Κεφαλονιά-Γκανάς: 275 σεισμοί μέχρι στιγμής χωρίς κίνδυνο για μεγάλο σεισμό - Τι είπε για την Τουρκία

Κεφαλονιά-Γκανάς: 275 σεισμοί μέχρι στιγμής χωρίς κίνδυνο για μεγάλο σεισμό - Τι είπε για την Τουρκία

Στην Τουρκία έχουν αργήσει» δήλωσε ο σεισμολόγος

assos5
Στην Τουρκία έχουν αργήσει, ήταν η χαρακτηριστική φράση από τον σεισμολόγο Αθανάσιο Γκανά που μίλησε στο ΕΡTnews για τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τη σεισμική δρασητριότητα στην Κεφαλονιά, μιλώντας για έξαρση η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής 275 σεισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου και δεν έχει ηρεμήσει ακόμα.

«Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών», τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα, επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Από λάθος ήχησε συναγερμός τσουνάμι με τον τελευταίο σεισμό στην Τουρκία»

Ο σεισμός που συνοδεύτηκε από λάθος συναγερμό για τσουνάμι έγινε στην βορειοδυτική Τουρκία και δεν μας ανησυχεί, αλλά για το ρήγμα το οποίο περνάει νότια των Πριγκηποννήσων και είναιι πολύ κοντά στην ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, είπε ο σεισμολόγος εξηγώντας:

«Από εκεί που τελείωσε η διάρρηξη του 1999 των 7,4 στη Νικομήδεια είναι γνωστό αυτό το ρήγμα. Ξέρουμε πότε, επειδή έκανε σεισμό το 1766 εκεί και ο προηγούμενος πάνω στο ρήγμα αυτό είχε γίνει το 1509. Ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, κατά 10 χρόνια. Δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει ως ρολόι με έναν αντίστροφο χρονομέτρησης, αλλά όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Αγία Σοφία φυσικά.

Το μέγιστο μέγεθος αναμένεται στα 7,5 Ρίχτερ. Αν γίνει αυτός σεισμός, σύντομα θα έχουμε πολλούς νεκρούς και πάρα πολλές ζημιές. Αν σπάσει το ρήγμα, θα ενεργοποιήσει με τη σειρά του ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, τα οποία έχουν και αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, γι αυτό βλέπετε και προειδοποιήσεις για τσουνάμι».

Για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα, ο σεισμολόγος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να περιμένουμε γενικά μεγάλους σεισμούς επειδή θα γίνει σεισμός Κωνσταντινούπολη».


Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στη Νίκαια: «Συγχώρεσέ με Στέλιο» - Ξέσπασε σε λυγμούς η πεθερά του 40χρονου που δολοφονήθηκε στη Νίκαια

Ερμού: Στη φυλακή μετά την τρίωρη απολογία του ο Ιρακινός που μαχαίρωσε την 22χρονη

Από τις 13 Μαρτίου σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης