ΣτΕ: Θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του πλαφόν κέρδους στο βρεφικό γάλα

ΣτΕ: Θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του πλαφόν κέρδους στο βρεφικό γάλα

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος υποστηρίζει ότι το πλαφόν είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

vrefiko_gala
Για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του πλαφόν που τέθηκε στο περιθώριο κέρδους (πλαφόν) των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος» που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, όπως είναι Nestle, Nymil, Nutrition, Γιώτης, κ.λπ.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το πλαφόν που επιβλήθηκε στην κατηγορία αυτή των παιδικών προϊόντων, είναι αντίθετη σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων (π.χ. επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, ελεύθερο ανταγωνισμό, αρχή ισότητας, νόθευση ελεύθερου ανταγωνισμού κ.λπ.) και οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης. Ακόμη υποστηρίζει ότι το πλαφόν είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού κόστους προκειμένου να εφαρμοστεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση θέτει περιορισμό στο λειτουργικό κόστος, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η τεχνητή διόγκωσή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης στην κατηγορία αυτή προϊόντων βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Παπαδαντωνάκης: «Δεν είμαι ήρωας, δεν φοβάμαι, κι ας έφαγα μαχαιριές»

Σκοτ Ντίσικ: Tρόμαξε μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic και ζήτησε βοήθεια

Καιρός - Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη - Πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης