Τσικνοπέμπτη: «Πήραν φωτιά» οι ψησταριές, τσικνίζουν και στη Βαρβάκειο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τσικνοπέμπτη: «Πήραν φωτιά» οι ψησταριές, τσικνίζουν και στη Βαρβάκειο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Μουσική και μυρωδιές πλημμυρίζουν και την πλατεία Μοναστηρακίου - «Θα ψήσουμε περίπου 1,5 τόνο κρέας» λέει ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Γλυφάδα

tsiknopempti-arthrou
Το αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό, από νωρίς το πρωί, οι ψήστες τηρούν την παράδοση της Τσικνοπέμπτης και βάζουν τα κρέατα στη σούβλα.

Μουσική, μυρωδιές και αποκριάτικη παράδοση πλημμυρίζουν και την πλατεία Μοναστηρακίου και τους γύρω δρόμους. Σουβλάκι, κοκορέτσι, αρνί και κοντοσούβλι σήμερα έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα στη Βαρβάκειο έχουν σχηματιστεί ουρές από κόσμο που περιμένει να συμμετάσχει στο μεγάλο φαγοπότι.

Δείτε φωτογραφίες:

varvakeios-1
varvakeios-3
varvakeios-4
varvakeios-5
varvakeios-2
varvakeios-6


Κλείσιμο
Τα τηλέφωνα στα ψητοπωλεία έχουν πάρει «φωτιά», ενώ οι ιδιοκτήτες προσπαθούν έχουν φτιάξει το πλάνο της ημέρας ούτως ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι και να αποφευχθούν τα προβλήματα. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cznb4mi9t2eh)


«Έχουμε λάβει κοκορέτσι, κοντοσούβλι, έχουμε βάλει φωτιά και θα βάλουμε και το αντικρυστό τώρα. Σήμερα θα ψήσουμε περίπου 1,5 τόνο κρέας, περιμένουμε πολύ κόσμο, και ο κόσμος θα ανανεωθεί περίπου 4 φορές», ανέφερε το πρωί ο κ. Γιώργος Καπνάκης, ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην Γλυφάδα.

«Φέτος είναι περισσότερες οι κρατήσεις. Φεύγει περισσότερο το αρνί και το κοκορέτσι. Σήμερα είναι πιο… παραδοσιακός ο κόσμος, αυτά επιλέγει. Βγαίνει περίπου 25 ευρώ το άτομο αν κάποιος έρθει στον χώρο μας, στα 18 ευρώ η παραγγελια για έξω. Είναι ακριβότερα γιατί πήραμε τα παϊδάκια 11 ευρώ το κιλό. έχουμε και μενού vegan», συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-czn8tmf28dnl)


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-czn74dkhjqf5)

Τσικνίζουν και στον Πειραιά

Πρωτοβουλία για την Τσικνοπέμπτη πήρε και ο Δήμος Πειραιά με τις ψησταριές να στήνονται στο λιμάνι, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.


Δείτε εικόνες:

tsiknopempti_peiraias___2_
tsiknopempti_peiraias___3_
tsiknopempti_peiraias___4_
tsiknopempti_peiraias___5_
tsiknopempti_peiraias___6_
tsiknopempti_peiraias___1_


Αναπαράσταση του εθίμου των κορδελατών της Νάξου στην Ερμού

Το έθιμο των κορδελατών αναβιώνει στην Ερμού με χορούς και τραγούδια.

Με άρωμα Κυκλάδων και λαογραφικά στοιχεία από την νησιωτική παράδοση της χώρας το έθιμο των «Κορδελάτων» είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Η δεύτερη ονομασία  «Λεβέντες», αποδίδεται στους πειρατές. Η φορεσιά τους αποτελείται από φουστανέλα λευκή φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι κρεβατιού), αντίστοιχο καλσόν, λευκό πουκάμισο, γιλέκο, τη ζώνη, το φέσι, τη γραβάτα που φέρει στολίδια και φυσικά τις κορδέλες που στολίζουν το γιλέκο και τη φουστανέλα.

Οι άντρες ντύνονται με δεκάδες κρεμασμένες πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια και δημιουργούν ένα περιπλανώμενο θίασο. Ο αρχηγός τους ο μπαϊρακτάρης, συνήθως ένας ηλικιωμένος άντρας κρατά το λάβαρο της αποκριάς που απεικονίζει τον Μάρκο Μπότσαρη.

Υπάρχουν και παραλλαγές στο έθιμο όπου ο θίασος συνοδευόμενος από βιολιά και άλλους μοσκάρους (αρκούδα, Γύφτο, γριά, τσολιάδες, κατσίβελοι) γλεντάει στην πλατεία του χωριού.

Δείτε εικόνες:

kordelatoi-1
kordelatoi-2
kordelatoi-3
kordelatoi-4
kordelatoi-5
kordelatoi-6
kordelatoi-7



Γιορτινό κλίμα στην Καλαμπάκα με 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα

Με 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα ο Δήμος Μετεώρων τσικνίζει στην Καλαμπάκα και όλη οι κεντρικοί δρόμοι έχουν γίνει μια μεγάλη ψησταριά.

Από νωρίς το πρωί έχουν μπει οι φωτιές στις ψησταριές και Δήμος Μετεώρων και Εμπορικός Σύλλογος Καλαμπάκας έχουν δώσει στου καταστηματάρχες περισσότερα από 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα. Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος απευθύνει κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν τα Μετεωρα και δοκιμάσουν τα ντόπια κρέατα.

Τσικνοπέμπτη στην Καλαμπάκα
tsiknopempti_kalampaka___2_
tsiknopempti_kalampaka___1_
tsiknopempti_kalampaka___3_



Δείτε εικόνες και από το τσίκνισμα στο Ναύπλιο:

nayplio-tsikna-3
nayplio-tsikna-2
nayplio-tsikna-1
nayplio-tsikna-4



Τσικνίζουν και στην Κωνσταντινούπολη


Ψησταριά έχει στηθεί και στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το έθιμο τηρείται και τα κάρβουνα έχουν ανάψει στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου, όπου και αναμένεται να περευρεθούν περίπου 100 άτομα για να τσικνήσουν. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cznca7ogfyo9)


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με πέντε νεκρούς κοντά στο κονβόι του Ζελένσκι στην Οδησσό

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος για τον βιασμό της θετής του κόρης - Βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του και την εκβίαζε

To Big Bang γίνεται 75 ετών - Πώς ξεκίνησε η ιδέα της «μεγάλης έκρηξης» και ποιος ο πολέμιός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης