Πρωτοδικείο Μεσολογγίου: Χιλιάδες κάτοικοι στη διαμαρτυρία – Προγραμματίζουν παράσταση στη Βουλή

Πρωτοδικείο Μεσολογγίου: Χιλιάδες κάτοικοι στη διαμαρτυρία – Προγραμματίζουν παράσταση στη Βουλή

Για κατάφωρη αδικία έκανε λόγο ο δήμαρχος του Μεσολογγίου – Η Αιτωλοακαρνανία είναι η μόνη εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα όπου το κεντρικό πρωτοδικείο δεν προβλέπεται να παραμείνει στην πρωτεύουσα, με τους φορείς να μιλούν για «θεσμική εκτροπή»

mesologgi_poreia5
Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Μεσολόγγι κατά της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου της πόλης, όπως προβλέπει η διαβούλευση για τον νέο δικαστικό χάρτη του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του νέου γύρου των κινητοποιήσεων των κατοίκων της πόλης, που σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα παράσταση διαμαρτυρίας και στη Βουλή.

Χιλιάδες πολίτες έδωσαν το «παρών» έξω από το δικαστικό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και αποκλεισμός της ιστορικής Πύλης.

Το Μεσολόγγι, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της Ελλάδας, προβλέπεται να διατηρηθεί ως «παράλληλη έδρα». Αντίθετα, ως κεντρικό πρωτοδικείο, ορίζεται αυτό του Αγρινίου και μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που προκαλεί την έντονη οργή των κατοίκων, που μιλούν για «θεσμική εκτροπή». 

mesologgi_poreia4
Κλείσιμο


«Αποκατάσταση της αδικίας»

Την αποκατάσταση της αδικίας, που σχεδιάζεται για μια ακόμη φορά κατά της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας, ζήτησε ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης επανέλαβε τη θέση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που ζητά να μην υπάρξει καμία συρρίκνωση στους δικαστικούς σχηματισμούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Την πάγια θέση τους για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεντρικό Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι διατύπωσαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Χρήστος Παΐσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Άννυ Σταματοπούλου.

Πηγές του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου εξηγούν ότι τα δύο Πρωτοδικεία, Μεσολογγίου και Αγρινίου, καλύπτουν περιοχές περίπου ίσης έκτασης και αντίστοιχου πληθυσμού, την ώρα που το Μεσολόγγι, μέσω της απευθείας σύνδεσής του με την Ιόνια Οδό, είναι πιο εύκολα προσβάσιμο και στο κέντρο του μεγαλύτερου νομού της χώρας, με ιδιαίτερη γεωμορφολογία. 

xartis_mes
Τα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου και Αγρινίου καλύπτουν περιοχές περίπου ίσης έκτασης και αντίστοιχου πληθυσμού


Στη διαμαρτυρία μετείχαν, πλην του δημάρχου Μεσολογγίου, και οι δήμαρχοι Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, περιοχές δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας και εκπρόσωποι της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.


mesologgi_poreia


Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή

Η συγκέντρωση ήταν η πρώτη, στο πλαίσιο του νέου γύρου κινητοποιήσεων κατά της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου, που είναι και ένα από τα παλαιότερα, από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. 

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με τους φορείς να προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις επιτροπές και την ολομέλεια.

mesologgi_poreia3
mesologgi_poreia2
mesologgi_poreia1




Ειδήσεις σήμερα:

Ο. Τζ. Σίμπσον: Μόνο με Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας μπορούσαν να τον δουν πριν πεθάνει οικογένεια, φίλοι και γιατροί

Τουρκία: Η παρουσία της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» στον Βόσπορο «ερέθισε» τους Τούρκους στα social media

Παναγία των Παρισίων: Πέντε χρόνια από την πυρκαγιά - Δείτε πόσο έχει προχωρήσει η αποκατάσταση (βίντεο)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης