Aξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ποινές σε όποιους την «μπλοκάρουν»

Μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή σε όποιον παρεμποδίσει την αξιολόγηση

ekpaifeutikoi

Ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια καθώς και χρηματικό πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όποιον εισέρχεται σε χώρους Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου και διαταράσσει τη λειτουργία του με οποιονδήποτε τρόπο. Η παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με φωνασκίες, ύβρεις, απειλές και πρόκληση θορύβου θα επιφέρει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, «η παρεμπόδιση της διαδικασίας αξιολόγησης σε κάθε στάδιο αυτής επιφέρει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, προκειμένου να παρέχεται ακώλυτα/ανεμπόδιστα η παροχή δημόσιας υπηρεσίας».
Επίσης, εγκύκλιο για τον τρόπο αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ)-Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των σχολικών μονάδων, των ΚΕΔΑΣΥ και των ΣΔΕΥ (ΕΔΥ) εξέδωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το Άρθρο 33 του νέου νόμου 5090/2024, τις διατάξεις του οποίου επικαλείται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ισχύουν τα ακόλουθα:
Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:
«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

Κλείσιμο
arthro-33


5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.» Διαβάστε τον νόμο 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α/23-02-2024)».

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικών μονάδων, ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ (ΕΔΥ)

Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ)-Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των σχολικών μονάδων, των ΚΕΔΑΣΥ και των ΣΔΕΥ (ΕΔΥ) βασίζεται σε κλίμακα τεσσάρων βαθμών, με τη διαβάθμιση να κυμαίνεται από «εξαιρετικό», σε «πολύ καλό», σε «ικανοποιητικό» ή σε «μη ικανοποιητικό».

Τα πεδία, που εξετάζονται είναι το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του υπό αξιολόγηση ατόμου καθώς και το παιδαγωγικό κλίμα και η διαχείριση της τάξης των εκπαιδευτικών.
Τονίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 (Α΄136), η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση.

Η παράλειψη στελέχους της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠΕΒΠ να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί, σε επιβαλλόμενη ή απλώς προβλεπόμενη από τον νόμο άσκηση αρμοδιότητας ή σε οποιοδήποτε στάδιο της αξιολογικής διαδικασίας στελέχους της εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ν.π.δ.δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός.

Εάν ο εκπαιδευτικός δεν συμμορφωθεί στην ανωτέρω υποχρέωση, είναι δυνατόν να του επιβληθεί αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης του.

Τέλος, τα στελέχη εκπαίδευσης, το οποία αρνούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής ή την παρακωλύουν με την εν γένει στάση τους, αντικαθίστανται και αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους για τα επόμενα οκτώ έτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπρόσωπος ο καιρός το τριήμερο της 25ης Μαρτίου - Πού αναμένονται βροχές

Περιπλέκεται το θρίλερ με τον θάνατο του συντρόφου της Σαμπαλένκα: Δεν ήμασταν πια μαζί, αποκάλυψε η τενίστρια

Η Μπιάνκα Σενσόρι «ξέχασε» ξανά να βάλει σουτιέν σε έξοδο στο Λος Άντζελες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης