Παυλοπέτρι: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελαφόνησο

Παυλοπέτρι: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελαφόνησο

Η UNESCO αναγνωρίζει το Παυλοπέτρι ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο

pavlopetri
Ο βυθός κρύβει μαγικές εικόνες και ταξίδια στο παρελθόν. Σε αυτόν βρίσκεται μία ολόκληρη αρχαία πόλη, που πολλοί αποκαλούν τη βυθισμένη «Πομπηία» της Ελλάδας. Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιάδων ετών και μοναδική στο είδος της: Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια, με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.

Η αρχαία πολιτεία ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Pavlopetri


Σήμερα, η UNESCO αναγνωρίζει το Παυλοπέτρι ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο.

Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού.

Οι ανασκαφές και η χαρτογράφηση της περιοχής έχουν αποκαλύψει τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων σε μία έκταση 9 στρεμμάτων.

Pavlopetri - the ancient underwater city in Greece


Κλείσιμο
Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ ενώ άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον σεισμό των 8 Ρίχτερ που κατέστρεψε και το Γύθειο

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη: Με οίδημα στο κεφάλι μετά το αλλεργικό σοκ η 17χρονη - Το βούτυρο στο ψωμί, η καθηγήτρια που τη βρήκε και οι ενέσεις αδρεναλίνης

«Δεν ήταν δυνατόν να προβλέψω ότι θα άνοιγαν τρύπα» -Τι υποστήριξε ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη

Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League για δύο μήνες - Δείτε όλα τα μέτρα για την οπαδική βία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης