«Ναι» με επιφυλάξεις Πικραμμένου για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και απόκτηση παιδιών

«Ναι» με επιφυλάξεις Πικραμμένου για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και απόκτηση παιδιών

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος απάντησε στον Κωστή Χατζηδάκη για τις αναδρομικές συντάξεις των δικαστών

pikrammenos
Εμμέσως πλην σαφώς, αλλά και με επιφυλάξεις, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, τάχθηκε υπέρ της απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και φυσικά υπέρ του γάμου τους.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αναδρομική καταβολή αύξησης των συντάξεων των δικαστών, αντιτάχθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα Δικαιοσύνη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπερδεύτικαν τα πράγματα και επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει την επιθυμία να κυβερνήσει, ούτε να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική».

Επίσης, ο κ. Πικραμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο νέος διοικητής στο Άγιο Όρος.

Ειδικότερα, ο κ. Πικραμμένος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφερόμενος στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε: «Εγώ όχι ως νομικός, ως ελεύθερος πολίτης και άνθρωπος, θεωρώ ότι φυσικά υπάρχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου και μέσα σε αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνεται και το δικαίωμά τους να παντρεύονται. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Ερωτηθείς στη συνέχεια, για το ζήτημα της απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ότι «εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα» και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ούτε ναι, ούτε όχι. Πιστεύω όμως ότι ακόμη και δύο γονείς του ίδιου φύλου έχουν την δυνατότητα να μπορούν να αναθρέψουν και να βγάλουν νέα παιδιά, τα οποία θα έχουν ψυχική υγεία.

«Ωστόσο, παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο» επισήμανε ο κ. Πικραμμένος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε εμπόδια σε ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν μία πραγματική βούληση και επιθυμία να κάνουν κάτι καλό στη ζωή τους».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε «σέβεται απολύτως, αντίθετες απόψεις» και προσέθεσε στο σημείο αυτό ότι «είναι κάτι το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό».

Και συνέχισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Αν δοκιμαστεί και δούμε ότι τα προερχόμενα από τέτοιου είδους γάμους παιδιά δεν εξελίσσονται σε υγιή στοιχεία σε μία κοινωνία, αλλά υπάρχουν προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και ως πολίτες μεταγενέστερα, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε απόψεις. Είναι κάτι όμως που λέω, επειδή για μένα πρωταρχική ιδέα είναι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ατόμου και βλέπω εκεί μία πραγματική και όχι μία προσποιητή επιθυμία. Εκεί λοιπόν θα ήθελα να κάνω διαχωρισμό. Δεν θέλω η επιθυμία να είναι επικοινωνιακή. Θέλω η επιθυμία να είναι πραγματική και να μπορώ να την παρακολουθώ και σε όλη της την εξέλιξη. Όπως τα υιοθετημένα παιδιά που τα παρακολουθούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι ενδεχομένως σε όλη την εξέλιξη υιοθεσίας, το ίδιο ενδεχομένως θα πρέπει να γίνεται και σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό θέλω να πω ότι σέβομαι όλες τις απόψεις. Και βλέπουμε».

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τα αναδρομικά συνταξιούχων δικαστών

Αναφορικά με το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα σχετικά με τα αναδρομικά στις συντάξεις των δικαστικών και στο ερώτημα κατά πόσο πρέπει ή όχι να τα λάβουν, ο κ. Πικραμμένος εξήγησε ότι είναι πιο περίπλοκο για να απαντηθεί με ένα ναι ή όχι.

Κλείσιμο
Μάλιστα, σχολιάζοντας την δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ότι “δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη”, ο κ. Πικραμμένος είπε:

«Δεν νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει την επιθυμία να κυβερνήσει, ούτε να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική. Νομίζω ότι μπερδεύουμε δύο πράγματα. Η Δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική. Ερμηνεύει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Και τι θέλω να πω με αυτό. Όταν λοιπόν κρίναμε νόμιμες περικοπές που έγιναν στους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους με το πρώτο μνημόνιο, τότε δεν ασκούσαμε δημοσιονομική πολιτική;

Φυσικά και ασκούσαμε. Αυτά τα δικαστήρια ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον νόμο και φυσικά οι αποφάσεις τους έχουν επιπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Όταν κρίνουμε αν μία κατηγορία πρέπει να πάρει τα βαρέα και ανθυγιεινά και μία άλλη όχι, πάλι δεν έχει επίπτωση στη δημοσιονομική πολιτική;

Πρώτα από όλα λοιπόν τα δικαστήρια είμαι βέβαιος κατά την ερμηνεία και εδώ είναι το θέμα, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πολύ, τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Δεν λέω αν συμφωνώ ή διαφωνώ, διότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει βρει τη λύση του ακόμη. Το Μισθοδικείο είπε ότι σωρευτικά οι τρεις νόμοι είναι αντισυνταγματικοί, ελάτε λοιπόν να ξανακρίνετε. Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει το 5%, το 50%, μπορεί να μη δώσει τίποτα. Τότε να σας πω. Αλλά τώρα ακόμα το θέμα είναι ανοικτό».

Τι είπε για την αναθεώρηση Συντάγματος και το Άγιο Όρος

Ως προς φημολογίες που έχουν κυκλοφορήσει, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Πικραμμένος να είναι ο πρόεδρος της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος, διευκρίνισε ότι «αυτό είναι «ανοιχτό» και πως δεν έχει γίνει μια οριστική συζήτηση ακόμη με τον Πρωθυπουργό» και διευκρίνισε:

«Έχω συζητήσει την πιθανότητα να κάνουμε κάποιες προκαταρκτικές προτάσεις ενόψει της συγκλήσεως της Επιτροπής της Βουλής».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι ο νέος διοικητής στο Άγιο Όρος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΥΣΕΑ: Εγρήγορση και επαυξημένη ετοιμότητα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το τελευταίο γεύμα των Ισραηλινών πριν μπουν στο πεδίο της μάχης - Δείτε βίντεο του protothema.gr

NASA: Τι κρύβει το δείγμα «του πιο επικίνδυνου» αστεροειδή, σπουδαία αποκάλυψη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης