Sotheby’s και Engel & Volkers «χτυπάνε» την τιμή στο πιο ακριβό ακίνητο της Αθήνας, στην Ακρόπολη

Sotheby’s και Engel & Volkers «χτυπάνε» την τιμή στο πιο ακριβό ακίνητο της Αθήνας, στην Ακρόπολη

Τον περασμένο Μάιο πωλούνταν €55 εκατ. και σήμερα €45 εκατ. - Η ιστορία του κτιρίου που διαμόρφωσε ο Γ. Τζιβέλης και τώρα ανήκει στον σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
athens-arthrou
Εάν σήμερα απέναντι από το μοναδικό ακίνητο στη γωνία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την οδό Μακρυγιάννη βρισκόταν ο Γιάννης Τζιβέλης και παρακολουθούσε τον αφανή πόλεμο εκατομμυρίων για την πώλησή του θα κουνούσε σκεπτικός το κεφάλι του, αναλογιζόμενος την ιστορική διαδρομή του από τότε που εκείνος το πήρε στα χέρια του, τον... άλλο ποταμό εκατομμυρίων για τη ριζική ανακαίνιση και αναδιαμόρφωσή του μέχρι που το έχασε.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στον πόλεμο μεταξύ των μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων στο φόντο της αναζήτησης του κατάλληλου αγοραστή. Ενας πόλεμος που έχει και πολυεθνικά χαρακτηριστικά και ο οποίος, προφανώς ελλείψει εκείνων των επενδυτών που θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν την αρχική τιμή, οδήγησε σε πτώση της έως και κατά 10 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες. Και μιλάμε για πολυεθνικό πόλεμο καθώς σε αυτόν εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους μεσιτικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Η Sotheby’s International Realty που ιδρύθηκε το 1976 από τους ιδιοκτήτες του φημισμένου οίκου δημοπρασιών έργων τέχνης Sotheby’s και αποτελεί τον leader του κλάδου διεθνώς με 1.115 γραφεία σε 84 χώρες και global sales volume (παγκόσμιο όγκο πωλήσεων) 143 δισ. δολάρια το 2023. Και η γερμανική Engel & Völkers, που ιδρύθηκε έναν χρόνο μετά, το 1977, και σήμερα είναι ένας πανίσχυρος όμιλος στην αγορά ακινήτων με πάνω από 1.000 γραφεία σε περισσότερες από 30 χώρες.

ktirio-akropoli-2


Το ιστορικό των τιμών

Στις 7 Μαΐου 2023 το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε το πωλητήριο στο ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας, αν όχι ολόκληρης της Ελλάδας, από το φημισμένο μεσιτικό γραφείο Sotheby’s International Realty. Η τιμή του «Majestic Athens», όπως το ονόμασε, ήταν στα 60.439.560 δολάρια ή 55 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια περίοδος όπου η τιμή του εκπληκτικού αυτού ακινήτου δινόταν μόνο κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων (price upon request).

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, η επίσης διεθνής και μεγάλη εταιρεία συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers το εμφάνισε και στις δικές της λίστες ως το ακριβότερο φυσικά ακίνητο στην Ελλάδα με τιμή 50 εκατ. ευρώ. Στην τιμή αυτή, όπως αναφέρεται, πέραν του κτιρίου, περιλαμβάνεται και γειτονικό οικόπεδο 1.004 δομήσιμων τ.μ., κατάλληλο για τη διαμόρφωσή του ως πάρκινγκ.

Η «απάντηση» από πλευράς της Sotheby’s International Realty δεν άργησε να έρθει. Μόλις λίγες μέρες μετά, επανεμφανίστηκε στη δική της ιστοσελίδα το «Majestic Athens» ως «νέα» αγγελία, με την τιμή τώρα στα 48 εκατ. ευρώ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Engel & Völkers «προσάρμοσε» και τη δική της αγγελία στην ίδια τιμή, τα 48 εκατ. ευρώ. Ετσι, η τιμή του ακινήτου έχει μειωθεί κατά 7 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες. Ωστόσο, εάν κανείς αναζητήσει το ίδιο ακίνητο από την κεντρική βάση δεδομένων της αμερικανικής Sotheby’s International Realty, προσφέρεται πλέον στα 49.450.549 δολάρια ή 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε τιμή χαμηλότερη κατά 10.989.011 δολάρια ή 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πέρυσι τον Μάιο. Από το περασμένο Σάββατο όμως και στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Sotheby’s International Realty υπήρξε αναπροσαρμογή της τιμής αυτή τη φορά προς τα πάνω και συγκεκριμένα στα 52.173.913 δολάρια ή 48.000.000 ευρώ.



ktirio-akropoli
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 η Engel & Völkers εμφάνισε το ακίνητο και στις δικές της λίστες με τιμή €50 εκατ.
athens
Η «απάντηση» από πλευράς της Sotheby’s International Realty δεν άργησε να έρθει. Μόλις λίγες μέρες μετά, επανεμφανίστηκε στη δική της ιστοσελίδα το «Majestic Athens» ως «νέα» αγγελία με την τιμή τώρα €48 εκατ.
Engel--Volkers
Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Engel & Völkers «προσάρμοσε» και τη δική της αγγελία στην ίδια τιμή, τα €48 εκατ.
Κλείσιμο


Η περιγραφή της Sotheby’s

Και τα δύο μεγάλα μεσιτικά γραφεία περιγράφουν με διθυραμβικές αναφορές το εν λόγω ακίνητο, που χαρακτηρίζεται «ακίνητο-ορόσημο» από τη Sotheby’s International Realty: «Το Majestic βρίσκεται σε έναν από τους πιο εμβληματικούς δρόμους της Αθήνας. Με εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα και την Ακρόπολη, καθώς και κοντά σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και μνημεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά για την «αξιοζήλευτη τοποθεσία του». Προχωρώντας σε λεπτομερή περιγραφή, γίνεται λόγος για ένα «εντυπωσιακό γωνιακό κτίριο μοναδικό στο είδος του, με πέντε συνολικά ορόφους» - και ειδικότερα:

- Το ισόγειο αποτελείται από δύο επαγγελματικά ακίνητα 146 τ.μ. και 114 τ.μ. το καθένα, με δική του άμεση πρόσβαση στο υπόγειο, καθώς και ένα διαμέρισμα 40 τ.μ.

- Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τέσσερα διαμερίσματα από 45 έως 115 τ.μ., ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος περιλαμβάνουν από δύο διαμερίσματα, το καθένα εμβαδού από 160 έως 175 τ.μ.

- Στον τέταρτο όροφο υπάρχει ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 279 τ.μ., ενώ στον πέμπτο ένα διαμέρισμα παρόμοιου μεγέθους με άμεση πρόσβαση στο roof garden.

«Οι εσωτερικοί χώροι προσδίδουν μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας με τη χρήση μαρμάρου και ξύλου σε όλη την ιδιοκτησία. Η μεγάλη σκάλα με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, το μασίφ ξύλο και το σιδερένιο κιγκλίδωμα είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο κέντρο αυτού του πολυτελούς κτιρίου», τονίζεται. Οσο για το roof garden, χαρακτηρίζεται ως «μια όαση στο κέντρο της πόλης και ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσει κανείς απολαμβάνοντας θέα 180 μοιρών στην Αθήνα, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι τη θάλασσα».

skala
Η μεγάλη σκάλα με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, το μασίφ ξύλο και το σιδερένιο κιγκλίδωμα είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο κέντρο αυτού του πολυτελούς κτιρίου»
akropoli-ktirio
«Οι εσωτερικοί χώροι προσδίδουν μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας με τη χρήση μαρμάρου και ξύλου σε όλη την ιδιοκτησία.


Ακόμη, καθώς επισημαίνεται ότι το ακίνητο είναι «περιτριγυρισμένο από υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το θέατρο του Ηρώδου Αττικού», προτείνεται στον επόμενο ιδιοκτήτη του να «αγκαλιάσει την αίσθηση ότι χάνεται στο χρόνο και την Ιστορία». Δεδομένης της θέσης και του μεγέθους του, το «Majestic» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «symbolic private mansion, γκαλερί τέχνης ή και private members club», ανάλογα με τα γούστα και τις βλέψεις των υποψήφιων επενδυτών.

Η Engel & Völkers, από την πλευρά της, καλεί τους πελάτες της να αποκτήσουν ένα ακίνητο «που προορίζεται να γίνει κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία», κάνοντας λόγο για ένα εντυπωσιακό γωνιακό κτίριο 2.450 τ.μ. που στέκεται μπροστά από το πιο πολυσυζητημένο μνημείο του κόσμου, την Ακρόπολη.

«Απολαύστε την ανεμπόδιστη θέα του Παρθενώνα από το ισόγειο, μια εμπειρία που εξελίσσεται καθώς ανεβαίνετε, φέρνοντάς σας πιο κοντά στον Δία και τη Θεά Αθηνά. Αυτό το Μέγαρο, που στέκεται περήφανα σε επτά επίπεδα, κοσμεί τον κορυφαίο πεζόδρομο της Αθήνας, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου», τονίζεται. Επειτα και εκείνη προχωρά σε αναλυτική περιγραφή των χώρων, αναφέροντας ότι «το ακίνητο αποτελείται από δύο ισόγεια εμπορικά καταστήματα ανυπολόγιστης αξίας, που συνδέονται μέσω ενός υπογείου, όπου σώζονται ρωμαϊκά ψηφιδωτά και αρχαία ελληνικά ερείπια, τα οποία εκτίθενται κάτω από προστατευτικά γυάλινα πατώματα. Διασχίζοντας μια αρχοντική είσοδο και πατώντας σε πολυτελή μαρμάρινα δάπεδα, μπαίνει κανείς στον οικιστικό χώρο του ακινήτου.

Από τον πρώτο έως τον πέμπτο όροφο, εννέα προσεγμένα διαμερίσματα, διακοσμημένα με μάρμαρο και ξύλο, ξεδιπλώνονται - το καθένα προσφέροντας την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης». Ως το αποκορύφωμα αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, όπως αναφέρεται, χαρακτηρίζεται ο τελευταίος όροφος και το roof garden «που προσφέρει μια συνάντηση στο ύψος του ματιού με τον Παρθενώνα και μια αίσθηση γειτονιάς με το Θεάτρο του Διονύσου και το Ηρώδειο».

Και η περιγραφή συνεχίζεται για τη θέα που «εκτείνεται στις γοητευτικές στέγες της Πλάκας, στους εμβληματικούς λόφους του Λυκαβηττού και του Φιλοπάππου, στον απέραντο Εθνικό Κήπο και στη γαλάζια έκταση της θάλασσας». Οσο για τις πιθανές χρήσεις του, επισημαίνεται ότι «αυτή η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να διαμορφώσει τη δική της ιστορία ως σημείο συνάντησης για παγκόσμιες προσωπικότητες, ένα αναζωογονητικό καταφύγιο ή ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια λέσχη μελών, μια γκαλερί ή ένα μουσείο». Στην «επικαιροποιημένη» δε αγγελία της Engel & Völkers εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η αναφορά ότι «το κτίριο προσφέρεται με γειτονικό οικόπεδο 1.004 δομήσιμων τ.μ. κατάλληλο για τη διαμόρφωσή του ως πάρκινγκ», καθώς και ότι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης βρίσκεται υπό έκδοση.

Ασφαλώς είναι συνήθης πρακτική τέτοια μοναδικά και πανάκριβα ακίνητα να λανσάρονται όχι μόνο από ένα, αλλά από δύο ή και τρία μεγάλα μεσιτικά γραφεία καθώς, όπως είναι αυτονόητο, απευθύνονται σε συγκεκριμένο target group και η εξεύρεση αγοραστή πρόθυμου να δώσει κάποιες... δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, η μάχη για το εμβληματικό αυτό κτίριο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ίσως δεν έχει προηγούμενο…

Η ιστορία του ακινήτου

Στη θέση του ακινήτου για το οποίο τώρα ανταγωνίζονται τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία κατά το παρελθόν υπήρχε μια νεοκλασική κατοικία, που το 1963 ουσιαστικά αναδομήθηκε προκειμένου να αποκτήσει μοντέρνο, για την εποχή, στυλ. Το 1979, ο Γιάννης Τζιβέλης, ένας από τους μετέπειτα ισχυρότερους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, το αγόρασε από τους τότε ιδιοκτήτες του, που ήταν Ελληνες ομογενείς, αντί 1 εκατ. δολαρίων - ποσό σημαντικό εκείνη την περίοδο για ένα από τα πολλά ακίνητα σε χρόνια που η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν δρόμος κανονικής κυκλοφορίας και όχι ο πιο ακριβοθώρητος πεζόδρομος της Αθήνας. Ωστόσο, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας πόνταρε στο μέλλον, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, είχε την ικανότητα να διαβλέψει. Ετσι, το «ξέχασε» μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να προχωρήσει στην κατάλληλη αξιοποίησή του.

Πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες και το 2005 αποφάσισε να γκρεμίσει το «μοντέρνο» κτίριο και να ανεγείρει ένα νεοκλασικό όπως ήταν αρχικά, προσδίδοντάς του την παλιά του αίγλη, αλλά με σύγχρονα υλικά και πολυτελή κατασκευή, σε μια εποχή πλέον όπου η περιοχή είχε αναβαθμιστεί και το όλο εγχείρημα θα εκτόξευε την αξία του ακινήτου.

tzivelis
Ο Γιάννης Τζιβέλης αγόρασε το 1979 το ακίνητο από Ελληνες ομογενείς αντί 1 εκατ. δολαρίων


Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια και περί τα 8,5 εκατ. ευρώ μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή μορφή του, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ετσι «έδεσε» κυριαρχώντας με τη μοναδική αισθητική του στο δημοφιλέστερο τουριστικά σημείο της Αθήνας, με πιάτο την Ακρόπολη. Κατά τις εργασίες μάλιστα ανακαλύφθηκαν μωσαϊκά του 200 μ.Χ. πάνω από τα οποία έχει τοποθετηθεί ειδικό διάφανο πάτωμα, αποτελώντας, κατά κάποιον τρόπο, έκθεση για λογαριασμό του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Οι γούνες, οι μετοχές και ο Ντε Κίρικο

Στις προθέσεις του Γιάννη Τζιβέλη ήταν τα καταστήματα του ισογείου και τα διαμερίσματα στους ορόφους να νοικιαστούν, αλλά με μια εξαίρεση: το ρετιρέ με την «απόλυτη θέα» προς τον Ιερό Βράχο θα το κρατούσε για τον ίδιο. Υπήρχε γι’ αυτό μια βαθύτερη αιτία, με τη δική της ιστορία...

Με αφετηρία τη Σιάτιστα Κοζάνης, ανήκε στους πολλούς Ελληνες που ξενιτεύτηκαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους μακριά από την «καταχνιά» της τότε ελληνικής πραγματικότητας. Δεύτερη πατρίδα του έγινε η Ιταλία, όπου από τη δεκαετία του ’70 έκανε χρυσές δουλειές με το εμπόριο γουναρικών και εμβέλεια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Παράλληλα, επί χρόνια προχώρησε σε διορατικές και προσοδοφόρες τοποθετήσεις σε ξένα χρηματιστήρια και από τις αρχές των 90s και στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και την περίοδο 1996-1998 ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ απέκτησε σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε ομίλους όπως οι Attica Συμμετοχών, Blue Star, Μινωικές Γραμμές, Ευρωπαϊκή Πίστη, Hellas Can κ.ά. Στη μεγάλη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 ήταν από τους λίγους «διασωθέντες», καθώς περιόρισε τις τοποθετήσεις του, κλείνοντας τα αυτιά του στις Σειρήνες του εύκολου κέρδους. Επανήλθε δυναμικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περίπου δύο χρόνια μετά την κατάρρευση διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο περί το 2007 φημολογείτο ότι ήταν αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επεκτάθηκε στο real estate μέσω της εταιρείας του Mitica Properties, χτίζοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με κορωνίδα αυτό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ενας από τους βασικούς λόγους, πέραν των επενδυτικών, που αποφάσισε να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο συνδέεται με τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Από την ιταλική περίοδο της ζωής του είχε μαγευτεί από το διαμέρισμα του εμβληματικού ζωγράφου, γλύπτη και συγγραφέα στην Piazza di Spagna της Ρώμης. Ο Γ. Τζιβέλης, λοιπόν, οραματίστηκε να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο «αέτωμα» στη σκιά της Ακρόπολης. Γι’ αυτό και το ρετιρέ διαμορφώθηκε με μοναδικό στυλ, καθώς ήταν κλεισμένο για τον ίδιο.

Από το «σφυρί» στον σεΐχη

Στη συνέχεια όμως εισήλθε στο σκηνικό το ακατανίκητο παιχνίδι της μοίρας που έφερε την ανατροπή. Ο ευρηματικός επιχειρηματίας πραγμάτωσε μεν το όραμά του, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να το κατακτήσει, καθώς δεν κατοίκησε ούτε για μια μέρα στο εκπληκτικό ρετιρέ. Ενα τεράστιο δάνειο 250 εκατ. ευρώ που πήρε από την Alpha Bank λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στάθηκε η αιτία της κατάρρευσης όχι μόνο του οράματος, αλλά όλου του επιχειρηματικού οικοδομήματος που με τόσο κόπο είχε στήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Λίγο αργότερα όμως ξεκίνησε το... αρνητικό φεγγάρι, με την τράπεζα να ζητά πρόσθετες εγγυήσεις και τελικά με το σύνολο του χαρτοφυλακίου του να δεσμεύεται. Το 2017 έγιναν εξωχρηματιστηριακές εκποιήσεις των μετοχικών του πακέτων. Ακολούθησε το «σφυρί» για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του, με πρώτο και καλύτερο το «Majestic» της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 21 Ιουνίου 2017, με συνολική τιμή εκκίνησης 20 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν άγονος.

Ο δεύτερος, έναν μήνα αργότερα, και αφού υπήρξαν διάφορες εμπλοκές, έγινε με διπλάσια τιμή εκκίνησης στα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Επειτα από μια μακρά περίοδο «σιωπής» αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 8 οριζόντιες ιδιοκτησίες του ακινήτου, με προγραμματισμό για τις 31 Ιουλίου 2019 και συνολική τιμή εκκίνησης 4,9 εκατ. ευρώ.

Το «σφυρί» όμως και πάλι δεν χτύπησε καθώς υπήρξε αναστολή. Λίγο αργότερα, περί τα τέλη Αυγούστου 2019, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της συσταθείσας τον Ιούλιο του 2019 Druzy Α.Ε., συμφερόντων του Αραβα κροίσου Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΑΕ, με τίμημα που οι ίδιες πληροφορίες προσδιόριζαν στα μόλις 6,5 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική αξία του ξεπερνούσε τα 7,3 εκατ. ευρώ.

zagied-al
Το 2019 το ακίνητο έπειτα από πλειστηριασμό κατέληξε στον Αραβα κροίσο Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν αντί 6,5 εκατ. ευρώ


Αυτή ήταν η πρώτη επενδυτική κίνηση του Αραβα κροίσου στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν η εξαγορά του παλιού ξενοδοχείου «Club Ermioni» στο Πόρτο Χέλι, που αναπτύσσεται σε έκταση 220 στρεμμάτων, με στόχο τη μεταμόρφωσή του στο υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο «Scarlet Beach Hotel», ένα project ύψους 203 εκατ. ευρώ ενταγμένο στις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και η απόκτηση ελαιώνων στην Ερμιόνη και τη Μεσσηνία, καθώς και μονάδας τυποποίησης στην Ηλεία, μέσω της οποίας ήδη παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Ο δισεκατομμυριούχος Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν είναι επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Royal Group UAE, ενώ μεταξύ πολλών άλλων διαθέτει και το «Mayrah», ένα mega yacht 125 μέτρων. Φέρεται να σχεδιάζει και άλλες κινήσεις στην Ελλάδα, όπως στον τομέα της ενέργειας. Αλλωστε, στους καταστατικούς σκοπούς της Druzy Α.Ε., της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Ρουμπάτης και διευθύνουσα σύμβουλος η σύζυγός του Μαρία Σάββα περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα: από την αγορά, εκμίσθωση, εκμετάλλευση και πώληση πάσης φύσης ακινήτων στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, την κατασκευή και εκμετάλλευση τουριστικών μονάδων, εμπορικών κέντρων, ξενώνων, αλλά και χώρων στάθμευσης μέχρι πάσης φύσεως κτηματικές συναλλαγές και μεσιτείες, απόκτηση εταιρικών μεριδίων, αντιπροσώπευση εμπορικών, βιομηχανικών και κατασκευαστικών οίκων και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Πρόσφατα μάλιστα, με απόφαση της έκτακτης αυτόκλητης γενικής συνέλευσης της Druzy στις 4 Μαρτίου 2024, έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 387.590 ευρώ, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 21.708.000 ευρώ.

Στις 22 Ιουλίου 2019 ιδρύθηκε μία ακόμη εταιρεία, η Avala ΕΑΑΔΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις), με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 16 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς τη διοίκησή της ανέλαβαν μέλη της οικογένειας Τζιβέλη. Στις αρχές του 2024 η Avala συγχωνεύθηκε διά απορροφήσεως από τη Mitica Properties με διαχειριστή τον Γιάννη Τζιβέλη.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για τον βιασμό της 12χρονης: Η ανατομία της εισαγγελικής πρότασης που προκαλεί αντιδράσεις

Εκλογές στη Ρωσία: Πούτιν έως το 2030 - Διεθνείς αντιδράσεις

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν - «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης