Η δολοφονία του Χρήστου Γιαλιά: 18 σφαίρες για «προσωπικές διαφορές»

Η δολοφονία του Χρήστου Γιαλιά: 18 σφαίρες για «προσωπικές διαφορές»

Τι φοβόταν και είχε μετατρέψει την πολυτελή αλλά ερημική βίλα του σε φρούριο, γιατί κυκλοφορούσε πάντα με σωματοφύλακες και πώς οι δράστες ήξεραν ότι ήταν μόνος του το μοιραίο βράδυ της Τετάρτης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gialias_thema_xr
Τον κύκλο των επιχειρηματικών - οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και των προσωπικών διασυνδέσεων του Χρήστου Γιαλιά επιχειρούν να καταγράψουν οι αστυνομικοί προκειμένου να φτάσουν στο κίνητρο της δολοφονίας του και ακολούθως στους δράστες - φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Ο πρώτος κύκλος των ερευνών δεν έχει δώσει σαφή στοιχεία που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις έρευνες. Το προφίλ του θύματος «χτίζεται» ώστε να αρχίσουν να τοποθετούνται γύρω του πρόσωπα που θα είχαν λόγο να οργανώσουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τη δολοφονία του, όπως αυτή έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, την ώρα που ο Χρήστος Γιαλιάς επέστρεφε στο σπίτι του.

Μέχρι τώρα οι έρευνες κινούνται διά του αποκλεισμού. Ο Γιαλιάς, πολυπράγμων επιχειρηματίας με δραστηριότητες από τον χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρεάτων μέχρι συνεργεία καθαρισμού, μάλιστα το 2004 είχε αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να έχει εχθρούς μέσα από τους επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούνταν και ήταν γνωστοί, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο να είχε επεκταθεί και σε νέες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ελέγχθηκαν διάφορες αναφορές που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενα από τα σενάρια ήταν εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, που έχει αναχθεί σε δημοφιλές πεδίο δράσης, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 20% των διακινούμενων τσιγάρων στην Ελλάδα είναι παράνομα.
gialias_in__5_
Παρόλο που οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα εκτιμούν ότι οι δράστες, γνωρίζοντας πως ο επιχειρηματίας ήταν μόνος του εκείνο το βράδυ, επέλεξαν να στήσουν ενέδρα σε σημείο που δεν είχε κάμερες προκειμένου να είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός τους
Κλείσιμο

Για τον Γιαλιά, όμως, δεν έχει προκύψει καμία παράνομη δραστηριότητα, ενώ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν μόνο για παράνομη οπλοκατοχή. Οπλα βρέθηκαν και στο σπίτι του -συνολικά πέντε πιστόλια και περίστροφα- τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στην Αστυνομία, η οποία εκτιμά ότι τα είχε για την προσωπική του ασφάλεια. Οι Αρχές αναζήτησαν από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία πιθανά κοινά στοιχεία ή οποιαδήποτε σύνδεση με την Greek Mafia και τον κύκλο του αίματος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν προέκυψε απολύτως κανένα στοιχείο που να συνδέει τον 59χρονο επιχειρηματία με αυτή την υπόθεση. Ετσι, η Αστυνομία κινείται πλέον στην κατεύθυνση το κίνητρο εκείνου που οργάνωσε τη δολοφονία να είναι πιο προσωπικό και να αφορά είτε οικονομική συναλλαγή είτε προσωπική σχέση.

Προσχεδιασμένο έγκλημα

Ο Γιαλιάς, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, έπαιρνε μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια, ενώ το σπίτι του, μέσα σε ένα τεράστιο κτήμα στις πλαγιές της Κιάφας, θυμίζει μεν φρούριο, ωστόσο, η διαδρομή προς αυτό αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα στα μέτρα που ελάμβανε, όχι απαραίτητα γιατί είχε κάποιον συγκεκριμένο λόγο να φοβάται, αλλά λόγω της οικονομικής του επιφάνειας και με δεδομένο ότι η πρώην σύζυγός του είχε δολοφονηθεί το 2018 στη διάρκεια ληστείας.

Οι αστυνομικοί θεωρούν δεδομένο ότι οι δολοφόνοι γνώριζαν ότι την περασμένη Τετάρτη δεν τον συνόδευαν άτομα της προσωπικής του ασφάλειας και βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν στήνοντας ενέδρα σε ένα ερημικό σημείο της διαδρομής προς το σπίτι του, όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Αστυνομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης κρίνουν πως το χτύπημα ήταν μεν προσχεδιασμένο, αλλά εύκολα υλοποιήσιμο: η ενέδρα στήθηκε μακριά από την πόλη και τα αδιάκριτα βλέμματα των πολιτών που θα μπορούσαν να γίνουν πολύτιμοι μάρτυρες για την αστυνομική έρευνα, ενώ είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν οι κινήσεις των δραστών προς το σημείο που σκότωσαν τον επιχειρηματία, αλλά και το δρομολόγιο διαφυγής τους αμέσως μετά.
gialias_in__1_
Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον επιχειρηματία, έβαλαν φωτιά και πέταξαν το καλάσνικοφ μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο του θύματος, καίγοντας μαζί κάθε πιθανό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους

«Ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το χτύπημα ήταν προσχεδιασμένο αλλά σχετικά εύκολο στην υλοποίηση. Η τοποθεσία ήταν ερημική, δεν υπήρχαν πολίτες, το θύμα δεν είχε προστασία και το αυτοκίνητό του δεν διέθετε θωράκιση», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κατά τις εκτιμήσεις των Αρχών, οι δράστες είτε είναι καλοί γνώστες της περιοχής, είτε είχαν προβάρει και χαρτογραφήσει τους δρόμους διαφυγής και μάλιστα μέσα από τα βουνά, αποφεύγοντας κεντρικούς δρόμους στους οποίους θα μπορούσαν να καταγραφούν από κάμερες. Ολα αυτά δείχνουν μεθοδικότητα και καλή προετοιμασία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον επιχειρηματία, έβαλαν φωτιά και τράπηκαν σε φυγή. Δεν ρίσκαραν ούτε να πάρουν μαζί τους το όπλο του εγκλήματος, ένα καλάσνικοφ, το οποίο πέταξαν μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο του θύματος, καίγοντας μαζί και κάθε πιθανό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτούς. Η συγκεκριμένη κίνηση των δραστών, μάλιστα, δεν έχει απαντηθεί σε ανάλογη εγκληματική ενέργεια μέχρι τώρα. Βεβαίως, το όπλο εστάλη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια προκειμένου να γίνει προσπάθεια βαλλιστικού ελέγχου, ενώ έρευνα πρόκειται να γίνει και σε ό,τι απέμεινε από το εσωτερικό του οχήματος.

Ενα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι οι δράστες είχαν εξαιρετική γνώση της περιοχής είναι και το γεγονός ότι έστησαν την ενέδρα σε μια στροφή του δρόμου προς το σπίτι, σε σημείο που δεν έχει οπτική επαφή ο φύλακας που βρισκόταν στην είσοδο της έπαυλης. Οι δολοφόνοι πυροβόλησαν τουλάχιστον 18 φορές και ακολούθως έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του θύματος.

Μέχρι τώρα η Αστυνομία δεν έχει ανακαλύψει κίνητρο, δεν έχει μάρτυρες του εγκλήματος και αναζητά πιο ουσιαστικές μαρτυρίες από το περιβάλλον του θύματος -επαγγελματικό και προσωπικό- που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
gialias_in__2_
Το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία κρεάτων με εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης ή παράγοντας τριών ποδοσφαιρικών ομάδων

Tα τελευταία λόγια

Οι μόνοι μάρτυρες που, κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας είναι δύο φίλοι του επιχειρηματία.
Ο πρώτος είναι αυτός μαζί με τον οποίο ο Γιαλιάς αποχώρησε την περασμένη Τετάρτη από την επιχείρησή του, περίπου στις 18.30, με κατεύθυνση το σπίτι του. Ο 59χρονος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και πίσω του -σε σχετικά μικρή απόσταση- ακολουθούσε ο φίλος του. Φτάνοντας στο σημείο του εγκλήματος, ο μάρτυρας είδε το αυτοκίνητο του 59χρονου να φλέγεται και μια μηχανή να αποχωρεί με ταχύτητα από το σημείο. Είδε δηλαδή το όχημα των δολοφόνων, χωρίς όμως να διακρίνει κάποια από τα χαρακτηριστικά τους.

Οπως κατέθεσε στους αστυνομικούς, ακολουθούσε το θύμα σε απόσταση περίπου 100 μέτρων και όταν έφτασε στο σημείο όπου έγινε το έγκλημα είδε το αυτοκίνητο του επιχειρηματία να φλέγεται και μια μηχανή μεγάλου κυβισμού με δύο άτομα να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα.

Το δεύτερο πρόσωπο που είχε άμεση αντίληψη της δολοφονίας είναι ο φίλος του επιχειρηματία με τον οποίο μιλούσε στο τηλέφωνο την ώρα που δέχθηκε τους πυροβολισμούς. Οπως είπε ο άνδρας στους αστυνομικούς, μόλις ο επιχειρηματίας αντιλήφθηκε τη μηχανή με τους δράστες, ήταν ήδη αργά και το μόνο που πρόλαβε να πει ήταν: «Βοήθεια, με σκοτώνουν».
gialias_in__3_
Ο επιχειρηματίας είχε μετατρέψει σε φρούριο την πολυτελή κατοικία του, λίγο έξω από τη Μάνδρα Αττικής

Η έπαυλη-φρούριο

Εντύπωση, όμως, προκαλούν τα μέτρα προστασίας που είχε λάβει ο επιχειρηματίας στο σπίτι του, κάτι που σημαίνει πως γνώριζε πως ήταν πιθανό, λόγω της οικονομικής του επιφάνειας, να έμπαινε στο στόχαστρο κακοποιών.

Το πολυτελές σπίτι του 59χρονου επιχειρηματία βρίσκεται μέσα σε μια έκταση πολλών στρεμμάτων, με κήπους και καλλιέργειες. Εχει έναν πέτρινο, ψηλό φράχτη, φυλάκιο ασφαλείας και κάμερες ασφαλείας σε κάθε σημείο, οι οποίες καταγράφουν κάθε κίνηση μέσα στο κτήμα και γύρω από αυτό. Τα μέτρα ασφαλείας, πάντως, ακόμη και αν ο Χρήστος Γιαλιάς δεν φοβόταν κάτι συγκεκριμένο, δικαιολογούνται και από την τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι: στις παρυφές της πλαγιάς της Κιάφας, όπου για να φτάσει κάποιος πρέπει να κινηθεί μέσα στο δάσος σε χωματόδρομο.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Γιαλιάς μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στην πολυτελή έπαυλη και ένα σπίτι που είχε αγοράσει κοντά στη Μάνδρα.
gialias_in__4_
Το 2018 είχε δολοφονηθεί και η πρώην σύζυγός του Φρειδερίκη Καρζή, στα σκαλιά του σπιτιού της στη Μάνδρα

H δολοφονία της γυναίκας του

Το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία κρεάτων με εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης ή παράγοντας τριών ποδοσφαιρικών ομάδων και συγκεκριμένα των Τρικάλων, του Πανελευσινιακού και του Μανδραϊκού.

Το 2018 είχε δολοφονηθεί η πρώην γυναίκα του στα σκαλιά του σπιτιού της στη Μάνδρα. Ο Χρήστος Γιαλιάς είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο σημείο της δολοφονίας καθώς, αν και είχε ξαναπαντρευτεί, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την πρώην σύζυγό του με την οποία είχαν αποκτήσει έναν γιο.

«Θα τα ψάξει η αστυνομία όλα… Εχω εμπιστοσύνη εκεί, θα τη βγάλει την υπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν ξέρουμε κι εμείς τι είναι. Γιατί άμα ήξερα, δεν θα είχα κάνει κάτι;», έλεγε ο Χρήστος Γιαλιάς για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του.

Σημειώνεται ότι κατά την Αστυνομία το κίνητρο για τη δολοφονία της γυναίκας ήταν η ληστεία και οι δράστες αλλοδαποί που πίστευαν ότι θα είχε πάνω της χρήματα. Της είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της ενώ επέστρεφε από το καζίνο, στην τσάντα της, όμως, υπήρχε μόνο ένα ρολόι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης