«Πήγαν να τραβήξουν φωτογραφίες» λένε οι Βούλγαροι για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Έλληνα σκιέρ

«Πήγαν να τραβήξουν φωτογραφίες» λένε οι Βούλγαροι για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Έλληνα σκιέρ

Η πίστα που κατέβηκε μαζί με τρεις φίλους του ήταν κλειστή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών - Πώς γλίτωσαν οι άλλοι και γιατί δεν τα κατάφερε ο 36χρονος έμπειρος σκιέρ

«Πήγαν να τραβήξουν φωτογραφίες» λένε οι Βούλγαροι για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Έλληνα
skier-mak2
Τραγική κατάληξη είχε η απόπειρα του Έλληνα ορειβάτη και σκιέρ Κωνσταντίνου Μόμτση να βγάλει φωτογραφίες μαζί με τρεις φίλους του σε χιονισμένη πλαγιά του Μπόροβιτς της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά Μέσα, ο 36χρονος από τη Φλώρινα που έκανε σκι μαζί με τους φίλους του που έκαναν snowboard, έχασε τη ζωή του στην πίστα Markujik 3, η οποία είχε κλείσει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας σε ορεινά εδάφη, η παρέα των Ελλήνων αποφάσισε να κατέβει την πιο απότομη πλαγιά στο Μπόροβιτς με αποτέλεσμα να θαφτούν στο χιόνι από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε την ώρα της κατάβασης.

Οι τρεις απεγκλωβίστηκαν με δικές τους δυνάμεις, αλλά ο 36χρονος δεν τα κατάφερε. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

skier-mak
Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μόμτσης


Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε διήρκησε πέντε εξαντλητικές ώρες. Περίπου 25 διασώστες βουνού και τέσσερα σκυλιά κινητοποιήθηκαν προκειμένου να εντοπίσουν τον Έλληνα σκιέρ.

«Κατέβηκαν αλυσιδωτά, για να τραβήξουν φωτογραφίες. Ήταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, και αυτό δεν έπρεπε να γίνει», σχολίασε ο διασώστης Stefan Hristov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που πέθανε ο σκιέρ και όχι οι snowboarders, δεν ήταν τα σκι, γιατί αυτά αφαιρούνται ευκολότερα.

Κλείσιμο
«Ο σκιέρ βρίσκονταν σε πιο ακατάλληλο σημείο. Οι snowboarders βρίσκονταν στο χαμηλό μέρος της χιονοστιβάδας και ουσιαστικά τους "ξέβρασε" η χιονοστιβάδα», επισήμανε ο διασώστης σκιέρ.

Την ώρα που το χιονοδρομικό κέντρο στο Μπόροβιτς αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτού του τραγικού συμβάντος, οι αρχές εκδίδουν αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τους συνεχιζόμενους κινδύνους χιονοστιβάδων στην περιοχή. Οι τουρίστες καλούνται να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας κατά την περιήγησή τους στις πλαγιές, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς χειμερινής περιόδου.

Λάτρης των χειμερινών σπορ ο 36χρονος

Ο 36χρος Κωνσταντίνος ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά για τον σκοπό αυτό εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην εισαγωγική κάρτα στα social media του δήλωνε μεταξύ άλλων ότι ήταν «ταξιδιωτικός οδηγός, εκπαιδευτής σκι, ορειβάτης και κατασκηνωτής».

insta_skier


Επίσης είχε πολλές φωτογραφίες και βίντεο από εξορμήσεις του σε βουνά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, με πιο πρόσφατη ανάρτησή του την ανάβαση στον Όλυμπο στις 21 Ιανουαρίου.

skier_2


«27 Ώρες στο βουνό των θεών, Όλυμπος. Γκορτσιά 1100μ.-Οροπέδιο Κατ. Αποστολίδης 2697μ.», είχε γράψει στη λεζάντα του βίντεο.

27 ¨Ώρες στο βουνό των θεών, ¨Ολυμπος. Γκορτσιά1100μ.-Οροπέδιο Κατ.Αποστολίδης 2697μ. (YouTube_Teaser) Refuge Info: https://apostolidisrefuge.gr/

Posted by Momtsis Konstantinos on Sunday, January 21, 2024


kier22


Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας

«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε σχετικά ο Stefan Hristov «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Όλη η πλαγιά ξεκίνησε - περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς », πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργουσε εκείνη την ώρα και η παρέα πήρε το ρίσκο. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος », δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.

ellinas-skier


Το χρονικό της τραγωδίας

Η αρμόδια Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε γύρω στις 14:13 της Δευτέρας από αυτόπτη μάρτυρα που επισήμανε ότι τέσσερις Έλληνες σκιέρ χτυπήθηκαν από τη χιονοστιβάδα. «Τρεις απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους, ο σκιέρ αγνοείται προς το παρόν» δήλωσε αρχικά άτομο από την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης.

Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη, καθώς οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν σε πίστα που είχε κλείσει και δεν είχαν συσκευή εντοπισμού για την περίπτωση χιονοστιβάδας που ήταν υποχρεωτική. 

Μετά το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβούλευε τους πολίτες να αποφεύγουν τις ελικοειδείς βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβιτς, ενώ όλες οι πίστες είναι κλειστές.






Δείτε βίντεο: «Πήγαν να τραβήξουν φωτογραφίες» λένε οι Βούλγαροι για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Έλληνα σκιέρ
«Πήγαν να τραβήξουν φωτογραφίες» λένε οι Βούλγαροι για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τον Έλληνα


Ειδήσεις σήμερα:

«Θα τους σκοτώσω» φώναζε στην εταιρεία ο Αιγύπτιος - Αυτή είναι η καραμπίνα της τριπλής δολοφονίας στη ναυτιλιακή

Η ιστορία της οικογένειας Καρνέση: Η Ελευσίνα, οι δικαστικές διαμάχες και η απώλεια του 2011 που τάραξε τις ισορροπίες

Νίκος Γρυπάρης: Από «Caprice», «Sea Satin» και ακίνητα στη Μύκονο δεν του έμεινε τίποτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης