ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι αιτήσεις του ΔΣΑ κατά των νέων μελών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι αιτήσεις του ΔΣΑ κατά των νέων μελών σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο

ste
Οι δύο αιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με τις οποίες ζητάει την ακύρωση των κοινωνών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες εξελέγησαν πρόσφατα τα μέλη της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ, συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ ζητάει την ακύρωση της εκλογής των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ που έγινε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την πλειοψηφία των 3/5.

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, υπεραμύνθηκαν της βασιμότητας των δυο αιτήσεων ακυρώσεως του Συλλόγου και ζήτησαν να γίνουν δεκτές από το δικαστήριο.

Ο ΔΣΑ υποστήριξε ότι οι δύο εν λόγω Αρχές συγκροτήθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν και προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης.

Κλείσιμο
Ακόμη, ο ΔΣΑ επισήμανε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Από την άλλη πλευρά οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΚΣ) Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου (εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό), Γεωργία Μπουρδάκου (εκπροσώπησε τον υπουργό Δικαιοσύνη) και ο Σταύρος Σπυρόπουλος (εκπροσώπησε τον υπουργό Εσωτερικών), ζήτησαν την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του ΔΣΑ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς η κυρία Νίκα αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης την 30η Ιουνίου 2024.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης χαϊδεύει σκυλάκι, κάνει χειραψία, σκουπίζεται και... ξαναβρίζει το Πρώτο Θέμα - Νέα ανάρτηση στα social media

«Τον σκότωσα γιατί βίασε τη σύντροφό μου» - Προφυλακίστηκε ο 51χρονος για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Σταυρούπολη


Δύο αδέρφια από το ΜΙΤ «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης