασης και πραγματοποίησης δειγματοληψιών σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις πέντε ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την πανώλη των αιγοπροβάτων στην Δυτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση της μαζικής κλινικής εξέτασης ελέγχθηκαν περίπου 1.700 εκμεταλλεύσεις και 260.000 ζώα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλoακαρνανίας και 685 εκμεταλλεύσεις και 100.000 ζώα στις ζώνες της Ηλείας, ενώ πραγματοποιήθηκε εκ νέου και στοχευμένος επανέλεγχος σε 400 εκτροφές και 60.000 ζώα στις ζώνες προστασίας.
Από τους επανελέγχους προέκυψαν δύο νέα κρούσματα σε μικρές εκτροφές αιγών στις περιοχές της Γαστούνης και του Δοκιμίου, σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρωτογενή κρούσματα. Τα ζώα και των δύο εκτροφών (συνολικά 14 αίγες) θανατώθηκαν και διαχειρίστηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν τις επιτόπιες επισκέψεις για κλινική εξέταση και δειγματοληψίες σε εκτροφές αιγοπροβάτων βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας