Ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα - Δείτε γραφήματα
Συμπληρώθηκαν εννέα συνεχόμενοι μήνες με αποκλίσεις προς τα πάνω στις θερμοκρασίες στη χώρα μας
Ο πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στην κεντρική και νότια Ελλάδα ήταν ο φετινός σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με την μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιώντου μήνα που πέρασε να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Μάρτιος σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης). Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 2.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +1.6 °C.
Στη βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε ο 9ος συνεχόμενος μήνας (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 4 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα συμπληρώθηκαν, επίσης εννέα συνεχόμενοι μήνες (από τον Ιούλιο 2023) που υπήρξαν θετικές αποκλίσεις (με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της Βόρειας Ελλάδας).
Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Στο επόμενο γράφημα παρουσιάζεται η κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για την Κρήτη ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Μάρτιος μετά το 2018, και για τη βόρεια και δυτική Ελλάδα ήταν ο τρίτος πιο θερμός Μάρτιος.
Κλείσιμο
Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8 °C, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν το Δίον με 27 ημέρες, και η Νάουσα, η Πάτρα και ο Βόλος με 25 ημέρες.
Δείτε το γράφημα στο οποίο εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.
Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να κοιτάξουμε τον κόσμο εκεί γύρω στο 2050, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπαμε έναν πλανήτη αγνώριστο, αλλά έναν κόσμο που θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Πώς μπορεί μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πείραμα ή μια πρώτη γνωριμία με την φύση να αλλάξει τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο; Περισσότερα από εννέα χρόνια, το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» της Stoiximan δίνει σε παιδιά από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνουν βιωματικά τους ορίζοντες τους.
Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μάς κάνουν συχνά να μεταθέτουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Η νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής μάς θυμίζει γιατί αξίζει να εστιάσουμε ξανά σε εμάς και την υγεία μας