Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται κατά 35% - Το όραμα της DEMO για έναν κόσμο με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων.

demo20-5

Sponsored Content

«Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις». Το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη αποτελεί μία υπενθύμιση προς όλους ότι η δημιουργικότητα είναι το «κλειδί» για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Αυτή ακριβώς τη δημιουργικότητα αποφάσισε να αξιοποιήσει στο έπακρο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία, αψηφώντας τον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να φτιάχνει τη δική της άνοιξη, μέσα από την ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων άριστης ποιότητας, προς όφελος πρωτίστως των ασθενών, αλλά και της ίδιας της χώρας, αφού αναδεικνύεται σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο στη βασική έρευνα και ανάπτυξη καινοτομιών προστιθέμενης αξίας. Μέσα από την παραγωγική συνεργασία με το κράτος και με τη συνετή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν ήδη «ξεκλειδώσει» επενδύσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με τον νέο κύκλο προκήρυξης για τα έτη 2024 – 2025 αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ. Έτσι, ενώ σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 72 μονάδες παραγωγής και 27 ερευνητικά κέντρα στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν φτάσει τις 107 μονάδες παραγωγής και τα 41 ερευνητικά κέντρα, αυξάνοντας το αποτύπωμα του κλάδου κατά 35%.

demo00012

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Ο κλάδος, άλλωστε, ήδη συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε ελληνικό φάρμακο το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ. Όσον αφορά στην απασχόληση, εάν υπολογιστούν οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη συνολική διαδικασία παραγωγής φαρμάκου, η επίδραση φθάνει τις 53.000, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται ακόμη 5.500 θέσεις που θα δημιουργηθούν με τις ανωτέρω επενδύσεις.

Ισχυρό είναι το αποτύπωμα του κλάδου και στο εξωτερικό, με το ελληνικό φάρμακο, όπως προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, να αποτελεί το δεύτερο σε σημασία εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εξάλλου, εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ευρώπη και συνολικά σε 85 χώρες, περνώντας από διαρκούς ελέγχους και έχοντας λάβει την αναγνώριση ότι πρόκειται για ποιοτικά, ασφαλή και αποτελεσματικά από δεκάδες οργανισμούς φαρμάκων σε όλο τον κόσμο.

thema_Main20-5

Το δικαίωμα στην υγεία δεν έχει σύνορα
Το δικαίωμα στην υγεία, βέβαια, δεν πρέπει να έχει σύνορα και αυτό ακριβώς είναι που πρεσβεύει η DEMO, μία 100% ελληνική εταιρεία, με πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στον ελληνικό κλάδο φαρμάκου. Το όραμά της, άλλωστε, είναι ένας κόσμος με πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικών δυνατοτήτων.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η DEMO αποτελεί σταθερά τον μεγαλύτερο προμηθευτή των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, βάσει αριθμού τεμαχίων, ενώ εξάγει πάνω από 80% του όγκου παραγωγής σε 86 χώρες. Το 2023 δε, ο μικτός κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 260 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαρκή πορεία ανάπτυξης.

Μία πορεία που «μαρτυρά» και το επενδυτικό της πλάνο που είναι το μεγαλύτερο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και θα συμβάλλει αφενός, στη δημιουργία πάνω από 1.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και αφετέρου, στη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων για την Ελλάδα και την ΕΕ.

demo00013_2

Πρόκειται για ένα πολύπλευρό επενδυτικό πλάνο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα: στην παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης σε Τρίπολη και Κρυονέρι, στην παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη, στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων χημικής προέλευσης σε Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι και στη βιοτεχνολογία στον Άγιο Στέφανο.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία επενδύει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής (Κρυονέρι, Αττική), τη λειτουργία μονάδων παραγωγής α’ υλών και τελικού προϊόντος χημικής προέλευσης (Τρίπολη), Ε&Α για πρώτες ύλες και τελικά φάρμακα χημικής προέλευσης (Θεσσαλονίκη), τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης (Αγ. Στέφανος, Αττική) και τη λειτουργία ΒιοΑκαδημίας, στο πλαίσιο του κέντρου Βιοτεχνολογίας (Κρυονέρι, Αττική).

demo-16

Με τον τρόπο αυτό, η DEMO εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική, όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων. Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της εταιρείας δε, αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης