Στέλιος Λουκίδης: Κυριαρχούν οι αναπνευστικές παθήσεις εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών συνθηκών

Στέλιος Λουκίδης: Κυριαρχούν οι αναπνευστικές παθήσεις εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών συνθηκών

Η έξαρση των αναπνευστικών παθήσεων, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Τελευταίο παράδειγμα η αφρικανική σκόνη που έπνιξε ολόκληρη την Ελλάδα πιο έντονα από ποτέ και έστειλε στα νοσοκομεία εκατοντάδες συναθρώπους μας, ενώ έκανε δύσκολη την αναπνοή σε χιλιάδες άλλους. Ο διακεκριμένος  καθηγητής πνευμονολογίας και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης (φωτογραφία) γράφει για την ανάγκη κάθε πολίτης να έχει πλέον τον προσωπικό του πνευμονολόγο

loukidis
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Στέλιου Λουκίδη: 

«Όλοι έχουμε πνευμόνια!! Πνευμονολόγο όμως; Mε αυτό το σύνθημα ξεκίνησε η καμπάνια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που σαν στόχο έχει την αναγνώριση της ειδικότητας σε έναν πολύπλευρο τομέα που αφορά πλειάδα παθήσεων που επηρεάζουν το αναπνευστικό μας σύστημα. Οι αναπνευστικές παθήσεις κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια κι έχουν μια μεγάλη επίπτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων.


       Η πανδημία COVID-19 μας έδειξε το πώς μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική κοινωνική και υγειονομική αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων αλλά και κατέδειξε το ρόλο ειδικοτήτων όπως η Πνευμονολογία που σε όλες τις βαθμίδες υγείας έδειξε ότι μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην διαχείριση δύσκολων περιστατικών αλλά και συγχρόνως δύσκολων κοινωνικών καταστάσεων. Οι αλλαγές που βιώνουμε στο περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή θα αποτυπώσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα -αν και έχουν ήδη αποτυπώσει- την επίδραση που θα έχουν στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είτε σε αυτά που προϋπάρχουν είτε σε αυτά που θα δημιουργηθούν εξαιτίας των περιβαντολλογικών συνθηκών. Αν ο καθένας μας ερωτηθεί για το εύρος των παθήσεων με το οποίο ο Πνευμονολόγος σήμερα έρχεται σε επαφή στη καθημερινή κλινική πράξη θα κατανοήσει όχι μόνο την ευρύτητα αλλά και την πολυπλοκότητα αυτών.
   
       Μιλάμε για παθήσεις που έχουν μια σημαντική επίπτωση στον υγειονομικό χάρτη όπως είναι η διάγνωση, σταδιοποίηση και ουσιαστικά θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι χρόνιες αποφρακτικές παθήσεις όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, η ομάδα των διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών όπου φαίνεται ότι ο ρόλος της ειδικότητας μας είναι κομβικός μια και έχει αναγνωριστεί το τελευταία χρόνια η παρουσία τους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που περιμέναμε, το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο μια πραγματικά απειλητική νόσος που επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων, ο κομβικός ρόλος της ειδικότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η επαφή με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η συμβουλευτική και διαχειριστική προσέγγιση στον εμβολιασμό, καθώς και μια πλειάδα άλλων παθήσεων που απασχολούν άλλες ειδικότητες όπου ο Πνευμονολόγος έχει κομβικό ρόλο στη συνεργασία και διαχείρισή τους μια και ο πνεύμονας αποτελεί όργανο στόχο πολλών συστηματικών παθήσεων.

        Η καμπάνια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δεν είναι μια διαφήμιση της ειδικότητας, είναι μια πρόκληση προς τον πληθυσμό να αναγνωρίσει την επίδραση των αναπνευστικών παθήσεων στην καθημερινότητα και μέσω αυτής της αναγνώρισης να προσδώσει στον Πνευμονολόγο τον ακριβή ρολό που πρέπει να έχει. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος; Είναι ο κεντρικός ρόλος στη διαχείριση των αναπνευστικών παθήσεων. Έτσι λοιπόν αν συλλογιστούμε ότι όλοι μας έχουμε πνευμόνια και μέσω αυτών κάνουμε τη λειτουργία της αναπνοής μας, ουσιαστικά θα καταλάβουμε και την αξία του ατόμου εκείνου που με την επιστημονική του γνώση θα μπορεί να φέρει διαχειριστικά και θεραπευτικά τα θετικά αποτελέσματα. Άρα ας αποκτήσουμε το δικό μας Πνευμονολόγο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτή τη μεγάλη ομάδα νοσημάτων που επηρεάζει και θα επηρεάζει την καθημερινότητά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης